Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Οκτωβρίου 19, 2011

ΕΡΟΓΛΟΥ: Ήλθε η ώρα για λύση – Όλες οι πτυχές έχουν συζητηθεί

Εικόνα
Μίλησε τηλεφωνικώς με τον Μπαν κι Μουν και συναντήθηκε στην Άγκυρα με τον Ερντογάν.

Δεν έμεινε κανένα σημείο που δεν έχει συζητηθεί και τύχει διαβούλευσης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου τονίζοντας ότι το Κυπριακό είναι πλέον καιρός να επιλυθεί.

Σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο 18ης Μαρτίου στην πόλη Τσιανάκκαλε (Δαρδανέλια) της Τουρκίας με θέμα «Οι διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού από το παρελθόν μέχρι σήμερα», ο κ . Έρογλου έθεσε επίσης το ερώτημα τι θα γίνει σε περίπτωση που επιστρέψουν από τη Νέα Υόρκη χωρίς να επιτευχθεί η επιδιωκόμενη πρόοδος, λέγοντας ότι αυτό είναι το βασικότερο ερώτημα που χρήζει απάντησης. Το Κυπριακό, είπε, δεν περιορίζεται μόνο στην Κύπρο, αλλά επηρεάζεται από τις διεθνείς εξελίξεις στην περιοχή και αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στην ανατολική Μεσόγειο στον πολιτικό και ενεργειακό τομέα.

Είναι ντροπή, πρόσθεσε, για την ανθρωπότητα το γεγονός ότι κάποιοι έκλειναν τα μάτια στο δράμα των Τ/κ κ…

Επιστρέφει στην κατεχόμενη Αμμόχωστο το Πιρί Ρέις

Εικόνα
Ανέστειλε τις έρευνες λόγω κακών καιρικών συνθηκών 

Το τουρκικό σεισμογραφικό πλοίο Πιρί Ρέις ανέστειλε τις εργασίες του λόγω κακών καιρικών συνθηκών και έβαλε πλώρη για πειστροφή  στο λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Χαμπερντάρ.

Όπως αναφέρεται, το Πιρί Ρέιςς, ξεκίνησε τη δεύτερη φάση των ερευνών στις 12 Σεπτεμβρίου σε μια περιοχή 2400 τετρ. χλμ στην περιοχή G, όπως την αποκαλούν οι Τούρκοι και χθες ανέστειλε τις εργασίες του λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών.

Αναμένεται σήμερα να επιστρέψει στο λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου, αφού ήδη προέβη σε έρευνες σε μια γραμμή 1750 τετρ. χλμ. Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι το πλοίο θα επανέλθει στις εργασίες του σε μερικές ημέρες.

Τηλεφωνική επικοινωνία Προέδρου Χριστόφια με Μουν και Μπαρόζο

Εικόνα
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε βράδυ της Δευτέρας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, κατά την οποία, σύμφωνα επίσημη ανακοίνωση, συζητήθηκε η επικείμενη συνάντηση που θα έχει ο Πρόεδρος Χριστόφιας με τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, στη Νέα Υόρκη, καθώς και την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Επίσης, το βράδυ της Δευτέρας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο ενόψει της συνεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Κυριακή.

Θέμα της συνομιλίας ήταν η οικονομική διακυβέρνηση στην ευρωζώνη και γενικότερα στην ΕΕ, καθώς και το χρέος της Ελλάδας.

Ο Καζαμίας απορρίπτει τις επικρίσεις για τον Προϋπολογισμό

Εικόνα
Διαστρεβλώθηκαν, λέγει, οι θέσεις για τα επιδόματα και τους πρόσφυγες

Ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας απέρριψε αναφορές εκπροσώπων κομματικών παρατάξεων ότι ο προϋπολογισμός του κράτους για το 2012 είναι εξωπραγματικός, υπεραισιόδοξος και αστήρικτος, δηλώνοντας ότι η πρόβλεψη για δημοσιονομικό έλλειμμα 2,8% το 2012 είναι πραγματική ''και ουσιαστικά το αποτέλεσμα ενός ρεαλιστικού προϋπολογισμού''.

Ταυτόχρονα, ο κ. Καζαμίας είπε, σε σχέση με αναφορές για φορολόγηση του εφάπαξ, ότι ''η πρόθεση της Κυβέρνησης, η οποία κατατέθηκε χθες στην Επιτροπή Οικονομικών, μιλά μόνο για φορολόγηση των επιδομάτων'', ιδιαίτερα του ιδιωτικού τομέα, ενώ κατήγγειλε ''προσπάθεια διαστρέβλωσης'' της δήλωσης του όσον αφορά τις παροχές προς τους πρόσφυγες, λέγοντας ότι θεωρεί αυτή την προσπάθεια ''αήθη από οποιουσδήποτε και εάν έχει καταβληθεί''.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών ο κ. Καζαμίας απέρριψε σχόλια που …

Συλικώτης: Ζητήθηκε γνωμάτευση από τον Γ Εισαγγελέα για απευθείας διαπραγμάτευση των νέων αδειοδοτήσεων.

Εικόνα
Αντιδρούν τα κόμματα
Η εκφρασθείσα πρόθεση της Κυβέρνησης όπως οι νέες αδειοδοτήσεις για βυθόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ γίνουν με απευθείας διαπραγματεύσεις αντί με δημόσιες προσφορές εξακολουθεί να αποτελεί θέμα αντιπαραθέσεων με τα πολιτικά κόμματα.
Ο υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης δήλωσε ότι έχει ζητηθεί γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία για τη διαδικασία των προσφορών για τον δεύτερο β’ γύρο αδειοδοτήσεων για την εξόρυξη υδρογονανθράκων και για άλλα θέματα που αφορούν την έλευση φυσικού αερίου.

Ο κ. Συλικιώτης είπε  ότι η γνωμάτευση ζητήθηκε προκειμένου οι διαδικασίες να γίνουν το συντομότερο δυνατό και στη βάση της νομοθεσίας της Κύπρου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Επεσήμανε ότι η Κύπρος θα ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στη βάση του διεθνούς δικαίου, προτάσσοντας όμως πρώτα από όλα τα συμφέροντα της.

Ο Νεοκλής Συλικιώτης σχολίαζε δηλώσεις των Αβέρωφ Νεοφύτου και Νικόλα Παπαδόπουλου, ότι ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ δεν θα δεχθούν παράκαμψη της διαδικασίας των δημόσιων προσφορών για…

Ένταση στο Αιγαίο: Εικονικές αερομαχίες και βομβαρδισμοί

Εικόνα
Προκλητικοί όσο ποτέ οι Τούρκοι

ΑΘΗΝΑ: Ένα πολύ σημαντικό αεροπορικό επεισόδιο που λίγο έλειψε να μετατραπεί σε "θερμό", μια εξέλιξη που αποτράπηκε την τελευταία στιγμή χάρη στην ψυχραιμία των Ελλήνων πιλότων ήταν τελικά η χθεσινή αποστολή COMAO των τουρκικών μαχητικών.

Όπως ανέφεραν πηγές του ΓΕΕΘΑ, τα τουρκικά μαχητικά προσπάθησαν να στήσουν ενέδρα στα ελληνικά που έσπευσαν να τα αναχαιτίσουν, με "δόλωμα" τα F-4 Terminator που εκτελούσαν την εικονική προσβολή στα δύο νησιά, Φούρνους και Αγαθονήσι.

Συγκεκριμένα, τα τέσσερα F-16 καλύπτοντας τα F-4, περίμεναν τα ελληνικά μαχητικά να κάνυον την εμφάνισή τους περιμένοντάς τα σε ύψος μεγαλύτερο από αυτό που επιχειρούσαν τα F-4. Και τα τέσσερα F-16 ήταν οπλισμένα. Σε συνάντησή τους έσπευσαν δύο ελληνικά Mirage 2000-5 Mk2 από την 331 Μοίρα της Τανάγρας, οπλισμένα με μικτό φορτίο βλημάτων αέρος-αέρος MICA IR και EM.

Τα τουρκικά μαχητικά, φυσικά είχαν εντοπιστεί από το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης από την ώρα που απογει…

Στέφαν Φούλε: Η Κύπρος δικαιούται να συνάπτει συμφωνίες

Εικόνα
Απαντήσεις του σε ερωτήματα Ευρωβουλευτών

Βρυξέλλες: Ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Στέφαν Φούλε, αναγνωρίζει το κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να συνάπτει διμερείς συμφωνίες, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, αναφέρει η Ευρωβουλευτής Αντιγόνη Παπαδοπούλου σε ανακοίνωσή της.

Προσθέτει ότι ο κ. Φούλε, υπό το βάρος των τουρκικών απειλών για το θέμα των υδρογονανθράκων, απευθύνει έκκληση προς όλους τους επηρεαζόμενους για αυτοσυγκράτηση, χωρίς να απευθύνεται, ως όφειλε, με αυστηρό και απόλυτο τρόπο προς την Αγκυρα.

Απαντώντας σε σειρά ερωτημάτων που υπέβαλε η κ. Παπαδοπούλου και άλλοι Ευρωβουλευτές για τις τουρκικές απειλές, ο κ. Φούλε αναφέρεται στην ανάγκη για ειρηνικό διακανονισμό των συνοριακών διαφορών και εκφράζει λύπη, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για δηλώσεις που δεν ευνοούν την επίτευξη αυτού του στόχου.

Ο κ. Φούλε αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγείρει τακτικά αυτά τα θέ…

Προς αναζωογόνηση της διαδικασίας για το έργο του Κατάρ

Εικόνα
Μπορεί να εξελιχθεί σε ανοικτή πληγή, εκτιμά ο Αβέρωφ Νεοφύτου

Αναζωογονείται η διαδικασία ανέγερσης πολυτελούς συγκροτήματος στην Λευκωσία απέναντι από το Χίλτον που θα γίνει με χρηματοδότηση του Κατάρ.

Ο κ.Ανδρέας Πίττας, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της κοινοπραξίας με το Κατάρ, δήλωσε ότι αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να βρίσκεται στην Κύπρο κλιμάκιο του Εμιράτου για υπογραφή του καταστατικού της εταιρείας και έναρξη των εργασιών. Ο κ. Πίττας χαρακτήρισε το έργο πολύ καλό βήμα για την Κύπρο, ειδικά αυτή την εποχή που χρειάζονται ξένες επενδύσεις.

Κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις ότι το οικόπεδο δόθηκε σε χαμηλή τιμή, ο κ. Πίττας είπε ότι εκτός από το ξενοδοχείο θα ανεγερθούν γραφεία, καταστήματα και διαμερίσματα και η Κύπρος  αναμένεται ότι θα έχει το μεγαλύτερο μερίδιο από τις πωλήσεις τους.

Και νέα αντιπαράθεση ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ

Μη συμφέρουσα χαρακτήρισε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, τη συμφωνία με το Καταρ.

Ο κ. Νεοφύτου δήλωσε  ότι ο συνεταιρισμός δεν γίνεται επί …