Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Οκτωβρίου 5, 2011

Σε νέα αντιπαράθεση κυβέρνηση και κόμματα

Εικόνα
«Οι δηλώσεις των κυρίων Αναστασιάδη και Συλλούρη οδηγούν στο συμπέρασμα ότι πραγματοποιείται  μια οργανωμένη προσπάθεια αποκαθήλωσης  του Προέδρου Χριστόφια», ανέφερε στον 107.6 ο διευθυντής του γραφείου του  προέδρου της Δημοκρατίας Χρίστος Χριστοφίδης. «Τέτοιες προσεγγίσεις» πρόσθεσε ο κύριος Χριστοφίδης, «οδηγούν το τόπο σε επικίνδυνα μονοπάτια και συνταγματική εκτροπή». Αναφερόμενος στο πόρισμα της ερευνητικής επιτροπής για την τραγωδία στο Μαρί,  ο κύριος Χριστοφίδης επανέλαβε ότι ο κύριος Πολυβίου υπερέβη τους όρους εντολής. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με την στάση του, δημιούργησε πολιτική αστάθεια και τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα πρέπει να του δώσουν το μήνυμα ότι πρέπει να παραιτηθεί». Αυτό δήλωσε μιλώντας στον 107.6 ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ιωνάς Νικολάου.
«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να αντιληφθεί ότι για το καλό του τόπου  θα πρέπει να παρατηθεί» δήλωσε στον 107,6 ο εκπρόσωπος τύπου της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης. Πρόσθεσε επίσης ότι κάνεις δεν μπορεί να εξαναγκάσει το …

14 στη λίστα της αστυνομίας για δίωξη (ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΑ )

Εικόνα
Ένα στάδιο πριν από την άσκηση διώξεων βρίσκεται από χθες το σκέλος που αφορά τις ποινικές ευθύνες για την πρωτοφανή τραγωδία της 11ης Ιουλίου στη ναυτική βάση στο Μαρί.

Η αστυνομία παρέδωσε στον γενικό εισαγγελέα της Δημοκρατίας το σύνολο της μαρτυρίας που συγκέντρωσε στη διάρκεια της ποινικής έρευνας συνοδευόμενο από ογκωδέστατο πόρισμα, πέραν των 1.000 σελίδων.
Σε αυτό το πόρισμα παρατίθεται το σημαντικό μέρος της μαρτυρίας και υπάρχει εισήγηση για τα πρόσωπα εναντίον των οποίων θεωρεί η αστυνομία ότι υπάρχει επαρκές υλικό το οποίο να δικαιολογεί την άσκηση ποινικών διώξεων για σοβαρά αδικήματα.
Συγκεκριμένα, η αστυνομία θεωρεί ότι από τα γεγονότα τα οποία οδήγησαν στο θάνατο 13 ανθρώπων, προκύπτουν, μεταξύ άλλων, αδικήματα ανθρωποκτονίας, πρόκλησης θανάτου εξ αμελείας και παραμέληση υπηρεσιακού καθήκοντος.
Πληροφοριακά σημειώνεται ότι το αδίκημα της ανθρωποκτονίας είναι από τα σοβαρότερα του Ποινικού Κώδικα και τιμωρείται, σε περίπτωση καταδίκης, με ποινή φυλάκισης μέχρι και ισόβια …

Σαν σήμερα...

Εικόνα
5/10/2011
1582: Μία ημέρα που ουδέποτε υπήρξε! Είναι η πρώτη του Ιουλιανού Ημερολογίου, που απαλείφθηκε, προκειμένου οι ημερομηνίες να εναρμονιστούν με το νέο Γρηγοριανό Ημερολόγιο...


1713: Γεννήθηκε ο Ντενίς Ντιντερό, γάλλος εγκυκλοπαιδιστής, απ' τους κυριότερους εκπροσώπους του Διαφωτισμού.

1864: Γεννήθηκε ο Λουί Λιμιέρ, γάλλος εφευρέτης. Μαζί με τον αδερφό του Αύγουστο κατασκεύασαν το 1895 την πρώτη κινηματογραφική μηχανή.

1892: Η τελευταία παράνομη ενέργεια της συμμορίας των Ντάλτον. Στην προσπάθειά τους να ληστέψουν τράπεζα στο Κόφι Βιλ του Κάνσας γίνονται αντιληπτοί από τους πολίτες και στην ανταλλαγή πυροβολισμών που ακολουθεί σκοτώνονται οι τέσσερις, ενώ διασώζεται βαρύτατα τραυματισμένος ο Έμετ Ντάλτον, ο οποίος καταδικάζεται σε ισόβια.

1919: Ο Έντζο Φεράρι κάνει το ντεμπούτο του σε αγώνα αυτοκινήτων. Αργότερα θα ιδρύσει την αυτοκινητοβιομηχανία που φέρει το όνομά του.

1922: Σύμφωνα με απόφαση της Ελληνικής Επαναστατικής Επιτροπής, οι υπεύθυνοι της εθνικής τραγωδίας (Μικρα…

Το «Πρόβλημα Χριστόφιας» άγεται για λύση στην Ολομέλεια της Βουλής

Εικόνα
Σχεδιάζεται πολιτικό πραξικόπημα, λέγουν Κυβέρνηση και ΑΚΕΛ

Οξύνεται ολοένα και περισσότερο η πολιτική κρίση που πυροδοτήθηκε από την άρνηση του Προέδρου Χριστόφια να αποδεχθεί το πόρισμα της υπό τον Πόλυ Πολυβίου Ερευνητικής Επιτροπής για την φονική τραγωδία στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί στις 11 Ιουλίου.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης με έντονα επικριτικές δηλώσεις και ανακοινώσεις, επαναλαμβάνουν την απαίτηση ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας οφείλει να αντιληφθεί το βάρος της ευθύνης που του αποδίδεται και να παραιτηθεί, συμβάλλοντας στην αποπυροδότηση της κρίσης. Παράλληλα, δεδομένης της στάσης του Προέδρου Χριστόφια να αρνείται να παραιτηθεί, διεξάγουν διαβουλεύσεις μεταξύ τους για να μεταφερθεί το θέμα της κρίσης στην Ολομέλεια της Βουλής με σκοπό την εξεύρεση  λύσης, η οποία να οδηγεί στην απαραίτητη ηρεμία για να μπορέσει ο λαός να αντιμετωπίσει τα ποικίλα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος. Ήδη το ΔΗΚΟ, το ΕΥΡΩΚΟ και οι Οικολόγοι ανακοίνωσαν ότι ετοιμάζουν πρ…

Στον Γενικό Εισαγγελέα το πόρισμα της Αστυνομίας για την Έκρηξη

Εικόνα
Θα το μελετήσει, είπε, μαζύ με το πόρισμα Πολυβίου για να αποφασίσει εναντίον ποίων θα ασκηθούν ποινικές διώξεις

Συνοπτική έκθεση και 36 φακέλους ανακριτικού υλικού για την έκρηξη της 11ης Ιουλίου 2011 στη Ναυτική Βάση ''Ευάγγελος Φλωράκης'' στο Μαρί, κατέθεσαν χθες στη Γενική Εισαγγελία ο Αρχηγός Αστυνομίας Μιχαήλ Παπαγεωργίου, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό Επιχειρήσεων Αντρέα Ιατρόπουλο, τον Αστυνομικό Διευθυντή Μαυρή και τον Βοηθό Αστυνομικό Διευθυντή Χαραλάμπους, τον ανακριτή της υπόθεσης και το επιτελείο του.

Στο υλικό αυτό περιλαμβάνονται, πλην της εκθέσεως σε δύο τόμους με χίλιες συνολικώς σελίδες, οι 1.123 ληφθείσες καταθέσεις, 510 μαρτυρίες και 464 τεκμήρια και, όπως δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης, όλο αυτό το υλικό θα μελετηθεί, μαζί με το πόρισμα του Προέδρου της Ερευνητικής Επιτροπής για την έκρηξη στο Μαρί, Πόλυ Πολυβίου, προκειμένου, σε όσο το δυνατό συντομότερο χρονικό διάστημα να αποφασισθεί εάν και εναντίον ποίων προσώπων θα ασκηθούν ποινι…

Το «Πιρί Ρέις» βρίσκεται από χθες στην Αμμόχωστο για συντήρηση

Εικόνα
«Εξερεύνησε 1150 τχμ και θα αρχίσει έρευνες σε άλλα 2400 τχμ  στην ίδια περιοχή» Στο λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου για συντήρηση και ανεφοδιασμό βρίσκεται από χθες το τουρκικό σεισμογραφικό Πιρί Ρέις, σύμφωνα με τις ιστοσελίδες τ/κ ΜΜΕ.

Οπως αναφέρεται, στο πλοίο βρίσκονται 13 άτομα πλήρωμα και 10 ερευνητές, τους οποίους υποδέχθηκε στο κατεχόμενο λιμάνι ο λεγόμενος υπουργός μεταφορών και συγκοινωνιών, Ερσάν Σανέρ και μίλησε με τον καπετάνιο και τους επιβαίνοντες.

Το ψευδοκράτος, είπε, επιθυμεί να διεξάγει έρευνες μαζί με την ε/κ πλευρά, αλλά όπως συμβαίνει πάντα - κατά την έκφρασή του - η άλλη πλευρά δεν απάντησε, αλλά επιμένει στις δικές της ενέργειες, χαρακτηρίζοντας λάθος τα βήματα που έκανε η Κυπριακή Δημοκρατία ενώ συνεχίζονται οι εντατικοποιημένες συνομιλίες στο Κυπριακό και πριν φτάσουμε σε μια λύση του προβλήματος. Είναι κοινά, υποστήριξε, τα δικαιώματα Ε/κ και Τ/κ στον φυσικό πλούτο της Κύπρου.

Ερωτηθείς για την παραμονή του Πιρί Ρέις στο κατεχόμενο λιμάνι, ο κ. Σανέρ είπε…

Θα μελετήσει ξανά και ξανά το πόρισμα Πολυβίου λέγει ο Χριστόφιας

Εικόνα
Και επαναλαμβάνει ότι δεν παραιτείται

Θα μελετηθεί ξανά και ξανά το πόρισμα του κ. Πολυβίου αλλά και το πόρισμα της Αστυνομίας, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, κληθείς να σχολιάσει τον καταιγισμό επικρίσεων από πλευράς κομμάτων μετά τις χθεσινές του δηλώσεις για το πόρισμα του Προέδρου της Μονομελούς Ερευνητικής Επιτροπής για την έκρηξη στο Μαρί, Πόλυ Πολυβίου.

''Δεν θέλω να προχωρήσω πέραν του ότι είπα ψες (ομιλία στη λεμεσό ότι δεν παραιτείται). Θα μελετηθεί ξανά και ξανά το πόρισμα του κ. Πολυβίου αλλά και το πόρισμα της Αστυνομίας. Είμαστε αρκούντως ψύχραιμοι να αναμένουμε να μελετήσουμε και τα πορίσματα της Αστυνομίας'', σημείωσε ο Πρόεδρος Χριστόφιας σε δηλώσεις του μετά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο, ύστερα από τη συνάντησή του με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

Συνομιλίες: Άρχισε συζήτηση για τη διαδικασία του «Πάρε-Δώσε»

Εικόνα
Πώς σχολιάζει ο Ντάουνερ το πόρισμα για τον Πρόεδρο Χριστόφια

Τα Ηνωμένα Εθνη δεν υπεισέρχονται σε θέματα πολιτικής των δύο πλευρών, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, ερωτηθείς κατά πόσο η απόδοση ευθυνών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την Ερευνητική Επιτροπή για την έκρηξη στο Μαρί θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις.

Ερωτηθείς, μετά το πέρας της χθεσινής  συνάντησης του Προέδρου Χριστόφια και του Ντερβίς Ερογλου στα πλαίσια των απευθείας διαπραγματεύσεων, κατά πόσο τίθεται ζήτημα νομιμοποίησης του Προέδρου Χριστόφια να συνομιλεί, όταν η πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων έχει ζητήσει την παραίτησή του, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι τα Ηνωμένα Εθνη, όπως είναι φυσικό και πρέπον, πάντα θα έχουν να κάνουν με τα πρόσωπα που βρίσκονται στην εξουσία και αν κάποιοι ζητούν την παραίτησή τους, αυτό δεν αφορά τα Ηνωμένα Εθνη, αλλά είναι εσωτερικό θέμα και ο ΟΗΕ δεν έχει κανένα ρόλο σε αυτό.

«Τα θέματα πολιτικής και στις δύο πλευρές δεν είναι ζήτημα των Ηνωμ…

Ο Αρχιεπίσκοπος ανέλαβε Τοποτηρητής Κυρηνείας

Εικόνα
Σύντομα προκηρύσσει εκλογές για πλήρωση του Θρόνου

Τοποτηρητής του Μητροπολιτικού Θρόνου Κυρηνείας έχει αναλάβει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄, ο οποίος σύντομα θα προκηρύξει τις σχετικές εκλογές για την ανάδειξη του νέου Μητροπολίτη Κυρηνείας.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος Β, από της 2ας Οκτωβρίου 2011, ημερομηνίας θανάτου του Μητροπολίτη Κυρηνείας Παύλου, ανέλαβε ο ίδιος και Τοποτηρητής του χηρεύοντος Μητροπολιτικού Θρόνου Κυρηνείας, συμφώνως του Αρθρου 25 του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας Κύπρου.

Με εγκύκλιό του, ο Κύπρου Χρυσόστομος εντέλλεται όπως κατά την εκκλησιαστική τάξη μνημονεύεται το όνομά του στις λειτουργίες και άλλες ακολουθίες στους ναούς της μητροπολιτικής περιφέρειας Κυρηνείας, μέχρι της κανονικής πληρώσεως του χηρεύοντος Μητροπολιτικού Θρόνου.

Σχετική με την πλήρωση του χηρεύοντος Θρόνου εγκύκλιο θα εκδώσει προσεχώς, όπως αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος και Τοποτηρητής του Θρόνου της Μητροπόλεως Κυρηνείας στην ανακοίνωσή του…

Δεν τίθεται θέμα πτώχευσης της Ελλάδας λέγει ο Βενιζέλος

Εικόνα
Αναγκαία η μείση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων

Συνέντευξη Τύπου προκειμένου να διασκεδάσει την εντύπωση που άφησαν οι αποφάσεις του Eurogroup, έδωσε χθες το μεσημέρι ο Ελληνας υπουργός οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στην Αθήνα, εκφράζοντας την άποψη ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου επαρκούν μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου και ότι δεν προβλέπονται νέα μέτρα για την προσεχή περίοδο. Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο ζητούμενο δεν είναι «η 6η δόση αλλά η λήψη σημαντικότερων αποφάσεων για μέχρι το 2014», προσθέτοντας ότι το ζήτημα είναι «να πεισθούν οι αγορές ότι έχουμε ριζική λύση». Ο Ελληνας Υπουργός Οικονομικών ζήτησε για ακόμα μία φορά συναίνεση και στήριξη των μέτρων από τους πολίτες.

Παραδέχτηκε ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012, η αναθεώρηση του ελλείμματος στο 8,5% προκαλείται από τη μεγαλύτερη του αναμενομένου ύφεση, σημειώνοντας ότι το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος κατά 5,5%. Ο κ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε τα κράτη μέλη της ΕΕ και δανειστές της χώρας ότι «θα είμαστ…

Ο Αμερικανός Υπ. Αμυνας σε Ισραήλ και Αίγυπτον

Εικόνα
Ο Υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Λίον Πανέτα έφτασε χθες στο Κάιρο, αφού επισκέφθηκε το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη, σε μία προσπάθεια αποκλιμάκωσης των εντάσεων ανάμεσα στην Αίγυπτο και το Ισραήλ.

Ο Αμερικανός Υπουργός συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου, Στρατάρχη Χουσέιν Ταντάουι και με τον Πρωθυπουργό Ισάμ Σαράφ.

Λίγο πριν φύγει από το Ισραήλ, ο κ. Πανέτα ανέφερε ότι θα προσπαθήσει να ενθαρρύνει τις δύο πλευρές να μειώσουν τις εντάσεις και ζήτησε από τους Αιγυπτίους ηγέτες να απελευθερώσουν έναν Ισραηλινοαμερικανό πολίτη, τον Ιλάν Γκράπελ, ο οποίος βρίσκεται στην φυλακή από τις 12 Ιουνίου για κατασκοπεία υπέρ του Ισραήλ.

''Εχουμε εκφράσει την ανησυχία μας στους Αιγυπτίους σχετικά με την κράτηση αυτού του ατόμου. Ελπίζουμε ότι θα λάβουν τα απαραίτητα μέτρα για την απελευθέρωσή του'' δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Τελ Αβίβ.