Συνομιλίες: Άρχισε συζήτηση για τη διαδικασία του «Πάρε-Δώσε»

Πώς σχολιάζει ο Ντάουνερ το πόρισμα για τον Πρόεδρο Χριστόφια

Τα Ηνωμένα Εθνη δεν υπεισέρχονται σε θέματα πολιτικής των δύο πλευρών, δήλωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Αλεξάντερ Ντάουνερ, ερωτηθείς κατά πόσο η απόδοση ευθυνών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από την Ερευνητική Επιτροπή για την έκρηξη στο Μαρί θα επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις.

Ερωτηθείς, μετά το πέρας της χθεσινής  συνάντησης του Προέδρου Χριστόφια και του Ντερβίς Ερογλου στα πλαίσια των απευθείας διαπραγματεύσεων, κατά πόσο τίθεται ζήτημα νομιμοποίησης του Προέδρου Χριστόφια να συνομιλεί, όταν η πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων έχει ζητήσει την παραίτησή του, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι τα Ηνωμένα Εθνη, όπως είναι φυσικό και πρέπον, πάντα θα έχουν να κάνουν με τα πρόσωπα που βρίσκονται στην εξουσία και αν κάποιοι ζητούν την παραίτησή τους, αυτό δεν αφορά τα Ηνωμένα Εθνη, αλλά είναι εσωτερικό θέμα και ο ΟΗΕ δεν έχει κανένα ρόλο σε αυτό.

«Τα θέματα πολιτικής και στις δύο πλευρές δεν είναι ζήτημα των Ηνωμένων Εθνών και δεν εμπλεκόμαστε σε αυτά, ακόμα και αν κάποιες φορές αρέσει στους πολιτικούς να μας εμπλέκουν. Δεν εμπλεκόμαστε ξανά», τόνισε.

Η σχέση των Ηνωμένων Εθνών με την πολιτική, είπε, είναι ότι προφανώς «μπορούμε να διαβάζουμε τις εφημερίδες και να καταλαβαίνουμε τι γίνεται».

Ερωτηθείς κατά πόσο συζήτησε ο ίδιος το θέμα με τον Πρόεδρο Χριστόφια, ανέφερε ότι σίγουρα στο πλαίσιο της συνάντησης δεν είχαν οποιαδήποτε συζήτηση για το θέμα, αφού όπως είπε, το θέμα αυτό δεν αφορά αυτές τις συνομιλίες.

Σε ό,τι αφορά στη συνάντηση του Πρόεδρου Χριστόφια και του Τ/κ ηγέτη, οι οποίοι συναντήθηκαν για μια ώρα, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι η συνάντηση επικεντρώθηκε στο πώς οι ηγέτες θα προχωρήσουν στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων μέχρι τη συνάντηση με τον ΓΓ των ΗΕ στη Νέα Υόρκη, στις 30-31 Οκτωβρίου.

«Συζήτησαν τις προσεγγίσεις τους για τη διαδικασία και αυτό θα το συνεχίσουν στην επόμενή τους συνάντηση, η οποία είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς κατά πόσο η συνάντηση ήταν σύντομη εξαιτίας της πολιτικής κατάστασης στην ε/κ πλευρά, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι δεν επικεντρώθηκαν καθόλου σε αυτό.

Η συνάντηση, εξήγησε, ήταν διαδικαστική για να καθοριστούν οι διεργασίες των συνομιλιών μέσα στον Οκτώβριο και ότι ολοκλήρωσαν τη συζήτηση.

«Πέραν αυτού», συμπλήρωσε, «δεν υπάρχουν πολλά να πει κανείς, καθόρισαν τι θέλουν να κάνουν και πώς θέλουν να το κάνουν και πώς θα το χειριστούν οι δύο πλευρές και είπαμε και εμείς κάτι, και αυτό ήταν όλο».

Οπως είπε, οι δύο ηγέτες θα επανέλθουν με τις προσεγγίσεις τους την Παρασκευή.

Ερωτηθείς αν θα υπάρξει αλλαγή στη διαδικασία, ο κ. Ντάουνερ είπε ότι αυτή είναι μια διαφορετική φάση. Πρόσθεσε ότι εξετάστηκε αναλυτικά το κάθε κεφάλαιο, όλη η ατζέντα, τουλάχιστον σε σχέση με τα κεφαλαιώδη ζητήματα και ότι τώρα μέσα από αυτή τη διαδικασία θα τα εξετάσουν τόσο σε ατομικό όσο και συλλογικό επίπεδο, από τώρα μέχρι το τέλος του μήνα.
Ο  τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Ερογλου δήλωσε ότι κατά τη σημερινή συνάντηση, η τουρκοκυπριακή πλευρά ανέμενε να συζητηθούν θέματα που αφορούν « πάρε- δώσε » στο Κυπριακό,.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Έρογλου είπε ότι «αναμέναμε ότι σήμερα θα άρχιζε η συζήτηση για το πάρε-δώσε αλλά τελικά συζητήθηκαν διαδικαστικά θέματα».

«Ελπίζω η συζήτηση του πάρε-δώσε να αρχίσει την Παρασκευή» πρόσθεσε.

«Πώς θα γίνει το πάρε-δώσε και με ποιους όρους, είναι το θέμα που αναμένουμε να συζητήσουμε την Παρασκευή» είπε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"