Το ΑΚΕΛ δέχεται διάλογο μόνο αν μείνει Πρόεδρος ο Χριστόφιας

Ο Γ.Λουκαίδης καλεί ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ «να μη στιγματίσουν το μέλλον τους», συνεργαζόμενοι με τον ΔΗΣΥ

Την ετοιμότητα του ΑΚΕΛ να συζητήσει και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με τις πολιτικές δυνάμεις πιθανές λύσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον τόπο στην πολιτική ομαλότητα, δεδομένου ότι γίνεται σεβαστή η ύπαρξη Προέδρου της Δημοκρατίας ο οποίος έχει εκλεγεί για πέντε χρόνια, εξέφρασε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου.

Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του ΔΗΚΟ για υποστήριξη υποψηφίου κοινής αποδοχής από όλα τα πολιτικά κόμματα για το υπόλοιπο της προεδρικής θητείας, ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε ότι «έχουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκλελεγμένο για πέντε χρόνια».

«Αν σε αυτή την πρόταση από πλευράς ΔΗΚΟ γίνεται σεβαστή αυτή η πραγματικότητα, εμείς δηλώνουμε την ετοιμότητα να συζητήσουμε και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με τις πολιτικές δυνάμεις πιθανές λύσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον τόπο στην πολιτική ομαλότητα και να μας βγάλουν από αυτή την πολιτική ανωμαλία που δυστυχώς ορισμένοι καλλιεργούν», ανέφερε.

Ερωτηθείς αν εννοεί Κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής υπό τον Πρόεδρο Χριστόφια, ο κ. Λουκαΐδης είπε ότι δεν θα σχολιάσει περαιτέρω, προσθέτοντας ότι αυτά είναι ζητήματα προβληματισμού και ότι το ΑΚΕΛ συνεχίζει να προβληματίζεται όσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό μέτωπο.

«Θεωρούμε ότι αυτός ο προβληματισμός μπορεί και πρέπει να οδηγήσει σε ενέργειες οι οποίες να επαναφέρουν στην πολιτική ομαλότητα, πάντοτε με την υπόμνηση στην οποία έχω σταθεί προηγουμένως και στην οποία αναφερθήκατε κι εσείς», συμπλήρωσε στην ερώτηση.

Σε ερώτηση για το ποια θα είναι η αντίδραση του ΑΚΕΛ σε περίπτωση που υπάρξει καταψήφιση του προϋπολογισμού από τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ο Εκπρόσωπος Τύπου το ΑΚΕΛ ανέφερε ότι ήδη παρά την εξαγγελία των προθέσεων, πρωτίστως από τον ΔΗΣΥ και τον Πρόεδρό του, μέχρι αυτή την ώρα και παρά τα ερωτήματα που τους υποβάλλονται από τους δημοσιογράφους, ουδέποτε αποκάλυψαν τα μέτρα, τις πολιτικές, τις ενέργειες που προτίθενται να λάβουν ώστε να εξαναγκάσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε παραίτηση μέσα από αυτό το «επιχειρούμενο πολιτικό πραξικόπημα».

Πρόσθεσε ότι θα ήταν άσοφο, άστοχο και λανθασμένο να προβεί σε σχολιασμό για ενέργειες στις οποίες πιθανόν να προβούν ΔΗΣΥ και πιθανοί συνοδοιπόροι του κόμματος σε αυτό το «εγχείρημα πολιτικού πραξικοπήματος».

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ μίλησε για βαθύτερους λόγους οι οποίοι βρίσκονται πίσω από την «αδημονία» του ΔΗΣΥ και του κ. Αναστασιάδη αλλά και άλλων για κατάληψη της εξουσίας οι οποίοι δεν έχουν να κάνουν μόνο με τις «ασυγκράτητες φιλοδοξίες ορισμένων».

Ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε ότι «όπως και οι ίδιοι αποκαλύπτουν, στόχος τους είναι να ανατρέψουν την πολιτική του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Κυπριακό, είτε γιατί βυσσοδομούν επειδή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με συνέπεια επιμένει σε λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, λύση με την οποία οι ίδιοι διαφωνούν, είτε από την άλλη γιατί υπερασπίζεται αρχές και δε δέχεται οποιαδήποτε λύση ανεξαρτήτως περιεχομένου».

Πρόσθεσε ότι οι βαθύτεροι λόγοι παραπέμπουν και στην οργή αρκετών γιατί ο Πρόεδρος αντιστέκεται στην επιβολή «των ακραίων νεοφιλελεύθερων συνταγών τους στην οικονομία» και στην επιδίωξη τους να φορτώσουν στους ώμους των Κύπριων εργαζομένων όλα τα βάρη από τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Συμπλήρωσε ότι κάποιοι αδημονούν επίσης να εκμεταλλευθούν στο έπακρο το ιστορικό γεγονός της ανεύρεσης των υδρογονανθράκων, μια σημαντική επιτυχία της Κύπρου και της Κυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια.

Ο κ. Λουκαΐδης έκανε εκ νέου λόγο για «επιχειρούμενο πολιτικό πραξικόπημα» από τον ΔΗΣΥ κατά του Προέδρου Χριστόφια με στόχο τον εξαναγκασμό του σε παραίτηση. Οπως ανέφερε, οι αιτιάσεις ότι όποιες ενέργειες σχεδιάζονται από πλευράς ΔΗΣΥ θα κινηθούν εντός της συνταγματικής νομιμότητας, απλώς επιβεβαιώνουν ότι όντως επιχειρείται πολιτικό πραξικόπημα αλλά όχι πραξικόπημα για το οποίο, όπως είπε, το ΑΚΕΛ ποτέ δεν μίλησε.

«Στόχος του ΔΗΣΥ και του κ. Αναστασιάδη δεν είναι η τάχατες προστασία των συμφερόντων του κυπριακού λαού, αλλά η κατάληψη της εξουσίας το 2013. Η αποκάλυψη του κ. Αναστασιάδη ότι είναι έτοιμος -στην προσπάθειά του πάντα να εξαναγκάσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε παραίτηση- να επιμερίσει πολιτειακά αξιώματα σε διάφορους δυνητικούς συνοδοιπόρους του ΔΗΣΥ μέχρι και το 2013, δεν διαψεύδει αλλά επιβεβαιώνει τους πραγματικούς στόχους και προθέσεις του κ. Αναστασιάδη», είπε.

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, κάλεσε το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ να μην στιγματίσουν το παρόν και το μέλλον τους με την «αποπειρούμενη προσπάθεια πολιτικού πραξικοπήματος» αποδεχόμενοι να ενταχθούν στους σχεδιασμούς Αναστασιάδη.

Ερωτηθείς για πληροφορίες που φέρουν το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ να διακόπτουν το διάλογο με το ΑΚΕΛ για τις δημοτικές εκλογές, ο κ. Λουκαΐδης ανέφερε ότι το κόμμα θα αναμένει να διευκρινιστούν τελεσίδικα οι προθέσεις της ΕΔΕΚ και του ΔΗΚΟ.

«Ασφαλέστατα θα είναι μια λυπηρή εξέλιξη η οποία θεωρούμε ότι δεν κινείται στη σωστή κατεύθυνση», είπε.

Επανέλαβε την έκκληση του ΑΚΕΛ να αρθούν όλοι στο ύψος των περιστάσεων, αφού όπως είπε, η Κύπρος διέρχεται καθοριστικές στιγμές σε πολλά και διάφορα σημαντικά επίπεδα, προσθέτοντας ότι «επιβάλλεται όλοι να επιδείξουμε την απαραίτητη σύνεση, την απαραίτητη υπευθυνότητα απέναντι στις προκλήσεις των καιρών», ανέφερε.

Ερωτηθείς κατά πόσο το ΑΚΕΛ έχει θέσει χρονοδιάγραμμα σε ΔΗΚΟ και ΑΚΕΛ για συζήτηση της ενδεχόμενης συνεργασίας στις δημοτικές εκλογές, ο κ. Λουκαΐδης είπε ότι το κόμμα πάντα με θετική διάθεση επιχειρεί και συνεχίζει τις προσπάθειες για διάλογο και κατάληξη αυτού του διαλόγου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"