Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Οκτωβρίου 3, 2011

Δεν παραιτούμαι, δεν παραιτούμαι...

Εικόνα
Κατηγορηματικά απορρίπτει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας ότι φέρει προσωπική ευθύνη για την έκρηξη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στις 11 Ιουλίου, εκφράζοντας τη θέση παράλληλα ότι δεν τεκμηριώνονται από τις μαρτυρίες τα συμπεράσματα του επικεφαλής της ερευνητικής επιτροπής Πόλυ Πολυβίου και ότι ο τελευταίος έχει υπερβεί τους όρους της εντολής του.

Σε εκτός κειμένου αναφορά του κατά τη διάρκεια ομιλίας του στα εγκαίνια του καινούριου οικήματος του προσφυγικού σωματείου Α.Ε.Μ. Μόρφου στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απορρίπτει κατηγορηματικά ότι φέρει προσωπική ευθύνη για το συμβάν».

«Το συμπέρασμα από μέρους του κ. Πολυβίου δεν τεκμηριώνεται από τις μαρτυρίες και από το υλικό που παρουσιάστηκε ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής», είπε, εκφράζοντας την άποψη ότι «αντίθετα, πολλά συμπεράσματα του κ. Πολυβίου στο πόρισμά του - ιδιαίτερα σε ότι αφορά στην εμπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας στο υπό διερεύνηση θέμα- φαίνονται …

Η αντιπολίτευση απαιτεί παραίτηση Χριστόφια

Εικόνα
Υπάρχει θέμα τεκμηρίωσης
«Το ύφος του κύριου Πολυβίου θύμιζε πολιτικό διάγγελμα», ανέφερε στον 107.6 ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαίδης και πρόσθεσε ότι «αυτή την ώρα, τίθεται και θέμα τεκμηρίωσης των ισχυρισμών που αναφέρονται στο πόρισμα». Διερωτήθηκε επίσης, «από πού πηγάζει η βεβαιότητα του κύριου Πολυβίου ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας γνώριζε για την επικινδυνότητα του φορτίου». 
Μονόδρομος η παραίτηση «Η οδός για την παραίτηση του προέδρου της Δημοκρατίας είναι μονόδρομος» δήλωσε στον 107.6 ο βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου Γιώργος Γεωργίου. Πρόσθεσε επίσης ότι τα συμπεράσματα του κύριου Πολυβίου για τις ευθύνες που βαραίνουν τον Πρόεδρο Χριστόφια για την τραγωδία στο Μαρή, είναι ξεκάθαρες.

Χωρίς ερμηνείες Την παραίτηση του Πρόεδρου της Δημοκρατίας ζήτησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Φύτος Κωνσταντίνου. Μιλώντας στον 107.6, ο κύριος Κωνσταντίνου ανέφερε ότι το πόρισμα της επιτροπής έρευνας για την τραγωδία…

Στη δημοσιότητα το πόρισμα Πολυβίου

Εικόνα
Άρχισε στις 12:00 η συνέντευξη Τύπου του Πόλυ Πολυβίου, ο οποίος δημοσιοποιεί αυτή την ώρα τα αποτελέσματα του πορίσματος της μονομελούς ερευνητικής επιτροπής για τα τραγικά γεγονότα που σημάδεψαν την 11η Ιουλίου στη ναυτική βάση στο Μαρί.

11:58 - «Σήμερα το πρωί παρέδωσα το πόρισμα στον πρόεδρο Χριστόφια, τον πρόεδρο της Βουλής και τον γενικό εισαγγελέα. Σας κάλεσα σήμερα για να ανακοινώσω σε συντομία τα αποτελέσματα της έρευνας».
12:01 - «Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναθέτει σε ερευνητική επιτροπή να εξετάσει τις ενέργειες της Κυβέρνησης. Θέλω να παρακαλέσω να αποφευχθούν οι προπηλακισμοί και οι ακρότητες».
12:05 - «Η έκρηξη προκλήθηκε από ανάφλεξη γιατί να εμπορευματοκιβώτια δεν φυλάχθηκαν όπως θα έπρεπε. Ο χώρος εκείνος επιλέγηκε ως ο κατάλληλος για φύλαξη, ουδέποτε όμως λύθηκε υπόψη η γειτνίαση με τον σταθμό της ΑΗΚ. Η απόφαση για κατακράτηση του φορτίου λήφθηκε από τον Πρόεδρο Χριστόφια και οι αποφάσεις μετέπειτα, όπως η τοποθέτησή του στο μαρί, λή…

Το πόρισμα Πολυβίου παραδίδεται

Παραδίδεται σήμερα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, στον Γενικό Εισαγγελέα και στον πρόεδρο της Βουλής το πόρισμα του επικεφαλής της Ερευνητικής Επιτροπής, Πόλυ Πολυβίου, για την πολύνεκρη έκρηξη που σημειώθηκε στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης». Η Επιτροπή ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι τη Δευτέρα, στις 12 μμ., ο επικεφαλής της Επιτροπής θα δώσει συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα πολλαπλής χρήσης, στο ισόγειο του υπουργείου Οικονομικών, στο πλαίσιο της δημοσιοποίησης του πορίσματος της Μονομελούς Ερευνητικής Επιτροπής, όπως προβλέπεται από τον Περί Ερευνητικών Επιτροπών Νόμο Κεφ. 44. Σημαντική μέρα για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο «Ομηρος» ξεκινά σήμερα σκάψιμο πρός το βάθος του κοιτάσματος

Εικόνα
Τσιμεντώθηκε το πρώτο μέρος του φρεατίου - Στο κενό οι τουρκικές μπλόφες για ασκήσεις  μεταξύ κυπριακών ακτών και πλατφόρμας - Δεκάδες τουρκικά και ισραηλινά μαχητικά το Σαββατοκυρίακο στην Αν. Μεσόγειο. 
Παρά τις προσπάθειες της Τουρκίας να δημιουργήσει την εντύπωση έντασης γύρω από το θέμα του Φυσικού Αερίου,  οι εργασίες στην πλατφόρμα «Όμηρος» προχωρούν κανονικά και αναμένεται ότι από σήμερα Δευτέρα θα συνεχίσει η γεώτρηση στο επόμενο και προτελευταίο στάδιο πριν φτάσει στο βάθος του κοιτάσματος. Η διαδικασία τσιμεντώματος και ασφάλισης του φρεατίου ολοκληρώθηκε χωρίς κανένα πρόβλημα, γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για την περιβαλλοντική κυρίως πτυχή.

Παράλληλα, παράγοντες της Νoble Εnergy, έχουν ήδη εκφράσει με διάφορους τρόπους προς την κυβέρνηση των ΗΠΑ, την έντονή τους δυσφορία για τις προκλήσεις της Τουρκίας σε σχέση με τη γεώτρηση στο «οικόπεδο 12».
Σημειώνεται πάντως, ότι τις τελευταίες ημέρες, το ελικόπτερο που συνδέει την πλατφόρμα με το λιμάνι Λεμεσού, πραγματοποιεί μέχρι κ…

Ο Γκιούλ μιλά «έναρξη διαδικασίας» εμπέδωσης της διχοτόμησης

Εικόνα
Ομιλία του στην τουρκική εθνοσυνέλευση

Λόγο για “έναρξη διαδικασίας η οποία θα καταστήσει αδύνατη την ένωση στην Κύπρο”, με αποτελέσματα “που όλοι θα αναγκαστούν να δεχθούν” έκανε ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπτουλάχ Γκιουλ, τονίζοντας ότι “δεν πρέπει να αμφιβάλλει κανείς ότι η Τουρκία θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να υπερασπιστεί όλα τα εθνικά συμφέροντά της στην Ανατολική Μεσόγειο».

Κατά την ομιλία που έκανε το Σάββατο  στην ολομέλεια της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για την έναρξη του κοινοβουλευτικού έτους, ο κ. Γκιουλ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο Κυπριακό.
“Η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι αυτή που στερείται βούλησης για συμβιβασμό” είπε και πρόσθεσε: “Η τουρκική πλευρά κατέβαλε κάθε προσπάθεια κατά τις συνομιλίες για την ένωση του νησιού. Η ελληνοκυπριακή πλευρά, παρότι απέρριψε το σχέδιο Ανάν το οποίο στήριζε όλη η διεθνής κοινότητα, έγινε δεκτή ως μέλος στην ΕΕ. Βρίσκονται στα αρχεία οι διακηρύξεις και οι δηλώσεις σημαντικών χωρών της ΕΕ ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά εντάχ…

Το αεροπλανοφόρο «Κουζνέτσοφ» στην ΑΟΖ Κύπρου... (βίντεο)

Εικόνα
Είναι εξοπλισμένο με 19 αεροσκάφη Su-33, 4 Su-25 (κρούσης) και 17 ελικόπτερα Κa-27 καθώς και πυρηνικές κεφαλές  για χρήση από τους πυραύλους Ρ-700 Granit.

΄Οπως ανακοινώθηκε στη Μόσχα, η Ομάδα Μάχης του αεροπλανοφόρου "Ναύαρχος Κουζνέτσοφ" από την Βόρεια Θάλασσα (θάλασσα Μπάρεντς) πρόκειται να πλεύσει για την Ανατολική Μεσόγειο, κοντά στην περιοχή της κυπριακής γεώτρησης του "Οικοπέδου 12", σχεδόν τρία χρόνια μετά την τελευταία του παρουσία στην περιοχή!

Η Ομάδα Μάχης του αεροπλανοφόρου θα αποπλεύσει στις 13 Νοεμβρίου για ασκήσεις στην θάλασσα Μπάρεντς και θα ασκηθεί για μία εβδομάδα. Ακολούθως στις 19 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει το ταξίδι της για την Μεσόγειο, χωρίς όμως να έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής τα λιμάνια που θα προσεγγίσει.  

Η διάρκεια της αποστολής της Ομάδα Μάχης του αεροπλανοφόρου στην Μεσόγειο θα είναι τρεις μήνες. Το Ναύαρχος Κουζνέτσοφ και τα πλοία συνοδείας του αναμένονται να περάσουν τα στενά του Γιβραλτάρ στα τέλη Νοεμβρίου όταν θα έχουν γίνει γνω…

Κοιμήθηκε ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος

Εικόνα
Στις 2μ.μ. σήμερα η κηδεία

Εκοιμήθη λίγο πριν τα μεσάνυχτα χθες ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος, ο οποίος νοσηλευόταν από τις αρχές Αυγούστου με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου ανακοίνωσε ότι το σκήνωμα του Μητροπολίτη θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα σήμερα, από τις 8 το πρωί στην Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέα, στο Πλατύ Αγλαντζιάς, όπου θα τελεστεί και η κηδεία στις 2μμ. Της κηδείας θα προστεί ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος Β, συμπαραστατούμενος από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Η ταφή θα γίνει σε οικογενειακό τάφο στη Λάρνακα.

Τη βαθύτατη λύπη του για τον αδόκητο θάνατο του Μητροπολίτη Κυρηνείας Παύλου, εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.
Όπως ανέφερε ο Κύπρου Χρυσόστομος, ο Μητροπολίτης Κυρηνείας έφυγε γρήγορα στα 66 του χρόνια και δεν κατάφερε να πάει στην έδρα του. Έμεινε, όπως είπε, στην προσφυγιά, όμως εργάστηκε άοκνα και πρόσφερε τόσο στην εκκλησία όσο και στην παιδεία αλλά και στην πατρίδα με τα φλογερά κηρύγματα του που πολλοί τον παρε…

Iσραηλινά μαχητικά μετασταθμεύουν στην Πάφο

Εικόνα
Απάντηση στις τουρκικές αεροπορικές ασυδοσίες

Οπως αναφέρουν πληροφορίες από έγυρες πηγές, Iσραηλινά μαχητικά αεροσκάφη F-16 και πιθανόν και F-15 Ra'am, αναμένονται στην Κύπρο εντός των ημερών και θα προσγειωθούν στην βάση "Ανδρέας Παπανδρέου" στην Πάφο ή τουλάχιστον αυτό προβλέπει το πρόγραμμα αυτή την στιγμή.

Από εκεί τα ισραηλινά μαχητικά θα επιχειρούν στα νώτα των τουρκικών μαχητικών και αεροσκαφών συλλογής πληροφοριών (ELINT) που εμφανίζονται να προσφέρουν υποστήριξη στα τουρκικά πολεμικά σκάφη που συνοδεύουν το "Πίρι Ρέϊς".

Με τον τρόπο αυτό απαντούν και στις πτήσεις των τουρκικών αεροσκαφών στα ανοικτά των ακτών του Ισραήλ, ενώ εφεξής τα νότια παράλια της Τουρκίας βρίσκονται πολύ πιο κοντά σε σχέση με τις ισραηλινές αεροπορικές βάσεις. Είναι μία κίνηση που σαφώς θα προβληματίσει, θα "στριμώξει" την τουρκική Αεροπορία (ΤΗΚ) που έχει μάθει να πετά εντελώς ασύδοτα στην περιοχή.

Οι Ισραηλινοί έχουν επισκεφθεί αρκετές φορές την βάση στην Πάφο και έχ…

«Αδιαπραγμάτευτα τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου»

Εικόνα
Διάγγελμα του Προέρου Χριστόφια για την 51η επέτειο της Ανεξαρτησίας.

Μήνυμα προς την Άγκυρα για το θέμα των ερευνών για το φυσικό αέριο, έστειλε με το διάγγελμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, για την 51η επέτειο της Κύπριακής Ανεξαρτησίας.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας διεμήνυσε ότι "τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, είναι αδιαπραγμάτευτα. Όπως η Κυπριακή Δημοκρατία σέβεται τα νόμιμα δικαιώματα κάθε χώρας και κάθε λαού, ο ίδιος σεβασμός απαιτούμε να επιδεικνύεται προς τα δικαιώματα της χώρας και του λαού μας".

Το διάγγελμα

''Συμπατριώτισσες, Συμπατριώτες,

Με την ευκαιρία της επετείου της Ανεξαρτησίας της Κυπριακής Δημοκρατίας απευθύνω προς ολόκληρο τον κυπριακό λαό –Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιδες και Λατίνους- χαιρετισμό τιμής και εκτίμησης.

Τιμούμε την επέτειο της Ανεξαρτησίας με υπερηφάνεια αλλά και με περίσκεψη και προβληματισμό.

Υπερηφάνεια για τις κατακτήσεις και τα επιτεύγματα της χώρας και του λαού μας.

Περίσκεψη και π…

Αναστασιάδης: «Ο Πρόεδρος πρέπει να υπηρετεί την ενότητα εμπράκτως και όχι μόνο με ευχολόγια»

Εικόνα
Στεφάνου:« Η ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο δεν εξαρτάται μόνο τον Πρόεδρο».

Mέσα από ενέργειες και όχι με ευχολόγια, χτίζεται η ενότητα δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, προσθέτοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας δεν πρέπει να επικαλείται την ενότητα αλλά και να την υπηρετεί εμπράκτως.

Σχολιάζοντας την έκκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας για ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο, στο διάγγελμά του για την επέτειο της Ανεξαρτησίας, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «η ενότητα δεν κτίζεται με ευχολόγια αλλά μέσα από ενέργειες».

Πρόσθεσε ότι «το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας ζητά σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, ο Πρόεδρος κωφεύει. Το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας ζητά ανάληψη ευθυνών, ο Πρόεδρος κωφεύει. Το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας πλην του ΑΚΕΛ ζητά να ενταχθούμε στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη έτσι ώστε να ενδυναμωθούν ακόμα περισσότερο οι σχέσεις μας με την ΕΕ, ο Πρόεδρος κωφεύει».

Είναι «σωρεία γεγονότων και θεμάτων που δυστυχώς αντί να οικοδομούν, αποδομούν την…