Αντιδράσεις των Κομμάτων μετά τη δημοσιοποίηση του Πορίσματος

Υποδεικνύουν ότι η μόνη διέξοδος για τον Πρόεδρο είναι η παραίτηση

Mε την δημοσιοποίηση του πορίσματος Πολυβίου τα κόμματα προέβησαν σε εκ πρώτης όψεως τοποθετήσεις με τις οποίες  υποδεικνύουν ότι η μόνη διέξοδος για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι η παραίτηση.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου μετά την παραλαβή του πορίσματος από τον κ. Πολυβίου δήλωσε ότι «η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την εκτελεστική εξουσία και ουδεμία πολιτική ευθύνη φέρει η Βουλή των Αντιπροσώπων», λέγοντας ότι ένα πρώτο σημαντικό αίτημα, που αφορά την ικανοποίηση του περί δικαίου αισθήματος του λαού έχει εκπληρωθεί. Διαπιστώθηκαν και κατανεμήθηκαν οι πολιτικές ευθύνες, ύστερα από μία ερευνητική διαδικασία.

Αναμένουμε, είπε, ότι και το δεύτερο αίτημα του λαού, που αφορά τον καταλογισμό των ποινικών ευθυνών και την προσαγωγή παντός ενεχομένου ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων θα ικανοποιηθεί το συντομότερο».

ΔΗΣΥ
Ο ΔΗΣΥ με ανακοίνωση του υπογραμμίζει ότι το αισθητήριο του λαού είναι αλάνθαστο και ότι ο Πρόεδρος έχει ασήκωτες προσωπικές και θεσμικές ευθύνες τις οποίες έπρεπε να είχε αναλάβει από την πρώτη στιγμή. Οι επιλογές που έχει μπροστά του ο Πρόεδρος σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του ΔΗΣΥ, Χάρη Γεωργιάδη, είναι είτε να παραιτηθεί και να αποχωρήσει αναλμβάνοντας έτσι έμπρακτα τις ευθύνες του, είτε αν θεωρεί ότι ακόμα όντως απολαμβάνει την εμπιστοσύνη του λαού να προκηρύξει αμέσως πρόωρες εκλόγές και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.
Σίγουρα, ευθύνες σε διαφορά επίπεδα φέρουν και άλλοι. Αρκετοί από τους οποίους βέβαια ήταν προσωπικές επιλογές του Προέδρου Χριστόφια. Η κορυφαία και τελική ευθύνη όμως ανήκει στον επικεφαλής της κυβέρνησης.

Η απόδοση ευθυνών γενικά και αόριστα στο σύστημα, θα αποτελεί πλέον πράξη υπεκφυγής. Όσα τρωτά κι αν έχει το σύστημα, όσο μεγάλη και πιεστική κι αν είναι η ανάγκη του εκσυγχρονισμού και των αλλαγών, η κρίση σήμερα αφορά τη διακυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια.
Το πόρισμα Πολυβίου ήδη τυγχάνει προσεκτικής μελέτης στο σύνολο του. Και οφείλουμε σε αυτό το σημείο να απονείμουμε τα εύσημα στον κ. Πολυβίου για την σύντομη, αντικειμενική και αποτελεσματική ολοκλήρωση του έργου που του είχε ανατεθεί, από τον ίδιο, θέλω να θυμίσω, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

ΔΗΚΟ 
"Μετά από αυτό το πόρισμα θα παραιτούμουν", δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, αναφερόμενος στο πόρισμα Πολυβίου για την τραγωδία στο Μαρί.Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ  εξέφρασε την άποψη ότι από την πρώτη ανάγνωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει κύρια ευθύνη για την τραγωδία, προσθέτοντας ότι «ζούμε πρωτόγνωρα πολιτικά δεδομένα και ο πρόεδρος είχε την κύρια ευθύνη για την αμέλεια που επέδειξε. Ο ίδιος πρέπει να απαντήσει σε σχέση με το πώς ο ίδιος κρίνει την ικανότητα του, αν μπορεί να φέρει εις πέρας τα καθήκοντα του για να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη του λαού».Ο κ. Παπαδόπουλος είπε επίσεις ότι «αναμένουμε από τον πρόεδρο να αναλάβει τις ευθύνες του, όπως ο ίδιος ανέφερε στο διάγγελμα του».

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΚΟ, Φώτης Φωτίου είπε: ''Περιμένουμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να υιοθετήσει εκείνες τις επιλογές και διαδικασίες, που θα διευκολύνουν την ομαλή εξέλιξη των πραγμάτων και θα αποτρέψουν οποιουδήποτε τύπου αποσταθεροποίηση που θα πολλαπλασίαζε τις καταστροφικές συνέπειες της τραγωδίας στο Μαρί''.

''Ταυτόχρονα'', πρόσθεσε, ''θα πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις, αλλά και ολόκληρη η κοινωνία των πολιτών να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με τη σοβαρότητα, την υπευθυνότητα και την ψυχραιμία που αναλογούν στις κρίσιμες στιγμές προ των οποίων βρίσκεται και η πατρίδα μας και η ευρύτερη περιοχή''.

 ΕΔΕΚ
Η ΕΔΕΚ με ανακοίνωση της, εκ πρώτης όψεως υπογραμμίζει ότι το πόρισμα συνιστά μήνυμα για την ανάγκη μιας εκ βάθρων ανασυγκρότησης του κράτους, των θεσμών και του πολιτικού συστήματος.
«Όπως ήταν εξ αρχής αυτονόητο και όπως πιστοποιείται από τα συμπεράσματα του πορίσματος ο επικεφαλής του κράτους ήταν και ο επικεφαλής της πολιτικής διαχείρισης του φορτίου της πυρίτιδας μέχρι και την έκρηξη του. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.»

Η ανάληψη πολιτικής ευθύνης για μιας τέτοιας έκτασης τραγωδία δεν μπορεί να είναι άλλη από την παραίτηση αναφέρεται ξεκάθαρα στην ανακοίνωση.
Ταυτόχρονα, πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους τους Πολιτικούς ότι η ανάληψη πολιτειακών αξιωμάτων συνοδεύεται από σοβαρές ευθύνες, τις οποίες σε περίπτωση αποτυχίας οφείλουν να αναλαμβάνουν.

ΕΥΡΩΚΟ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του για την τραγωδία της 11ης Ιουλίου και να παραιτηθεί, δήλωσε σήμερα ο ΓΓ του ΕΥΡΩΚΟ Ρίκκος Ερωτοκρίτου, ο οποίος κάλεσε παράλληλα τον Γενικό Εισαγγελέα να ετοιμάσει και να διαφυλάξει ποινικό φάκελο, για προσαγωγή του ενώπιον δικαστηρίων, όταν ο ίδιος δεν θα είναι πλέον Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις του στα ΜΜΕ από τη Λεμεσό, ο Ρίκκος Ερωτοκρίτου είπε πως ''είναι ξεκάθαρο από τη δημοσιογραφική διάσκεψη που έχει δώσει ο κ. Πόλυς Πολυβίου, ότι οι προσωπικές και θεσμικές ευθύνες του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι όχι μόνο ασήκωτες αλλά και στον μέγιστο δυνατό βαθμό'', προσθέτοντας πως ''κατά τον ίδιο λόγο, ασήκωτες προσωπικές και θεσμικές ευθύνες βαραίνουν τον τέως Υπουργό Εξωτερικών και τον τέως Υπουργό Άμυνας''.

Υπενθυμίζοντας ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας είχε δηλώσει τέσσερις ημέρες μετά την τραγωδία στο Μαρί, ότι θα αναλάμβανε τις όποιες δικές ευθύνες αποδεικνύονταν μέσα από τη διαδικασία της μονομελούς επιτροπής που θα διόριζε, ο κ. Ερωτοκρίτου κάλεσε τον Πρόεδρο Χριστόφια να τις αναλάβει και να παραιτηθεί.

Κάλεσε επίσης το Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας ''να έχει κατά νου την εφαρμογή του άρθρου 45, παράγραφος 5 του συντάγματος, που υπαγορεύει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για οποιαδήποτε ποινικό αδίκημα διαπράξει κατά τη διάρκεια της θητείας του, εκτός από το αδίκημα της εσχάτης προδοσίας και για οποιοδήποτε άλλο αδίκημα που αφορά ηθική ή ατιμωτική αισχρότητα, μπορεί να διωχθεί μετά τη λήξη της θητείας του''.

''Αναμένουμε λοιπόν την τοποθέτηση του Γενικού Εισαγγελέα από τώρα, ότι ο ποινικός φάκελος που αφορά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι έτοιμος ή ετοιμάζεται, για να καταχωρηθεί και να οδηγηθεί προσωπικά ενώπιον των ποινικών δικαστηρίων για συγκεκριμένα ποινικά αδικήματα, ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας'', συμπλήρωσε.

Ενώπιον των ποινικών δικαστηρίων, συνέχισε, θα πρέπει να οδηγηθούν και ο τέως Υπουργός Εξωτερικών και ο τέως Υπουργός Άμυνας, μαζί με άλλους αξιωματούχους του κράτους ''που συνέργησαν, είτε γιατί ήθελαν να συμβαδίσουν με την πολιτική αντίληψη ότι το φορτίο θα επέστρεφε, άρα επέδειξαν ελλειμματική προσοχή και ασυγχώρητη αμέλεια στη διαχείριση των θεμάτων ασφαλείας του φορτίου ή γιατί απλώς οι οδηγίες ήταν τόσο αντιφατικές, από την πλευρά των πολιτικών προϊσταμένων, που οι ίδιοι ενδεχομένως να μην κατάλαβαν ή να μην ήθελαν να καταλάβουν πως έπρεπε να διαχειριστούν το ζήτημα''.

Οικολόγοι
Ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης δήλωσε νε τη σειρά του ότι «Ηθικά και πολιτικά έκπτωτος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας¨, προσθέτοντας ότι «μετά και την εξέλιξη αυτή εγώ δεν θα παρέμεινα στη θέση του Προέδρου ούτε μια μέρα».

Το πόρισμα, σημείωσε ο Βουλευτής των Οικολόγων, ανοίγει μια λαμπρή ιστορία στην κυπριακή ιστορία. Ευχήθηκε όπως, ο Γενικός Εισαγγελέας να ακολουθήσει την τιμιότητα που χαρακτηρίζει το Σύγκραμα Πολυβίου.

Το ΕΛΑΜ

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.), σε ανακοίνωσή του, απαιτεί την άμεση παραίτηση του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και την απονομή δικαιοσύνης για τους υπευθύνους της τραγωδίας.

«Το πόρισμα της μονομελούς διερευνητικής επιτροπής εκδόθηκε. Τα συμπεράσματά της είναι ξεκάθαρα και μιλούν από μόνα τους. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Δημήτρης Χριστόφιας έχει σοβαρότατες θεσμικές και προσωπικές ευθύνες για την τραγωδία που έπληξε την Κύπρο στις 11 Ιουλίου 2011», αναφέρεται.

Προστίθεται ότι το Ε.ΛΑ.Μ., από την πρώτη στιγμή είχε καταδείξει τις ευθύνες του Προέδρου ζητώντας του να παραιτηθεί.

«Οχι μόνο δεν εισακουστήκαμε, αλλά δεχτήκαμε και κατά μέτωπο επιθέσεις από την Κυβέρνηση και τον κομματικό μηχανισμό του ΑΚΕΛ, κατηγορώντας μας πως δεν σεβόμαστε του θεσμούς, λέγοντάς μας να περιμένουμε την έκδοση του πορίσματος για να βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του», αναφέρεται.

Το ΕΛΑΜ αναφέρει ότι πλέον ο Πρόεδρος δεν έχει καμία δικαιολογία, αφού η μονομελής επιτροπή που διόρισε ο ίδιος, του επιρρίπτει βαρύτατες ευθύνες.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"