Μπάιντεν: Παίχτης-κλειδί η Κύπρος στην Αν. Μεσόγειο

Η Κύπρος ανέλαβε ηγετικό ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο και είναι έτοιμη να καταστεί παίκτης κλειδί στη μεταμόρφωση της περιοχής σε ένα παγκόσμιο ενεργειακό κέντρο, δήλωσε ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Σε αντιφώνηση στο επίσημο γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, διαβεβαίωσε πως η χώρα του είναι έτοιμη να προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.
Ο κ. Μπάιντεν αναφέρθηκε στην έξοδο της χώρας του από την ύφεση, για να σημειώσει ότι και η Κύπρος αντιμετωπίζει τις δύσκολες οικονομικές στιγμές, αφού έκανε οδυνηρές μεταρρυθμίσεις.
«Τώρα η οικονομία ανακάμπτει. Έχετε αναλάβει ηγετικό ρόλο στην περιοχή, η Κύπρος είναι έτοιμη να καταστεί παίκτης – κλειδί στην Ανατολική Μεσόγειο, μεταμορφώνοντας την Ανατολική Μεσόγειο σε ένα παγκόσμιο κέντρο φυσικού αερίου», τόνισε, προσθέτοντας πως «έχετε την ιδανική θέση σε μια κρίσιμη στιγμή της σύγχρονης ιστορίας».
«Για αυτό το λόγο δεν αποτελεί έκπληξη ότι έρχονται καλύτερες μέρες για την Κύπρο», συνέχισε.
Ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος αναφέρθηκε στη συνεργασία μεταξύ της χώρας του και της Κύπρου στα πιο σημαντικά ζητήματα της εποχής, όπως την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, την εξάπλωση των όπλων μαζικής καταστροφής, την καταστροφή των χημικών όπλων στη Συρία, την αποτροπή της δυνατότητας του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, καθώς και «στην απάντηση στη ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία».
«Δεν είναι απλά μια στρατηγική σχέση, αλλά μια συνεχώς αυξανόμενη εταιρική σχέση», τόνισε.

Δεν υπάρχει όριο στο τι μπορεί να πετύχει η Κύπρος ύστερα από μια λύση
Ο Αμερικανός Πρόεδρος αναφέρθηκε και στο Κυπριακό λέγοντας ότι είναι πιθανή μια διευθέτηση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.
«Ας μου επιτραπεί να επαναλάβω αυτό που είπα σε εσάς προσωπικά και στους συνάδελφους σας, οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να προσφέρουν οποιαδήποτε βοήθεια μπορούν για να πετύχετε αυτόν τον στόχο», τόνισε.
“Σκεφτείτε πού μπορούμε να φτάσουμε αν μπορέσουμε να απελευθερώσουμε την επόμενη γενιά από τις συγκρούσεις του παρελθόντος. Όταν αυτό γίνει, δεν υπάρχει κανένα όριο στο τι μπορεί να πετύχει η Κύπρος και στο τι μπορεί να πετύχει η εταιρική σχέση μεταξύ της Κύπρου και των ΗΠΑ»
Ο ίδιος εξέφρασε τιμή που είναι ο δεύτερος Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέπτεται την Κύπρο μετά τον Λίντον Τζόνσον το 1962. «Είναι τιμή μου που έχω την ευκαιρία να παίξω κάποιο μικρό ρόλο στο να βοηθήσω την προώθηση αυτής της σχέσης ένα βήμα παραπέρα», κατέληξε.

ΠτΔ: Βοήθεια για τα ΜΟΕ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε σήμερα ότι η Κύπρος βασίζεται στη βοήθεια των ΗΠΑ για να διασφαλίσει τα δικαιώματά της στην κυπριακή ΑΟΖ και για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μιλούσε κατά τη διάρκεια επίσημου γεύματος που παρέθεσε στο Προεδρικό προς τιμήν του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και της συνοδείας του, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο.
Αναφερόμενος στην επίσκεψη του κ. Μπάιντεν στο νησί, την αποκάλεσε “επίσκεψη ορόσημο πραγματικής ιστορικής σημασίας καθώς αποτελεί την πρώτη επίσκεψη στην Κύπρου Αντιπροέδρου των ΗΠΑ από το 1962», γεγονός σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που αντικατοπτρίζει την σημαντική βελτίωση στην συνεργασία μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ.
Μια συνεργασία, σημείωσε, «την οποία μπορούμε τώρα να αποκαλέσουμε στρατηγική».
Συνέχισε εκφράζοντας τη λύπη του γιατί η επίσκεψη του κ. Μπάιντεν στην Κυπριακή Δημοκρατία έρχεται σε μια στιγμή που το πρόβλημα της εισβολής και της κατοχής παραμένει άλυτο καθώς και για το γεγονός ότι δεν παρακάθονται στο γεύμα «οι Τουρκοκύπριοι συμπολίτες μας».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην επανατοποθέτηση της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου από την ανάληψη των καθηκόντων του έτσι ώστε, όπως είπε, «να προωθήσουμε τις βασικές ευρωπαϊκές και διατλαντικές προτεραιότητες στην Ανατολική Μεσόγειο».
Αυτό, εξήγησε, θεωρήθηκε απαραίτητο για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε πλήρως την προοπτική μας ως κράτος μέλος της ΕΕ στην πιο νοτιοανατολική γωνιά της, να αναλάβουμε καθοριστικό ρόλο στην ειρήνη, τη σταθερότητα και την ασφάλεια αυτής της ευμετάβλητης περιοχής.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί έχει ευρέως αναγνωριστεί πως η Κύπρος είναι ένας σταθερός και αξιόπιστος εταίρος για την ΕΕ και τις ΗΠΑ μέσω της συνεργασίας προς κοινό όφελος σε μια σειρά από τομείς. Προς αυτό έδωσε τα παραδείγματα της μεταφοράς χημικών όπλων εκτός Συρίας, των προσπαθειών κατά της τρομοκρατίας, την αντιμετώπιση κρίσεων και την μη διάδοση όπλων μαζικής καταστροφής.
«Προσβλέπουμε στην συνέχιση της συμβολής μας προς αυτούς τους στόχους και σας διαβεβαιώνω, κ. Αντιπρόεδρε ότι η Κύπρος θα προσφέρει την όποια απαραίτητη βοήθεια προς αυτό το σκοπό», είπε.
Αναφερόμενος στην ανακάλυψη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι εκτός από το γεγονός ότι δημιουργεί νέες προοπτικές για την οικονομία, μπορεί ενδεχόμενα «να μεταμορφώσει το περιφερειακό γεωπολιτικό τοπίο και να καταστεί δύναμη σταθερότητας, ευημερίας και ειρήνης».
«Η παρουσία κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο μπορεί να παρέχει ένα εναλλακτικό ενεργειακό διάδρομο που θα οδηγήσει σε αυξημένη ενεργειακή ασφάλεια», πρόσθεσε.
Προς αυτό το σκοπό, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «αυτό που η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατία αναμένει από ένα στρατηγικό εταίρο είναι να διασφαλίσει τα κυριαρχικά δικαιώματά μας για εξερεύνηση και αξιοποίηση των φυσικών πόρων στην Αποκλειστική Οικονομική μας Ζώνη».
Δεν έχω αμφιβολία, πρόσθεσε, ότι θα έχουμε την υποστήριξη των ΗΠΑ προς αυτό το σκοπό.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Κύπρου για την θέση αρχής των ΗΠΑ στο Κυπριακό και για το ενδιαφέρον και τη βοήθεια τους στην προσπάθεια επανένωσης της Κύπρου σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, με μια διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία υπηκοότητα και σύμφωνα με τις αξίες και αρχές της ΕΕ, όπως προβλέπεται στην Κοινή Δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου.
Ευχαρίστησε τον κ. Μπάιντεν για το προσωπικό ενδιαφέρον που έχει επιδείξει και για τις προσπάθειες του για επίτευξη προόδου στο Κυπριακό, καθώς και για τις ξεκάθαρες δηλώσεις του κατά την άφιξή του στην Κύπρο οι οποίες επαναβεβαιώνουν, όπως είπε, την διαχρονική και σταθερή θέση των ΗΠΑ για αναγνώριση μόνο της Κυπριακής Δημοκρατίας και της νόμιμης Κυβέρνησης της.
Μια θέση, πρόσθεσε, η οποία ανεξάρτητα από τις επαφές σας κατά τη διάρκεια της επίσκεψής σας παραμένει αμετάβλητη.
Παράλληλα, επαναβεβαίωσε την δέσμευση της Κυβέρνησής του να εργαστεί ακούραστα για μια λύση η οποία θα περιφρουρεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων, Ε/κ και Τ/κ.
Όραμά μου, ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είναι να βιώσω αυτό που έχετε πετύχει στις ΗΠΑ, ένα κράτος που προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες για όλους τους νόμιμους πολίτες τους, ανεξάρτητα από την εθνική καταγωγή τους.
Την ίδια ώρα είπε ότι γνωρίζει πως ο δρόμος προς τη λύση δεν θα είναι εύκολος. «Θα χρειαστεί όραμα, πολιτικό θάρρος και αποφασιστικότητα», είπε.
Εξέφρασε ακόμη την ισχυρή πεποίθησή του ότι θαρραλέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μπορούν να ενεργήσουν καταλυτικά στις διαπραγματεύσεις, προσφέροντας δυναμική ώθηση και ενισχύοντας την εμπιστοσύνη μεταξύ Ε/κ και Τ/κ, οικοδομώντας εκ νέου ελπίδα και πίστη σε μια λύση, και όσον αφορά τις προθέσεις της Τουρκίας.
Το πακέτο προτάσεων που έχω προτείνει, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, περιέχει όλα τα στοιχεία που δημιουργούν μια κατάσταση όπου όλοι κερδίζουν (win win situation) και μπορεί να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού.
Ελπίζω, είπε, ότι η Τουρκία, η οποία έχει αποφασιστικό ρόλο να διαδραματίσει στο Κυπριακό, θα υιοθετήσει μια παραγωγική στάση όχι μόνο όσον αφορά στην εφαρμογή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης αλλά κυρίως ως προς το στόχο επίτευξης λύσης.
Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον κ. Μπάιντεν γιατί ήταν ένας από τους Αμερικανούς πολιτικούς που μίλησαν για την ανάγκη να τεθεί ένα τέρμα στην παράνομη κατοχή της Κύπρου και για την επιστροφή των Βαροσίων καθώς και για την πίστη του στην σημασία επανένωσης της Κύπρου και στην ανάγκη εφαρμογής μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.
«Βασιζόμαστε στην ανεκτίμητη βοήθεια σας και για να προχωρήσουμε με την εφαρμογή μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και για την επίτευξη λύσης», ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα ότι σύντομα οι κοινές μας προσπάθειες θα έχουν αποτέλεσμα.



  

Το μήνυμα στο βιβλίο επισκεπτών

Σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού τα στρατηγικά συμφέροντα μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ μόνο θα ενισχύονται, έγραψε ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος υπογράφοντας το βιβλίο επισκεπτών στο Προεδρικό Μέγαρο.
«Είναι με μεγάλη χαρά που βρίσκομαι μαζί σας και που βρίσκομαι στην Κύπρο. Οι προσπάθειές σας για εξεύρεση διευθέτησης, μιας διζωνικής δικοινοτικής διευθέτησης, εκτιμώνται πάρα πολύ. Εκτιμώνται, επίσης, πάρα πολύ οι προσπάθειές σας για ενίσχυση των στρατηγικών μας συμφερόντων, που μόνο θα ενισχύονται μετά την εξεύρεση διευθέτησης. Σας εκτιμούμε», έγραψε ο κ. Μπάιντεν.



Ακολούθησε γεύμα στην παρουσία του Αρχιεπισκόπου, πρώην προέδρων της Δημοκρατίας, αρχηγών των κομμάτων και του γενικού εισαγγελέα.  Για την ιστορία το μενού περιλαμβάνει εδέσματα μεσογειακής διατροφής: Σαλάτα με σολωμό και καλαμάρι για πρώτο πιάτο. Ψάρι φαγκρί με χόρτα ως κυρίως πιάτο και γαλατομπούρεκο για επιδόρπιο.


Παράταση διευρυμένης συνάντησης

Η διευρυμένη συνάντηση Κύπρου - ΗΠΑ, παρατάθηκε κατά μία ώρα. Από κυπριακής πλευράς στη συνάντηση συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών, Ενέργειας, Οικονομικών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω.




Προηγήθηκε η συνάντηση του αμερικανού αντιπροέδρου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ήταν η δεύτερη συνάντηση των δύο αντρών επί κυπριακού εδάφους, αφού χθες, άτυπα και εκτός προγράμματος, ο κ. Μπάιντεν επισκέφθηκε τον Νίκο Αναστασιάδη στην οικία του στην Λεμεσό.


  
ΦΩΤΟ: ΧΡΙΣΤΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ

Η επίσκεψη του αμερικανού αντιπροέδρου δικαίως χαρακτηρίζεται "ιστορική" αφού είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται αμερικανός αντιπρόεδρος την χώρα μας μετά από 52 χρόνια.
Στο Προεδρικό έγινε δεκτός με τιμές. Ο Τζο Μπάιντεν, κατέθεσε στεφάνι στον ανδριάντα του πρώτου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.


ΦΩΤΟ: ΧΡΙΣΤΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ: Ο Τζο Μπάιντεν στο Προεδρικό όπου έγινε δεκτός με τιμές.


Ενεθάρρυνε τους θρησκευτικούς ηγέτες

Το πρωί, ο κ. Μπάιντεν είχε συνάντηση με θρησκευτικούς ηγέτες, αλλά και κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο, μετά από παράκληση του ίδιου του Χρυσόστομου Β'.


Στιγμιότυπο από την συνάντηση του Τζο Μπάιντεν με τους θρησκευτικούς ηγέτες στην Αρχιεπισκοπή



Είδε κατ' ιδίαν τον Αρχιεπίσκοπο

Σε δηλώσεις του μετά την συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ανέφερε ότι ο αμερικανός αντιπρόεδρος ενεθάρρυνε τους θρησκευτικούς ηγέτες για τις πρωτοβουλίες που λαμβάνουν και εξέθεσε τις απόψεις του. "του είπα ότι οι απόψεις που ακούσαμε πιστεύουμε ότι είναι και το θέλημα του Θεού και προς αυτή την κατεύθυνση θα εργαστούμε όλοι μας για να δει ο τόπος προκοπή και να μπορούν όσο οι Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι να έχουν πρόσβαση στα θρησκευτικά τους μνημεία στις ελεύθερες περιοχές και στα κατεχόμενα".

Ο Αρχιεπίσκοπος είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον κ. Μπάιντεν στον οποίο εξέφρασε τις θέσεις της Εκκλησίας στο Κυπριακό


Αρχιεπίσκοπος: Θα μεταφέρει τις θέσεις μας στην Τουρκία

Στην κατ' ιδίαν συνάντηση που είχε με τον κ. Μπάιντεν, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι του εξέθεσε τις απόψεις της Εκκλησίας στο εθνικό θέμα. Όπως δήλωσε, ο κ. Μπάιντεν του ανέφερε ότι ξέρει καλά τους Τούρκους, καθώς έχει φιλικές σχέσεις με τον Ταγίπ Ερντογάν. "Δεν είναι τα πράγματα ρόδινα,. Δεν είναι ανθόσπαρτος ο δρόμος, αλλά θα προσπαθήσει να φανεί χρήσιμος γιατί επιθυμεί σωστή λύση του προβλήματος Του είπα ότι η λύση δεν πρέπει να είναι ετεροβαρής. Πρέπει η λύση να είναι αμφοτεροβαρής και όσο το δυνατό δίκαιη. Δεν πρέπει να αδικηθεί κανείς και πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι πρέπει να βασιλεύσει η ειρήνη, η αγάπη και να ζήσουμε χαρούμενοι και ευτυχισμένοι όπως ζούσαμε για αιώνες με τους ΤΚ", είπε ο Αρχιεπίσκοπος.


ΦΩΤΟ ΧΡΙΣΤΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ: Η αστυνομική δύναμη η οποία συνοδεύει τον Τζο Μπάιντεν και την συνοδεία του.


Οι επαφές του Μπάιντεν

Το απόγευμα, ο αμερικανός αντιπρόεδρος θα μεταβεί στα κατεχόμενα, όπου αναμένεται να συναντήσει τον Τ/Κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου στο χώρο που χρησιμοποιείται για την κατοικία του εκάστοτε ηγέτη των Τ/Κ όπως ανακοινώθηκε.

Στη συνέχεια, ο κ. Μπάιντεν θα παραθέσει δεξίωση σε αντιπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και δείπνο προς τιμή των πολιτικών αρχηγών από τις δύο πλευρές. Θα προβεί επίσης σε καταληκτικές δηλώσεις.  Αναχωρεί από την Κύπρο το βράδυ.





ΦΩΤΟ: ΧΡΙΣΤΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ: Τα μέτρα ασφαλείας που λαμβάνονται είναι πρωτόγνωρα για την Κύπρο. Συνεργάτες του αμερικανού αξιωματούχου ελέγχουν εξονυχιστικά τα πάντα.



ΦΩΤΟ: ΧΡΙΣΤΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ

Η πιο ισχυρή δήλωση εκ μέρους ΗΠΑ

Την πρώτη, ανεπίσημη, συνάντησή τους είχαν χθες βράδυ οι Τζο Μπάιντεν και Νίκος Αναστασιάδης. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, πήγε κατ’ ευθείαν από το αεροδρόμιο στην οικία του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Λεμεσό.  

ΦΩΤΟ ΧΡΙΣΤΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ: Ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν μόνο μία νόμιμη κυβέρνηση, αυτή της Κυπριακής Δημοκρατίας έδωσε ο κ. Μπάιντεν με το που πάτησε το πόδι του στην χώρα μας.


Τη πιο ισχυρή μέχρι σήμερα δήλωση για την Κυπριακή Δημοκρατία, εκ μέρους των ΗΠΑ, έκανε εν τω μεταξύ με την άφιξή του στο νησί ο Τζο Μπάιντεν. «Θέλω να είμαι ξεκάθαρος, οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν μόνο μια νόμιμη κυβέρνηση, αυτήν της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η επίσκεψή μου στο νησί και οι συναντήσεις μου δεν θα αλλάξουν αυτή τη θέση. Είναι η προσωπική μου θέση, και η θέση των ΗΠΑ, και η θέση ολόκληρου του κόσμου, εκτός από μία χώρα», ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος.



(ΠΑΝΩ ΚΑΙ ΚΑΤΩ) Στιγμιότυπα από την χθεσινή άτυπη συνάντηση Μπάιντεν - Αναστασιάδη στην οικία του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Λεμεσό. Ο κ. Μπάιντεν αποδέχθηκε πρόσκληση του Προέδρου για μια πρώτη συνάντηση για ποτό, η οποία εξελίχθηκε σε φιλικό δείπνο, με τη συμμετοχή, της πρώτης κυρίας Άντρης Αναστασιάδη και των κορών του Προέδρου με τους συζύγους τους. Το μενού ήταν καθαρά κυπριακό και περιελάμβανε σιεφταλιές, λουκάνικα και κουπέπια. Το δείπνο κράτησε δύο ώρες.



Η Τζιλ Μπάιντεν με την Άντρη Αναστασιάδη

Στο μεταξύ, το δικό της πρόγραμμα ακολουθεί η σύζυγος του αμερικανού αντιπροέδρου Τζιλ Μπάιντεν, με την πρώτη κυρία Άντρη Αναστασιάδη. Οι δύο κυρίες επισκέφθηκαν το πρωί το Μεσαιωνικό Κάστρο στη Λεμεσό.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"