ΕΡΟΓΛΟΥ: Ήλθε η ώρα για λύση – Όλες οι πτυχές έχουν συζητηθεί

Μίλησε τηλεφωνικώς με τον Μπαν κι Μουν και συναντήθηκε στην Άγκυρα με τον Ερντογάν.

Δεν έμεινε κανένα σημείο που δεν έχει συζητηθεί και τύχει διαβούλευσης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου τονίζοντας ότι το Κυπριακό είναι πλέον καιρός να επιλυθεί.

Σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο 18ης Μαρτίου στην πόλη Τσιανάκκαλε (Δαρδανέλια) της Τουρκίας με θέμα «Οι διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού από το παρελθόν μέχρι σήμερα», ο κ . Έρογλου έθεσε επίσης το ερώτημα τι θα γίνει σε περίπτωση που επιστρέψουν από τη Νέα Υόρκη χωρίς να επιτευχθεί η επιδιωκόμενη πρόοδος, λέγοντας ότι αυτό είναι το βασικότερο ερώτημα που χρήζει απάντησης. Το Κυπριακό, είπε, δεν περιορίζεται μόνο στην Κύπρο, αλλά επηρεάζεται από τις διεθνείς εξελίξεις στην περιοχή και αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στην ανατολική Μεσόγειο στον πολιτικό και ενεργειακό τομέα.

Είναι ντροπή, πρόσθεσε, για την ανθρωπότητα το γεγονός ότι κάποιοι έκλειναν τα μάτια στο δράμα των Τ/κ κατά την περίοδο 1963-1974 και υπογράμμισε ότι η ειρηνευτική - όπως χαρακτήρισε την εισβολή - επιχείρηση της Τουρκίας στις 20 Ιουλίου του 1974 φέρει το νόημα της αναγέννησης ή και της επιστροφής στην ζωή για τους Τ/κ. Εάν δεν γινόταν η εισβολή, συνέχισε, η Κύπρος θα ήταν ένα ελληνικό νησί όπως η Κρήτη και η Ρόδος.

Αναφερόμενος στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, είπε ότι δεν έμεινε πτυχή του Κυπριακού που να μη συζητηθεί και οι πλευρές γνωρίζουν με «παπαγαλία» τις θέσεις τους πλέον. «Εφτασε ο καιρός για να λυθεί το πρόβλημα. Φυσικά αυτή η λύση θα γίνει με μια δίκαιη και μόνιμη συμφωνία. Θα έχει περιεχόμενο προστασίας των δικαιωμάτων της Τουρκίας και των Τ/κ. Η λύση θα γίνει με ένα νέο συνεταιρικό κράτος» κατέληξε ο Τ/κ ηγέτης.
Τηλεφωνική συνομιλία με  Μπαν Γκι Μουν
Τηλεφωνική συνομιλία με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι μουν, είχε το βράδυ της Δευτέρας ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Ερογλου, ο σύμβουλος του οποίου, Κουντρέτ Οζερσάι, δήλωσε ότι στη Νέα Υόρκη περιμένουν μια ουσιαστική συζήτηση.

''Κατ' εμάς τα επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα των πλευρών έχουν εξαντληθεί. Εάν στη Νέα Υόρκη το πάρε - δώσε μπορέσει να προχωρήσει, δεν θα παραμείνει λόγος να μην περάσει στο τελευταίο στάδιο. Αρκεί να υπάρξει πολιτική βούληση''.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, οι δηλώσεις του κ. Οζερσάι έγιναν στο λεγόμενο τ/κ πρακτορείο ειδήσεων. «Αρχισε να οριστικοποιείται η συνάντηση με τον ΓΓ», ανέφερε, προσθέτοντας ότι είτε η έναρξη της διήμερης συνάντησης είτε το κλείσιμο θα γίνει με την παρουσία του Μπαν Γκι Μουν και σημείωσε ότι πρόκειται για την τέταρτη συνάντηση των δύο ηγετών με τον ΓΓ του ΟΗΕ σε ένα χρόνο.

Η συνάντηση προβλέπεται να γίνει μακριά από τον Τύπο και την επιρροή άλλων παραγόντων, είπε ο κ. Οζερσάι, λέγοντας ότι τα θέματα θα συζητηθούν με έναν ουσιαστικό τρόπο. Πρόσθεσε δε ότι «το θέμα του χάρτη και των αριθμών δεν είναι κάτι που θα συζητηθεί στη Νέα Υόρκη, αλλά στο τελευταίο στάδιο των συνομιλιών''.

Σύμφωνα με τον κ. Οζερσάι, ο ΓΓ του ΟΗΕ τηλεφώνησε το βράδυ της Δευτέρας στον Τ/κ ηγέτη και αντάλλαξαν απόψεις για τη συνάντηση στη Νέα Υόρκη.

''Πλέον μπορούμε να πούμε ότι πολλά πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Γίνεται κατανοητό ότι η συνάντηση θα διαρκέσει τουλάχιστον δύο ολόκληρες ημέρες και θα γίνει προσπάθεια να καταλήξουν σε αυτή τη σύσκεψη μέσω μιας ουσιαστικής συζήτησης σημαντικά θέματα στα οποία δεν μπόρεσε να υπάρξει αποτέλεσμα. Εδώ υπάρχει ένα άλλο θέμα που τραβά την προσοχή, η διήμερη συνάντηση θα γίνει υπό την προστασία των ΗΕ. Αυτό αναμφίβολα καθιστά τη συνάντηση πολύ σημαντική''.

Κληθείς να σχολιάσει ότι στο ''νότο'' υπάρχουν πολιτικά κόμματα που καλούν τον Πρόεδρο Χριστόφια να μην πάει στη Νέα Υόρκη, ο σύμβουλος του Τ/κ ηγέτη εκτίμησε ότι κανείς δεν θα κάνει πίσω από την υπόσχεση που έδωσε στον ΓΓ του ΟΗΕ στη Γενεύη. «Επιπλέον δεν πρόκειται μόνο για ένα θέμα συμμετοχής στη συνάντηση της Νέας Υόρκης, αλλά ταυτόχρονα να επιτευχθεί σε αυτή τη συνάντηση πρόοδος».

Η προετοιμασία της τ/κ πλευράς έναντι διαφόρων σεναρίων συνεχίζεται, ανέφερε ο κ. Οζερσάι.
Συνάντηση στην Άγκυρα με τον Ερντογάν
Η συνάντηση του Ντ.Έρογλου με τον Τούρκο πρωθυπουργό πραγματοποιείται στις 3 το απόγευμα.
Συνάντηση με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν είχε στις 3 χθες το απόγευμα στην Άγκυρα ο Τ/κ ηγέτης, Ντερβίς Ερογλου.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, από το Τσανάκκαλε (Δαρδανέλια) όπου βρισκόταν ο κ. Ερογλου μετέβη στην Αγκυρα και η επίσκεψη στον κ. Ερντογάν σκοπό είχε  να εκφράσει τα συλλυπητήρια του στον Τούρκο Πρωθυπουργό ο οποίος έχασε την μητέρα του την περασμένη εβδομάδα. Στο πλαίσιο της επίσκεψης όμως, σημειώνεται, συζητήθηκαν οι σχέσεις Τουρκίας - ψευδοκράτους και οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού.

Ο Τ/κ ηγέτης επέστρεψε στα κατεχόμενα χθες το βράδυ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"