Νέο κεφάλαιο άνοιξε στις σχέσεις Κύπρου - Ισραήλ

«Ιστορική χρονιά το 2012 για τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων» δηλώνει ο Εχούντ Μπαράκ.- Σήμερα πάει στην Αθήνα. 

Κύπρος και Ισραήλ υπέγραψαν χθες δύο συμφωνίες για αμυντική συνεργασία και για προστασία και ανταλλαγή διαβαθμισμένων πληροφοριών, κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης στο Ισραήλ του Υπουργού Αμυνας Δημήτρη Ηλιάδη. 

Ο κ. Ηλιάδης επισκέπτεται το Ισραήλ ύστερα από πρόσκληση του Αναπληρωτή Πρωθυπουργού και Υπουργού Αμυνας του Ισραήλ Εχούντ Μπαράκ, ο οποίος είπε ότι η Κύπρος και το Ισραήλ έχουν κοινές αρχές και επιθυμούν την ειρήνη με τα γειτονικά τους κράτη, και ευχαρίστησε την Κυπριακή Δημοκρατία για τη μέχρι τώρα βοήθεια και συνεργασία της.

Ο κ. Μπαράκ εξέφρασε τη θέληση της χώρας του για στενή συνεργασία για τη διατήρηση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή και για την ύπαρξη σεβασμού στις σχέσεις μεταξύ των γειτονικών χωρών, και χαρακτήρισε το 2012 ως ιστορική χρονιά για τη λήψη στρατηγικών αποφάσεων. 

Ο κ. Ηλιάδης είπε ότι η Κύπρος ασκεί τα αυτονόητα κυριαρχικά της δικαιώματα στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη, με πλήρη συμμόρφωση και σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, και σημείωσε ότι θα συνεχίσει να το πράττει. Η διεθνής κοινότητα, πρόσθεσε, αναγνωρίζει και υποστηρίζει την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου. 

Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, είπε ότι η πρόσφατη επιβεβαίωση της ύπαρξης φυσικού αερίου στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες των δύο χωρών ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις τους, και πρόσθεσε ότι η πρόσφατη ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ των Προέδρων Χριστόφια και Πέρεζ συνέβαλε σημαντικά στην περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων. 

Σχετικά με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο κ. Ηλιάδης είπε ότι η Κύπρος τις παρακολουθεί στενά και υποστηρίζει τις προσπάθειες της ΕΕ για τη δημιουργία δημοκρατικών θεσμών και δημοκρατικών κρατών στην περιοχή. 

Καταλήγοντας, επεσήμανε ότι η αναβάθμιση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών αποβλέπει στη διατήρηση της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στη βάση και με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Ηλιάδης συναντήθηκε, επίσης, με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, τον Υπουργό Εξωτερικών Αβινγκτόρ Λίμπερμαν και τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων και Πάσης Παλαιστίνης Θεόφιλο Γ'. 

Ο κ. Ηλιάδης και η αντιπροσωπεία του Υπουργείου Αμυνας επιστρέφουν σήμερα στην Κύπρο.
Στην Αθήνα
Σήμερα  ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Εχούντ Μπάρακ, θα βρίσκεται στην Αθήνα για επίσημη επίσκεψη.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο κ. Μπάρακ θα συναντηθεί στις 10:30 το πρωί της Τρίτης με τον Έλληνα ομόλογό του Δημήτρη Αβραμόπουλο, με τον οποίο αναμένεται να συζητήσει θέματα που αφορούν στην πορεία των διμερών σχέσεων καθώς και στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Στις 15:00, ο κ. Μπάρακ θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"