Συλικώτης: Ζητήθηκε γνωμάτευση από τον Γ Εισαγγελέα για απευθείας διαπραγμάτευση των νέων αδειοδοτήσεων.

Αντιδρούν τα κόμματα
Η εκφρασθείσα πρόθεση της Κυβέρνησης όπως οι νέες αδειοδοτήσεις για βυθόπεδα της Κυπριακής ΑΟΖ γίνουν με απευθείας διαπραγματεύσεις αντί με δημόσιες προσφορές εξακολουθεί να αποτελεί θέμα αντιπαραθέσεων με τα πολιτικά κόμματα.
Ο υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης δήλωσε ότι έχει ζητηθεί γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία για τη διαδικασία των προσφορών για τον δεύτερο β’ γύρο αδειοδοτήσεων για την εξόρυξη υδρογονανθράκων και για άλλα θέματα που αφορούν την έλευση φυσικού αερίου.

Ο κ. Συλικιώτης είπε  ότι η γνωμάτευση ζητήθηκε προκειμένου οι διαδικασίες να γίνουν το συντομότερο δυνατό και στη βάση της νομοθεσίας της Κύπρου και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Επεσήμανε ότι η Κύπρος θα ασκήσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στη βάση του διεθνούς δικαίου, προτάσσοντας όμως πρώτα από όλα τα συμφέροντα της.

Ο Νεοκλής Συλικιώτης σχολίαζε δηλώσεις των Αβέρωφ Νεοφύτου και Νικόλα Παπαδόπουλου, ότι ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ δεν θα δεχθούν παράκαμψη της διαδικασίας των δημόσιων προσφορών για τον δεύτερο γύρο των αδειοδοτήσεων. Ο υπουργός Εσωτερικών διερωτήθηκε παράλληλα σε τι εξυπηρετεί η σπουδή που επιδεικνύουν οι κύριοι Αβέρωφ Νεοφύτου και Νικόλας Παπαδόπουλος, οι οποίοι είπε το έκαναν κανόνα πρώτα να προβαίνουν σε δηλώσεις και μετά να ζητούν ενημέρωση.

Αντιδράσεις κομμάτων

Ο ΔΗΣΥ δε δίνει λευκό χαρτί στον Πρόεδρο Χριστόφια, ο οποίος έχει χάσει τη νομιμοποίηση του από το λαό και έχει χαρακτηριστεί πολιτικά έκπτωτος να διαχειριστεί το θέμα του δεύτερου γύρου των αδειοδοτήσεων, παρακάμπτοντας τις διαδικασίες.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, τόνισε ότι τη στιγμή που εξαγγέλλονται προσφορές για συμφωνίες μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ, δεν μπορεί να παρακάμπτονται οι διαδικασίες για συμφωνίες δισεκατομμυρίων.

«Βεβαίως», είπε, «πρέπει να προασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και το συμφέρον του τόπου, αλλά να ξεχάσουν ότι μπορούν να παρακάμψουν διαδικασίες του δημοσίου για να μοιράζουν οικόπεδα δεξιά και αριστερά».

Προβληματισμό εξέφρασε ο αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, στο θέμα των  αδειοδοτήσεων. Ο κ. Παπαδόπουλος διατύπωσε την εκτίμηση ότι όταν γίνονται παρεκκλίσεις από τις νενομισμένες διαδικασίες, τότε δημιουργούνται προβλήματα κακοδιαχείρισης και ενδεχομένως λανθασμένων επιλογών από κάποιους, οι οποίοι, όπως είπε, φαίνεται να σπεύδουν να συνάψουν συμφωνίες οι οποίες δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.

Το ΚΣ ΕΔΕΚ κάλεσε διά του Β’ Αντιπροέδρου του κόμματος, Σοφοκλή Σοφοκλέους, την Κυβέρνηση να τηρήσει κατά γράμμα τις νόμιμες διαδικασίες προσφορών για την αδειοδότηση ερευνών στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και την ανόρυξη υδρογονανθράκων.
Όπως ανέφερε ο κ. Σοφοκλέους, η ΕΔΕΚ ανησυχεί ''για το ενδεχόμενο παράκαμψης διαδικασίας προσφορών και επιλογής διαδικασίας με απ’ ευθείας ανάθεση σε ό,τι αφορά τον 2ο γύρο αδειοδότησης στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

''Τυχόν προώθηση αυτής της επιλήψιμης και αντίθετης προς το δημόσιο συμφέρον διαδικασίας'', είπε ο κ. Σοφοκλέους, ''θα αποτελεί θλιβερή επανάληψη της διαδικασίας που ακολουθήθηκε με την εταιρεία SHELL, διαδικασία η οποία και κατέληξε στο γνωστό φιάσκο''.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"