Πρόεδρος Χριστόφιας: «ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΟΥΜΑΙ. Ο Πολυβίου έχει υπερβεί τους όρους εντολής του»

Κατηγορηματικά απέρριψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας ότι φέρει προσωπική ευθύνη για την έκρηξη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στις 11 Ιουλίου, εκφράζοντας τη θέση παράλληλα ότι δεν τεκμηριώνονται από τις μαρτυρίες τα συμπεράσματα του επικεφαλής της ερευνητικής επιτροπής Πόλυ Πολυβίου και ότι αυτός έχει υπερβεί τους όρους της εντολής του.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στο πόρισμα Πολυβίου κατά τη διάρκεια ομιλίας του στα εγκαίνια του καινούριου οικήματος του προσφυγικού σωματείου Α.Ε.Μ. Μόρφου στη Λεμεσό, αργά το απόγευμα. Στην εκδήλωση είχαν συγκεντρωθεί πλήθος υποστηρικτών του Προέδρου Χριστόφια, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα υπέρ του.
«Το συμπέρασμα από μέρους του κ. Πολυβίου δεν τεκμηριώνεται από τις μαρτυρίες και από το υλικό που παρουσιάστηκε ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής», είπε, εκφράζοντας την άποψη ότι «αντίθετα, πολλά συμπεράσματα του κ. Πολυβίου στο πόρισμά του - ιδιαίτερα σε ότι αφορά στην εμπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας στο υπό διερεύνηση θέμα- φαίνονται έκδηλα και εκ πρώτης όψεως να στερούνται της απαραίτητης τεκμηρίωσης».

«Χωρίς αμφιβολία μπορεί κάποιος με ασφάλεια να υποστηρίξει ότι ο κ. Πολυβίου έχει υπερβεί τους όρους της εντολής του», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Παράλληλα, ανέφερε ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του, το Υπουργικό Συμβούλιο αλλά και το ΑΚΕΛ, το κόμμα που τον στηρίζει κύρια στην Κυβέρνηση και άλλες δυνάμεις που τον στηρίζουν θα μελετήσουν ενδελεχώς το πόρισμα. Ξεκαθαρίζει επίσης ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί.

Πρόσθεσε ότι «αναμένω και το πόρισμα της Aστυνομίας για τυχόν ποινικές ευθύνες η οποία θα δώσει μια ολοκληρωμένη εικόνα για το συμβάν».

Τότε, είπε, «ως Κυβέρνηση θα τοποθετηθούμε ολοκληρωμένα πάνω σ’ αυτό το ζήτημα».

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ξεκαθάρισε ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί, καθώς όπως τόνισε, ''η παραίτηση από την Προεδρία και η είσοδος της Κύπρου σε μια παρατεταμένη προεκλογική αντιπαράθεση, θα οδηγήσει σε περίοδο αστάθειας και εντάσεων που είναι ό,τι χειρότερο για την Κύπρο, για την πατρίδα μας τούτη την ώρα''.

Κάλεσε παράλληλα όλους σε ενότητα, υποδεικνύοντας ότι διερχόμαστε μια περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη ως χώρα, και πως ο ίδιος έχει την ευθύνη να διασφαλίσει και να αγωνιστεί για να διασφαλίσει σταθερότητα, ηρεμία και ενότητα, την οποία η Κύπρος, όπως είπε, χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε.

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως ''η Τουρκία, με αφορμή την προώθηση των ερευνών για εντοπισμό και εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, απειλεί και προκαλεί ένταση και κινδύνους στην περιοχή'', ενώ ''στο Κυπριακό, η τουρκική πλευρά παρουσιάζεται με αναβαθμισμένη αρνητικότητα δυστυχώς και επιχειρεί να φορτώσει την ευθύνη για την έλλειψη προόδου, στην ελληνοκυπριακή πλευρά.''

Πρόσθεσε ακόμη πως ''στην οικονομία υπάρχει η πιεστική ανάγκη για συνέχιση της λήψης μέτρων για δημοσιονομική εξυγίανση και επίλυση των διαρθρωτικών προβλημάτων'' και ότι ''η Κυπριακή Δημοκρατία τον ερχόμενο Ιούλιο αναλαμβάνει την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την οποία οι προπαρασκευαστικές εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη και η Ευρώπη, μας παρακολουθεί και αναμένει δείγματα γραφής''.

''Η ανάληψη της πρώτιστης πολιτικής ευθύνης για εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος επιβάλλει στην παραμονή του κράτους, τη διαχείριση όλων αυτών των εξαιρετικής σημασίας θεμάτων'', είπε Πρόεδρος της Δημοκρατίας και κατέληξε ''καλώ όλους σε ενότητα. Οι καιροί για την Κύπρο αυτό απαιτούν και σας λέω ξανά θα παραμείνουμε όρθιοι στις επάλξεις''.

Στις εννιάμιση το βράδυ ο Πρόεδρος Χριστόφιας προήδρευσε συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, στο σπίτι του στη Μακεδονίτισσα, για ανασκόπηση της κατάστασης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"