Στη δημοσιότητα το πόρισμα Πολυβίου


Άρχισε στις 12:00 η συνέντευξη Τύπου του Πόλυ Πολυβίου, ο οποίος δημοσιοποιεί αυτή την ώρα τα αποτελέσματα του πορίσματος της μονομελούς ερευνητικής επιτροπής για τα τραγικά γεγονότα που σημάδεψαν την 11η Ιουλίου στη ναυτική βάση στο Μαρί.


11:58 - «Σήμερα το πρωί παρέδωσα το πόρισμα στον πρόεδρο Χριστόφια, τον πρόεδρο της Βουλής και τον γενικό εισαγγελέα. Σας κάλεσα σήμερα για να ανακοινώσω σε συντομία τα αποτελέσματα της έρευνας».

12:01 - «Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναθέτει σε ερευνητική επιτροπή να εξετάσει τις ενέργειες της Κυβέρνησης. Θέλω να παρακαλέσω να αποφευχθούν οι προπηλακισμοί και οι ακρότητες».

12:05 - «Η έκρηξη προκλήθηκε από ανάφλεξη γιατί να εμπορευματοκιβώτια δεν φυλάχθηκαν όπως θα έπρεπε. Ο χώρος εκείνος επιλέγηκε ως ο κατάλληλος για φύλαξη, ουδέποτε όμως λύθηκε υπόψη η γειτνίαση με τον σταθμό της ΑΗΚ. Η απόφαση για κατακράτηση του φορτίου λήφθηκε από τον Πρόεδρο Χριστόφια και οι αποφάσεις μετέπειτα, όπως η τοποθέτησή του στο μαρί, λήφθηκε ή εγκρίθηκε από τον πρόεδρο μετά από εισήγηση του υπουργού Άμυνας. Η τελική απόφαση για τοποθέτηση του φορτίου στο Μαρί ανήκει από αποδίδεται στον Πρόεδρο Χριστόφια».

12:09 - «Πολιτική ορθή η απόφαση για κατάσχεση του φορτίου. Ο χειρισμός όμως της κατάστασης υπάρχει ανευθυνότητα. Το φορτίο ήταν σαν ωρολογιακή βόμβα. Αυτά ήταν γνωστά στους υπουργούς άμυνας και εξωτερικών και στον πρόεδρο Χριστόφια. Η επικινδυνότητα ήταν γνωστή σε όλους τους υπουργούς άμυνας και Εξωτερικών και στον Πρόεδρο».

12: 14 - «Ο Πρόεδρος γνώριζε επαρκώς για την επικινδυνότητα από τον Φεβρουάριο του 2009. Από τον Φεβρουάριο του 2011, έπρεπε να ήταν κατανοητό σε όλους ότι τα πράγματα οδηγούνταν σε επικίνδυνο σημείο. Έπρεπε να ληφθούν μέτρα με εισηγήσεις ξένων εμπειρογνωμόνων. Ο υπουργός Εξωτερικών δεν άφησε τους εμπειρογνώμονες να έρθουν στην Κύπρο.
Το ΓΕΕΦ και το ΥΠΑΜ εξέφρασαν ανησυχίες. Ο υπουργός Εξωτερικών όμως, επικαλέστηκε πολιτικούς λόγους με σκοπό τη συνέχιση της υφιστάμενης κατάστασης του φορτίου. Έτσι, το φορτίο παρέμεινε εκεί.
Ο πρόεδρος έδωσε διαβεβαιώσεις στον πρόεδρο της Συρίας ότι το φορτίο θα παραμείνει στην Κύπρο μέχρι να μεταφερθεί στη Συρία ή το Ιράν.
Η ευθύνη ανήκει θεσμικά στον Πρόεδρο Χριστόφια και αυτό δεν μπορεί αν αμφισβητηθεί».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"