Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Ιανουαρίου 9, 2012

Χριστόφιας: Μια από τα ίδια η τελευταία συνάντηση

Εικόνα
Διερωτάται για το νόημα της συνάντησης στο Green Tree, αλλά θα πάει. – Συγκάλεσε Εθνικό Συμβούλιο για την ερχόμενη Δευτέρα. -  Ικανοποιημένος ο Έρογλου και δηλώνει ότι θα εργασθεί «με ζήλο για την πολυμερή». «Μια από τα ίδια» ήταν η χθεσινή τελευταία πριν το  Green Tree συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας κατά την επιστροφή του στο Προεδρικό. 

Νέο κεφάλαιο άνοιξε στις σχέσεις Κύπρου - Ισραήλ

Εικόνα
«Ιστορική χρονιά το 2012 για τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων» δηλώνει ο Εχούντ Μπαράκ.- Σήμερα πάει στην Αθήνα.  Κύπρος και Ισραήλ υπέγραψαν χθες δύο συμφωνίες για αμυντική συνεργασία και για προστασία και ανταλλαγή διαβαθμισμένων πληροφοριών, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης στο Ισραήλ του Υπουργού Αμυνας Δημήτρη Ηλιάδη. 

Ο Ντάουνερ συνεχίζει με τους Συμβούλους για συγκλίσεις

Εικόνα
Η χθεσινή συνάντηση των δύο ηγετών, που πιθανώς να είναι και η τελευταία πριν τη συνάντησή τους με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι – μουν, επικεντρώθηκε σε προετοιμασία για το Green Tree, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ.  Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών, που διήρκησε περίπου μιάμιση ώρα, ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι οι εκπρόσωποι των δύο ηγετών θα έχουν δύο συναντήσεις αυτή την εβδομάδα, σήμερα και Τετάρτη ή Πέμπτη, για να συζητήσουν την εκτελεστική εξουσία στην πρώτη και το περιουσιακό και το εδαφικό στη δεύτερη. 

Αύξηση του προϋπολογισμού Άμυνας εξήγγειλε ο Νετανιάχου

Εικόνα
«Για αντιμετώπιση των προκλήσεων» Αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά τρία δισεκατομμύρια σεκέλ, (περίπου 700 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) εξήγγειλε ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμίν Νετανιάχου, την ώρα όμως που, στα τέλη του περασμένου έτους, δήλωσε ότι είναι έτοιμη, με την πρώτη ευκαιρία, η Κυβέρνησή του να χρηματοδοτήσει τις κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, έτσι ώστε να καταπολεμηθεί το υψηλό κόστος διαβίωσης. Η Ουάσινγκτον παρέχει τον τελευταίο καιρό στρατιωτική βοήθεια συνολικής αξίας τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το εβραϊκό κράτος.

Ο ΔΗΣΥ καλεί τον Πρόεδρο να κάνει αυτοκριτική

Εικόνα
«Να ασχοληθεί με τα αδιέξοδα στο Κυπριακό αντί να ασχολείται με την αντιπολίτευση» Θλιβερό χαρακτηρίζει ο ΔΗΣΥ το ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας ''αντί να ασχοληθεί με τα πραγματικά αδιέξοδα στα οποία έχει οδηγηθεί η ε/κ πλευρά στο Κυπριακό, ασχολείται με την αντιπολίτευση''. 

Μέρκελ: Δεν θα δοθεί η επόμενη δόση στην Ελλάδα…

Εικόνα
«Πρέπει να εφαρμόσετε όσα υποσχεθήκατε»  Η μείωση του ελληνικού χρέους μέσω της ανταλλαγής ομολόγων (PSI) στο πλαίσιο του νέου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας πρέπει να γίνει σύντομα, δήλωσε την Δευτέρα, σύμφωνα με το Reuters, η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, διαφορετικά η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να λάβει την επόμενη δόση των δανείων από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Η Μέρκελ μιλούσε ύστερα από συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί , κατά την οποία συζήτηση το ευρωπαϊκό οικονομικό πρόβλημα.

Στο Τρίκωμο θα σκάψουν για πετρέλαιο οι Τούρκοι

Εικόνα
Αρχίζουν σκάψιμο στις 28 Φεβρουαρίου, λέγουν Με τίτλο «Ιδού εδώ!» η εφημερίδα Χαμπερντάρ γράφει ότι έχει ανακαλύψει το ακριβές σημείο στο οποίο θα πραγματοποιηθούν οι χερσαίες γεωτρήσεις στα κατεχόμενα για εντοπισμό πετρελαίου και φυσικού αερίου.  Συγκεκριμένα, η εφημερίδα γράφει ότι η χερσαία γεώτρηση υπό την ονομασία «Turk Yurdu1» θα αρχίσει στις 28 Φεβρουαρίου 2012 από τον Ανώνυμο Συνεταιρισμό Πετρελαίων Τουρκίας (ΤΡΑΟ), όχι στο σημείο που είχε αρχικά ανακοινωθεί, αλλά στις δυτικές πλαγιές του λόφου που περνά ο δρόμος Λευκωσίας – Τρικώμου, από το βορρά και βρίσκεται μεταξύ των χωριών Λάπαθος και Σύγκραση, νότια από το φράγμα (λίμνη) του χωριού Σύγκραση. 

Μπαν Κι Μουν: Συμφωνία σε πολυμερή, με χρονοδιάγραμμα τον Ιούλιο

Εικόνα
Με «τελεσιγραφική» επιστολή του στους δύο Συνομιλητές διαγράφει τα βήματα που θα γίνουν στο «τελικό στάδιο» μετά το Greentree – Αποκαλύψεις  της τουρκικής πλευράς.  Τι περιλαμβάνουν τα συνοπτικά έγγραφα Χριστόφια-Ερογλου. Την πεποίθησή του ότι οι δύο πλευρές στην Κύπρο έχουν εισέλθει στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων, εκφράζει σε επιστολή που έστειλε ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν προς τον Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολού».

Άμεση ενημέρωση του Εθνικού ζητούν τα Κόμματα

Εικόνα
Έντονες ανησυχίες από την επιστολή Μπαν Κι Μουν Η επιστολή Μπαν Κι Μουν προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον κατοχικό ηγέτη, έχει προκαλέσει ανησυχίες στις τάξεις των κομμάτων, τα οποία σε χθεσινές τους ανακοινώσεις ζητούν άμεση ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου.   Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε τον Πρόεδρο να αφήσει πίσω το κόψιμο μιας βασιλόπιττας για να βρεί χρόνο να ενημερώσει την πολιτική ηγεσία για τα τεκταινόμενα, ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος κάνει λόγο για «αποτυχία της πολιτικής της ευελιξίας».

Σήμερα η τελευταία συνάντηση πριν το GreenTree

Εικόνα
Στη σκιά των «τελεσιγραφικών» επιστολών Μπαν Κι Μουν Νέα συνάντηση, την τελευταία που είναι προγραμματισμένη πριν από τη συνάντηση με τον Μπαν Κι Μουν στη Νέα Υόρκη στις 22-24 Ιανουαρίου, θα έχουν σήμερα Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό. Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων είχαν την προηγούμενη συνάντησή τους στις 4 Ιανουαρίου.

Αναβαθμίζεται η αμυντική συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ

Εικόνα
Υπογραφή συμφωνίας Ηλιάδη-Μπάρακ Η αναβάθμιση και ανάπτυξη των σχέσεων αμυντικής συνεργασίας με το Ισραήλ αποβλέπει στη διασφάλιση της ειρήνης, της ομαλότητας και της σταθερότητας στην περιοχή, στη βάση πάντοτε του διεθνούς δικαίου, δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας Δημήτρης Ηλιάδης, ενόψει της επίσημης επίσκεψής του στη γειτονική χώρα. Ο κ. Ηλιάδης, μετέβη χθες στο Ισραήλ για επίσημη επίσκεψη, ύστερα από πρόσκληση του Αναπληρωτή Πρωθυπουργού και Υπουργού Αμυνας της χώρας Εχούντ Μπαρακ.

Ο Στεφάνου δικαιολογεί την καθυστέρηση της επιστολής

Εικόνα
Φταίνε τα Ην. Έθνη - Απάντηση σε Αναστασιάδη και Παπαδόπουλο Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας έχει παραλάβει την επιστολή που του απέστειλε ο ΓΓ του ΟΗΕ, ανακοίνωσε χθες στην Πάφο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.

Κατέπλευσε στην Ταρσό της Συρίας η αρμάδα «Κουζνέτσωφ»

Εικόνα
Δαμασκός: Στη νέα βάση τους στην Ταρσό της Συρίας έφτασε η ρωσικός στόλος που πλέει στην Μεσόγειο με επικεφαλής το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνέτσωφ» το βράδυ της Κυριακής. Το αεροπλανοφόρο έδεσε στα ανοικτά της Ταρσού, καθώς οι εγκαταστάσεις δεν είναι αρκετά μεγάλες για την πρόσδεσή του. Τα κρατικά μέσα παρουσίασαν την άφιξη σαν δείγμα αλληλεγγύης της Μόσχας για τη Συρία και μετέδωσαν δηλώσεις Ρώσου αξιωματικού για επίσκεψη που ενισχύει τους δεσμούς φιλίας.