Αναρτήσεις

Προβολή αναρτήσεων από Οκτωβρίου 4, 2011

Ποινικός ο δρόμος για τους τέως (ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΣ ΜΑΡΚΟΣ ΚΑΙ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ)

Εικόνα
Μετά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, σειρά στο μερίδιο ευθυνών για την τραγωδία της 11ης Ιουλίου, παίρνουν οι τέως υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας, Μάρκος Κυπριανού και Κώστας Παπακώστας, σύμφωνα με το πόρισμα της μονομελούς ερευνητικής επιτροπής για την έκρηξη στο Μαρί. Μεγαλύτερη ευθύνη ανάμεσα στους δύο άντρες, ο πρόεδρος της μονομελούς ερευνητικής επιτροπής Πόλυς Πολυβίου εντοπίζει στις πράξεις και στην αμέλεια του Μάρκου Κυπριανού. Ο κ. Πολυβίου αποδίδει στον κ. Κυπριανού «σοβαρότατη πολιτική και πολιτειακή ευθύνη για το τραγικό συμβάν και τα επακόλουθά του», καταλογίζοντάς του σοβαρότατη ευθύνη «για ανεπάρκεια, ολιγωρία, αδιαφορία και αναβλητικότητα στην αντιμετώπιση του όλου θέματος». Η ευθύνη που καταλογίζει ο κ. Πολυβίου στον τέως ΥΠΕΞ δεν είναι μόνο θεσμική, αλλά και προσωπική και αναλύεται ως εξής, σύμφωνα με το πόρισμά του. Ξεκινώντας από την εποχή της κατάσχεσης του φορτίου, η πολιτική συμπεριφορά του κ. Κυπριανού παρουσιάζει αντιφάσεις, καθώς στις 3 Φεβρουαρίου του 2009 ενημε…

4 Οκτωβρίου: Πράξη αγάπης για την Παγκόσμια Ημέρα Ζώων

Εικόνα

ΠΥΞ ΛΑΞ - Eίναι σημάδια των καιρών;

Εικόνα
Eίναι σημάδια των καιρών; Είναι ο άνθρωπος ένα έξυπνο τέρας εκπαιδευόμενο να διαπράττει νόμιμα εγκλήματα. Κοιτάζω στις σελίδες της ιστορίας και βλέπω ότι το κέρδος οδηγούσε αυτοκρατορίες στο να σφαγιάσουν τόπους. Χρόνια φωτιάς, διαμαχών και θλίψης και οι φερόμενοι ως ευεργέτες αρπάζανε χώρες, απο τους σταυροφόρους έως τους κονκισταδόρες όλοι τους ασεβείς κατακτητές που φερόντουσαν στους ντόπιους σαν να ηταν αυτοί πόρνες. Σήμερα, άκουω μωρά από το Λίβανο να κλαίνε, βλέπω ιμπεριαλιστικά μυαλά να ξεπερνάνε τα όρια. Έξυπνες βόμβες και χαμένες στιγμές, μασάνε άλλων χωρών τα πλούτη σαν τρωκτικά. Η ανθρωπότητα είναι σε ανοικτό πόλεμο με τη φύση, παρεμβαίνουμε χωρίς να έχουμε σεβασμό στη δομή της. Άνθρωποι! Κόβουνε τα δένδρα του Αμαζόνιου και η μητέρα γη ακόμα μετράει τις απώλειες της. Αν μπορούσα να αλλάξω κάτι στον κόσμο θα ξαναέβαφα τη θάλασσα γαλάζια και θα έτρεφα τους φτωχούς. ΠΥΞ ΛΑΞ

«Έχω ήσυχη τη συνείδησή μου»

Εικόνα
Ησυχος με τη συνείδησή του δηλώνει ότι είναι ο Επικεφαλής της Ερευνητικής Επιτροπής για την τραγωδία στο Μαρί Πόλυς Πολυβίου, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση ότι το πόρισμα που ετοίμασε και παρέδωσε σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια είναι ''πλήρες''.
Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Πολυβίου είπε ότι εξήγησε στον Πρόεδρο Χριστόφια τα βασικά του συμπεράσματα, προσθέτοντας πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο θα μελετήσουν το πόρισμα.

''Παρέδωσα το πόρισμά μου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, του εξήγησα τις βασικές καταλήξεις μου. Με εδέχθη με μεγάλη ευγένεια, όπως πάντοτε, είχαμε μια πολύ φιλική συζήτηση και αυτό ήταν'', ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Πολυβίου, σημειώνοντας ότι ''ο Πρόεδρος φυσικά και το Υπουργικό θα μελετήσουν το πόρισμα''.

''Εκανα εγώ τη δουλειά μου και τώρα το θέμα θα το μελετήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας'', πρόσθεσε.

Σε ερώτηση…

Καταπέλτης για τον Πρόεδρο Χριστόφια το πόρισμα Πολυβίου για την τραγωδία στο Μαρί

Εικόνα
Αποδίδει σοβαρότατες προσωπικές ευθύνες για το τραγικό συμβάν στόν Πρόεδρο, όπως και στους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας, Μάρκον Κυπριανού και Κώσταν Παπακώστα, επισημαίνοντας ταυτόχρονα, ότι από τους εμπλεκόμενους έχουν διαπραχθεί και ποινικά αδικήματα, περιλαμβανομένου του αδικήματος της ανθρωποκτονίας, παραπέμποντας σε χειρισμό από τον Γενικόν Εισαγγελέα.

Σοβαρότατες προσωπικές ευθύνες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια, για το τραγικό συμβάν και τις συνέπειες της έκρηξης στη Ναυτική Βάση ''Ευάγγελος Φλωράκης'', στο Μαρί, στις 11 Ιουλίου 2011, καταλόγισε ο Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής Πόλυς Πολυβίου, με τη δημοσιοποίηση του πορίσματος της έρευνάς του.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογραφική διάσκεψη, που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι σε αίθουσα του Υπουργείου Οικονομικών στη Λευκωσία, μετά την επίδοση του πορίσματος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρόεδρο της Βουλής και τον Γενικό Εισαγγελέα, ο κ. Πολυβίου, πλαισιούμενος από όλους τους συνεργάτε…

Πρόεδρος Χριστόφιας: «ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΟΥΜΑΙ. Ο Πολυβίου έχει υπερβεί τους όρους εντολής του»

Εικόνα
Κατηγορηματικά απέρριψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας ότι φέρει προσωπική ευθύνη για την έκρηξη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στις 11 Ιουλίου, εκφράζοντας τη θέση παράλληλα ότι δεν τεκμηριώνονται από τις μαρτυρίες τα συμπεράσματα του επικεφαλής της ερευνητικής επιτροπής Πόλυ Πολυβίου και ότι αυτός έχει υπερβεί τους όρους της εντολής του.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στο πόρισμα Πολυβίου κατά τη διάρκεια ομιλίας του στα εγκαίνια του καινούριου οικήματος του προσφυγικού σωματείου Α.Ε.Μ. Μόρφου στη Λεμεσό, αργά το απόγευμα. Στην εκδήλωση είχαν συγκεντρωθεί πλήθος υποστηρικτών του Προέδρου Χριστόφια, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα υπέρ του.
«Το συμπέρασμα από μέρους του κ. Πολυβίου δεν τεκμηριώνεται από τις μαρτυρίες και από το υλικό που παρουσιάστηκε ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής», είπε, εκφράζοντας την άποψη ότι «αντίθετα, πολλά συμπεράσματα του κ. Πολυβίου στο πόρισμά του - ιδιαίτερα σε ότι αφορά στην εμπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας στο υπό διερεύνηση…

Το ΑΚΕΛ αμφισβητεί τα συμπεράσματα Πολυβίου

Εικόνα
Η πρώτη αντίδραση του το ΑΚΕΛ, η οποία εκφράστηκε με δηλώσεις στελεχών του κόμματος σε τηλεοπτικές εμφανίσεις τους αμέσως μετά την ανακοίνωση του πορίσματος, ήταν η αμφισβήτηση των συμπερασμάτων της Ανεξάρτητης Διερευνητικής Επιτροπής για τις προσωπικές ευθύνες του Προέδρου Χριστόφια.

Όπως δήλωσαν τόσο ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Γιώργος Λουκαίδης όσο και ο Βουλευτής Σταύρος Ευαγόρου, «δεν φαίνεται εκ πρώτης όψεως ότι στοιχειοθετούνται και τεκμηριώνονται τα συμπεράσματα του κ. Πολυβίου ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρει και προσωπική ευθύνη».
Τις ίδιες θέσεις εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού σε ομιλία του το βράδυ σε κομματική συγκέντρωση στο Στρόβολο, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν φυγομαχία  για τον Πρόεδρο Χριστόφια να αποδεχθεί το πόρισμα και να παραιτηθεί.

Αντιδράσεις των Κομμάτων μετά τη δημοσιοποίηση του Πορίσματος

Εικόνα
Υποδεικνύουν ότι η μόνη διέξοδος για τον Πρόεδρο είναι η παραίτηση

Mε την δημοσιοποίηση του πορίσματος Πολυβίου τα κόμματα προέβησαν σε εκ πρώτης όψεως τοποθετήσεις με τις οποίες  υποδεικνύουν ότι η μόνη διέξοδος για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι η παραίτηση.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου μετά την παραλαβή του πορίσματος από τον κ. Πολυβίου δήλωσε ότι «η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την εκτελεστική εξουσία και ουδεμία πολιτική ευθύνη φέρει η Βουλή των Αντιπροσώπων», λέγοντας ότι ένα πρώτο σημαντικό αίτημα, που αφορά την ικανοποίηση του περί δικαίου αισθήματος του λαού έχει εκπληρωθεί. Διαπιστώθηκαν και κατανεμήθηκαν οι πολιτικές ευθύνες, ύστερα από μία ερευνητική διαδικασία.

Αναμένουμε, είπε, ότι και το δεύτερο αίτημα του λαού, που αφορά τον καταλογισμό των ποινικών ευθυνών και την προσαγωγή παντός ενεχομένου ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων θα ικανοποιηθεί το συντομότερο».

ΔΗΣΥ
Ο ΔΗΣΥ με ανακοίνωση του υπογραμμίζει ότι το αισθητήριο του λαού είναι αλάνθαστο και ότι ο Πρό…

Ιδιαίτερα ογκώδης ήταν ψες η «Μαύρη Δευτέρα» έξω από το Προεδρικό

Εικόνα
Ιδιαίτερα ογκώδης ήταν η χθεσινοβραδυνή  καθιερωμένη συγκέντρωση  της «Μαύρης Δευτέρας» των  Αγανακτισμένων- Αφυπνισμένων Πολιτών έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, η οποία πραγματοποιήθηκε στον απόηχο της δημοσιοποίησης του πορίσματος  Πολυβίου για την τραγωδία του Μαρί, και των απορριπτικών δηλώσεων του Προέδρου Χριστόφια.

Χιλιάδες ήταν οι αφυπνισμένοι που συγκεντρώθηκαν,απαιτώντας την απόδοση δικαιοσύνης για τους ηρωικούς νεκρούς της τραγωδίας  με τιμωρία των ενόχων και παραίτηση του Ππροέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια. Οι συγκεντρωμένοι, μέσα σε απόλυτα ειρηνική ατμόσφαιρα φώναζαν τα συνηθισμένα συνθήματά τους και τραγουδούσαν τραγούδια, που ειδικά γράφτηκαν για τα 13 θύματα της τραγωδίας.

Η μητέρα των διδύμων αδελφών Μίλτου και Χρίστου, που χάθηκαν στην έκρηξη, Πόπη Χριστοφόρου παίρνοντας το λόγο είπε πως από την έκρηξη μέχρι σήμερα νωρίς το βράδυ δεν ζήτησε την παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ωστόσο, όπως είπε, αφού άκουσε τις δηλώσεις στις οποίες ο κ. Χριστόφιας προέ…

Παραμένει στην Ανατολική Μεσόγειο το Πίρι Ρέις

Εικόνα
Δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας
Το ερευνητικό σκάφος “Πιρί Ρέις” θα συνεχίσει τις έρευνές του στην Ανατολική Μεσόγειο σε νέες συντεταγμένες που του έχουν δοθεί, δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ, διαψεύδοντας τις πληροφορίες ότι το σκάφος θα επέστρεφε χθες  στη βάση του.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, ο Γιλντίζ είπε ότι το σκάφος “θα επιστρέψει όταν ολοκληρωθούν οι έρευνες”.

Ο Τούρκος υπουργός είπε επίσης ότι τα αποτελέσματα των ερευνών θα αξιολογηθούν από την Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίων Τουρκίας και τόνισε ότι «από τις σεισμικές έρευνες μπορεί και να μην προκύψουν αξιοσημείωτα αποτελέσματα. Κάθε σεισμική έρευνα δεν είναι απαραίτητο να καταλήγει στην εξεύρεση πετρελαίου ή φυσικού αερίου» είπε.

Νωρίτερα ο Χουσεΐν Αβνί Μπανλί, Διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Επιστημών του Πανεπιστημίου 9 Σεπτεμβρίου της Σμύρνης είχε δηλώσει ότι το “Πιρί Ρέις” θα ολοκλήρωνε χθες τις έρευνές του σε μια έκταση 1.000 χιλιομέτρων, ότι αναμένονταν οδηγίες για έρευνες σε άλλη …

Εκηδεύθη ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος

Εικόνα
Η ταφή έγινε σε οικογενειακό τάφο στη Λάρνακα

Κατάμεστη ήταν η εκκλησία του Αποστόλου Ανδρέα, στο Πλατύ Αγλαντζιάς, όπου κλήρος, πολιτεία και λαός απηύθυναν το ύστατο χαίρε στον μακαριστό Μητροπολίτη Κυρηνείας Παύλο, ο οποίος εκοιμήθη τα μεσάνυκτα του Σαββάτου, σε ηλικία 66 ετών.

Της κηδείας η οποία τελέστηκε στις 2 μετά το μεσημέρι, προέστη ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, συμπαραστατούμενος από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου.

Από το βράδυ της Κυριακής πλήθος κόσμου έσπευδε να αποχαιρετήσει  το σκήνωμα του Μητροπολίτη, το οποίο είχε τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα, στην εκκλησία Αποστόλου Ανδρέα. Η ταφή του έγινε στη γενέτειρα του Λάρνακα, σε οικογενειακό τάφο.

Σύμφωνα με τον Νέο Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Κύπρου, η εκλογή του νέου Μητροπολίτη Κυρηνείας θα γίνει από το λεγόμενο τριπρόσωπο. Η Ιερά Σύνοδος θα εκλέξει τον νέο Μητροπολίτη από τους τρεις υποψηφίους, τους οποίους θα υποδείξει ο λαός μετά από ψηφοφορία. Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ως Τοποτηρητής του θρόνου, οφείλει εντός …