Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Οκτωβρίου 7, 2011

«Το Κόστος της Διατροφής. Πόσο κοστίζει από την αρχαιότητα έως σήμερα»

Εικόνα
«Το Κόστος της Διατροφής. Πόσο κοστίζει τι... από την αρχαιότητα έως σήμερα» είναι ο τίτλος της περιοδικής έκθεσης του Νομισματικού Μουσείου στην Αθήνα και η οποία παρουσιάζεται και φιλοξενείται από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου στη Λευκωσία. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει ο κύριος Αθανάσιος Ορφανίδης, Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, στις 10 Οκτωβρίου 2011, 19:30, και η όλη εκδήλωση εντάσσεται στο πρόγραμμα της 18ης Διεθνούς Ετήσιας Συνάντησης των Τραπεζικών και Νομισματικών Μουσείων (ICOMON) η οποία φιλοξενείται επίσης από το Πολιτιστικό Ίδρυμα. Η έκθεση προσεγγίζει το κόστος της διατροφής, κυρίως τις τιμές των βασικών προϊόντων, στον ελλαδικό χώρο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, από τον 5ο αι. π.Χ. έως τον 20ό αι. Με αφορμή τις τιμές αυτές, παρουσιάζονται τα κυριότερα νομίσματα της κάθε ιστορικής περιόδου. Στη σύγχρονη εποχή της οικονομικής κρίσης, όπου η εξασφάλιση των ειδών διατροφής αποτελεί το κυρίαρχο μέλημα και την αγωνία των ανθρώπων, η έκθεση για το κόστος της …

Στη θεωρία τα βρίσκουν τα κόμματα (ΟΛΟΙ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ)

Εικόνα
Συμπολίτευση και αντιπολίτευση τα βρίσκουν -θεωρητικά- στην ιδέα του σχηματισμού Κυβέρνησης εθνικής ενότητας, διαφωνούν, όμως, στο πρόσωπο που θα ηγείται ενός τέτοιου σχήματος μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013. Το ΑΚΕΛ ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα παραίτησης του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Σχολιάζοντας τις προτάσεις για σχηματισμό Κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, κατέθεσε την ετοιμότητα του ΑΚΕΛ να συζητήσει και με τον Πρόεδρο Χριστόφια και με την αντιπολίτευση λύσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον τόπο στην πολιτική ομαλότητα, αν και απέφυγε να τοποθετηθεί ξεκάθαρα στο αίτημα για σχηματισμό Κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Φρόντισε πάντως να αναδείξει τον βασικό όρο που θέτει το ΑΚΕΛ για να εμπλακεί σε οποιοδήποτε διάλογο: Να γίνει σεβαστή η παρουσία του Προέδρου Χριστόφια, ο οποίος εξελέγη για πέντε χρόνια.
Πρόταση ΔΗΣΥ
Θυμίζουμε ότι ο ΔΗΣΥ στην πρώτη αντίδρασή του μετά το πόρισμα Πολυβίου είχε προτείνει παραίτηση Χριστόφια και προκήρυξη πρόωρων…

Επτάωρη συζήτηση στη Βουλή για το Πόρισμα, το απόγευμα της Πέμπτης

Εικόνα
Το ΑΚΕΛ δεν διαφώνησε με την απόφαση της Σύσκεψης Αρχηγών

Την ερχόμενη εβδομάδα, σε ειδική συνεδρία του Κεφαλαίου Δ το απόγευμα της Πέμπτης στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων θα συζητηθεί το πόρισμα της μονομελούς Ερευνητικής Επιτροπής για την έκρηξη της 11ης Ιουλίου στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί, με απόφαση της Ατυπης Σύσκεψης Αρχηγών και Εκπροσώπων Κομμάτων, όπως δήλωσε μετά τη σύσκεψη ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

«Ύστερα από αίτημα Κομμάτων και Βουλευτών θα εγγραφεί στο Κεφάλαιο Δ - γιατί η τελική απόφαση θα ληφθεί στην Ολομέλεια της Βουλής - το θέμα του πορίσματος της μονομελούς Ερευνητικής Επιτροπής υπό τον Πόλυ Πολυβίου», είπε.

Πρόσθεσε ότι «η συζήτηση έχει συμφωνηθεί να διεξαχθεί την προσεχή Πέμπτη και να ολοκληρωθεί σε μία συνεδρία». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Ομήρου είπε ότι «θα γίνει το πρωί συνεδρία για την νομοθετική εργασία, ούτως ώστε το απόγευμα και το βράδυ να συζητηθεί μέχρι εξαντλήσεως το θέμα του πορίσματος Πολυβίου».

Απαν…

Λαμπρινίδης: «Μπούμεραγκ για την Τουρκία οι απειλές της»

Εικόνα
Δηλώσεις του Βουλή για τις έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη καθώς και στο κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου

Αναφορά στην προκήρυξη ερευνών για υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο και τη νότια Κρήτη, αλλά και στο κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται το φυσικό της πλούτο έκανε την Πέμπτη ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Λαμπρινίδης, με αφορμή ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ, κ. Βελόπουλου, σχετικά με τις κινήσεις του Πίρι Ρέις.

Ο κ. Λαμπρινίδης αναφερόμενος στην ταραγμένη περίοδο που διέρχεται η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου λόγω της αραβικής άνοιξης, της ρευστότητας που υπάρχει στη Μέση Ανατολή, του παλαιστινιακού, που βρίσκεται σε ευαίσθητη φάση, της κατάστασης στη Συρία που συνιστά εν δυνάμει απειλή για τη σταθερότητα στην περιοχή, σημείωσε ότι η Τουρκία μέσα στο συγκεκριμένο περιβάλλον έχει προβεί σε δηλώσεις και ενέργειες που επιδεινώνουν το κλίμα.

Όπως είπε «οι πρόσφατες δηλώσεις της και ενέργειες λόγω της άσκησης του αυτονόητου δικαιώματος της Κυπριακής Δημοκρατίας…

Οι Αγανακτισμένοι απαντούν στον εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ

Εικόνα
«Ουρλιάζει ο λύκος για να φοβηθούν τα πρόβατα».

Η απελπισία των κυβερνώντων έχει μετατραπεί σε ασυδοσία και κινήσεις προβοκάτσιας στην προσπάθειά τους αποπροσανατολισμού του Κυπριακού λαού.

Η Ομάδα Εθελοντών Αγανακτισμένων - Αφυπνισμένων Πολιτών δηλώνει απερίφραστα και διαψεύδει κατηγορηματικά τις ψευδολογίες των κυβερνώντων της μειοψηφίας δια στόματος του κ. Λουκαΐδη. Διαψεύδουμε κατηγορηματικά ότι σε οποιαδήποτε στιγμή προ της 3ηςΟκτωβρίου ήρθε εις γνώση μας οτιδήποτε είχε σχέση με το πόρισμα του κ.Πολυβίου ως επίσης δηλώνουμε ΞΕΚΑΘΑΡΑ ότι είχαμε οποιαδήποτε συνάντηση ή επαφή με τον κ. Πολυβίου την εβδομάδα προ της έκδοσης του πορίσματος.

Αντίθετα θα έπρεπε να μας εξηγήσει ο κ. Λουκαΐδης πως γνώριζε ο κ. Άντρος Κυπριανού ενάμιση μήνα προ της έκδοσης του πορίσματος καλώντας το λαό να κάνει υπομονή, ότι το πόρισμα θα μας εκπλήξει και θα αναγκαστούμε να ζητήσουμε συγγνώμη από τον Πρόεδρο; Μήπως είχαν διαρρεύσει πληροφορίες προς τους κυβερνώντες μετά από πιέσεις τους προς την μονομελή ε…

Το ΑΚΕΛ δέχεται διάλογο μόνο αν μείνει Πρόεδρος ο Χριστόφιας

Εικόνα
Ο Γ.Λουκαίδης καλεί ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ «να μη στιγματίσουν το μέλλον τους», συνεργαζόμενοι με τον ΔΗΣΥ

Την ετοιμότητα του ΑΚΕΛ να συζητήσει και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με τις πολιτικές δυνάμεις πιθανές λύσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον τόπο στην πολιτική ομαλότητα, δεδομένου ότι γίνεται σεβαστή η ύπαρξη Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος έχει εκλεγεί για πέντε χρόνια, εξέφρασε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου.

Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του ΔΗΚΟ για υποστήριξη υποψηφίου κοινής αποδοχής από όλα τα πολιτικά κόμματα για το υπόλοιπο της προεδρικής θητείας, ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε ότι «έχουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκλελεγμένο για πέντε χρόνια».

«Αν σε αυτή την πρόταση από πλευράς ΔΗΚΟ γίνεται σεβαστή αυτή η πραγματικότητα, εμείς δηλώνουμε την ετοιμότητα να συζητήσουμε και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με τις πολιτικές δυνάμεις πιθανές λύσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον τόπο στην πολιτική ομαλότητα και να μας βγάλουν από …

Καρογιάν: Ο Πρόεδρος να ζητήσει αναβολή της Τριμερούς

Εικόνα
Και να μην αρχίσει τη διαδιακσία του «πάρε-δώσε»
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια να μην δεχθεί να εισέλθει σε διαδικασία «πάρε – δώσε» και να ζητήσει από την Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών αναβολή της συνάντησης που έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Οκτωβρίου.

Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις του χθες το απόγευμα στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, δηλώνοντας ότι αυτό μπορεί να το κάνει ο Πρόεδρος Χριστόφιας, ''επικαλούμενος τόσο την απουσία ουσιαστικής προόδου – σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και την όποια ενημέρωση έχουμε - καθώς και την κορύφωση της τουρκικής αδιαλλαξίας, όσο και την αδυναμία για κατάλληλη προετοιμασία της ε/κ πλευράς λόγω της πολιτικής κρίσης που αντιμετωπίζουμε''.

Ο κ. Καρογιάν είπε πως ''ενώ η θεσμική και πολιτική κρίση που σοβεί στον τόπο μας έχει ήδη προκαλέσει σοβαρές δυσλειτουργίες στο ευρύτερο πολιτικό σύστημα με συνέπεια να έχει ουσιαστικά ατονήσει ο θεσμός του Εθνικού Συμβουλίου, η διαδι…

Σφοδρή επίθεση του Ερντογάν εναντίον του Ισραήλ, από τη Ν. Αφρική

Εικόνα
Η δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του στη Νότιο Αφρική, :«Θεωρώ το Ισραήλ απειλή, γιατί έχει ατομική βόμβα», προβλήθηκε με πηχυαίους τίτλους στις εφημερίδες της Τουρκίας, τονίζοντας ακόμη περισσότερο το αντι-ισραηλιτικό τουρκικό μένος.

Στην Πραιτόρια, όπου βρισκόταν χθες, ο Τούρκος Πρωθυπουργός έκανε μια ομιλία με θέμα την τουρκική εξωτερική πολιτική, σε εκδήλωση που οργάνωσε το Υπουργείο Διεθνών Σχέσεων και Συνεργασίας της Νότιας Αφρικής. Στη σκληρή, όπως χαρακτηρίζεται από τον τουρκικό Τύπο ομιλία του, ο Ερντογάν επέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αφήνοντας υπονοούμενα εναντίον Ρωσίας και Κίνας, που άσκησαν βέτο στις κυρώσεις εναντίον της Συρίας, αλλά και το Ισραήλ, λέγοντας ότι «βομβαρδίζει τις σήραγγες που έχουν σκάψει οι κάτοικοι της Γάζας για να μπορούν να περνούν τρόφιμα».

Οταν ο σύμβουλος της Ισραηλινής πρεσβείας, Γιάκοβ Φίνκελσταϊν, που παρακολουθούσε την ομιλία σχολίασε με παρέμβασή του ότι «από τις σήραγγες περνούν όπλα», ο Ταγίπ Ερντογάν έδωσε την εξή…

Ο Πουργουρίδης στη θέση του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Εικόνα
Προωθείται από άλλους, ενώ  η Κυπριακή Κυβέρνηση σιωπά. 

Ο τέως βουλευτής Χρήστος Πουργουρίδης προτείνεται και υποστηρίζεται  από το ΕΛΚ , τη Γαλλία, την Ιταλία και άλλες χώρες  για τη θέση του Επιτρόπου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, την ίδια ώρα που η Κυπριακή Κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί σε σχετική ειδοποίηση του Συμβουλίου της Ευρώπης που εστάλη στο Κυπριακό Υπουργείο Εξωτερικών από τις 22 Αυγούστου.

 Εκτός από τη στήριξη του Προέδρου του ΕΛΚ, κ. Μάρτενς, ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών έχει επίσης ενδιαφερθεί για την υποψηφιότητα Πουργουρίδη, ενώ πηγές αναφέρουν ότι προς αυτή την κατεύθυνση κλίνει και ο Γερμανός ΥΠΕΞ εάν η υποψηφιότητα τυγχάνει στήριξης του Κυπριακού ΥΠΕΞ.
Το ίδιο ισχύει και για τον Επικεφαλή της Αντιπροσωπίας της Γαλλίας στη ΚΣΣΕ, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων πως θα εργαστεί σκληρά για την επιτυχή διεκδίκηση του υπό αναφορά αξιώματος Χρήστου Πουργουρίδη.

Σε επιστολή προς την ΥΠΕΞ Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, η Βουλευτής Αθηνά Κυριακίδου καθ…

ΔΝΤ: Δημοσιονομική επιδείνωση παρουσιάζει η Κύπρος

Εικόνα
Βλέπει έλλειμμα πολύ έξω από τις προβλέψεις της Κυβέρνησης
Πολύ μεγαλύτερο από ότι υπολογίζει η κυβέρνηση, εκτιμά το δημοσιονομικό έλλειμμα της Κύπρου για το 2011 το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (IMF). Έκθεση του  ΔΝΤ που δημοσιοποιήθηκε χθες παραθέτει προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη, περιλαμβάνοντας εκτιμήσεις και για την Κύπρο.

Σύμφωνα με το IMF, το δημοσιονομικό έλλειμμα στην Κύπρο θα ανέλθει στο 4,5% του ΑΕΠ το 2012, δηλαδή θα είναι μεγαλύτερο από ότι προβλέπει η κυβέρνηση κατά 2,2 ποσοστιαίες μονάδες.
Ο διεθνής οργανισμός, κλιμάκιο του οποίου επισκέπτεται μέχρι τις 12 Οκτωβρίου την Κύπρο, υπολογίζει ότι το φετινό έλλειμμα θα ανέλθει στο 6,6% του ΑΕΠ.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η Κύπρος είναι μια από τις λίγες χώρες που παρουσιάζει δημοσιονομική επιδείνωση σε σχέση με προηγούμενα χρόνια, αντί βελτίωση.

Πάντως, αδιευκρίνιστο παραμένει ακόμα το κατά πόσον  οι εκτιμήσεις του ΔΝΤ λαμβάνουν υπόψην τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης που προωθεί η Κυβέρνηση όπως και τ…