Ο Καζαμίας απορρίπτει τις επικρίσεις για τον Προϋπολογισμό

Διαστρεβλώθηκαν, λέγει, οι θέσεις για τα επιδόματα και τους πρόσφυγες

Ο Υπουργός Οικονομικών Κίκης Καζαμίας απέρριψε αναφορές εκπροσώπων κομματικών παρατάξεων ότι ο προϋπολογισμός του κράτους για το 2012 είναι εξωπραγματικός, υπεραισιόδοξος και αστήρικτος, δηλώνοντας ότι η πρόβλεψη για δημοσιονομικό έλλειμμα 2,8% το 2012 είναι πραγματική ''και ουσιαστικά το αποτέλεσμα ενός ρεαλιστικού προϋπολογισμού''.

Ταυτόχρονα, ο κ. Καζαμίας είπε, σε σχέση με αναφορές για φορολόγηση του εφάπαξ, ότι ''η πρόθεση της Κυβέρνησης, η οποία κατατέθηκε χθες στην Επιτροπή Οικονομικών, μιλά μόνο για φορολόγηση των επιδομάτων'', ιδιαίτερα του ιδιωτικού τομέα, ενώ κατήγγειλε ''προσπάθεια διαστρέβλωσης'' της δήλωσης του όσον αφορά τις παροχές προς τους πρόσφυγες, λέγοντας ότι θεωρεί αυτή την προσπάθεια ''αήθη από οποιουσδήποτε και εάν έχει καταβληθεί''.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη στο Υπουργείο Οικονομικών ο κ. Καζαμίας απέρριψε σχόλια που έχουν λεχθεί, όπως είπε, ''από εκπροσώπους διαφόρων κομματικών παρατάξεων ότι ο προϋπολογισμός τον οποίο κατέθεσε η Κυβέρνηση είναι εξωπραγματικός, υπεραισιόδοξος και αστήρικτος, έχοντας υπόψη ότι με τα ερωτήματα τους οι βουλευτές χθες πήραν, κατά την κρίση μου, απαντήσεις σε όλα''.

Αναφέροντας ότι θέλει να τονίσει δύο βασικά στοιχεία, τα οποία τίθενται στην επιχειρηματολογία της αντίθετης άποψης, ο κ. Καζαμίας είπε πως ''υπάρχει μια διαφορά της τάξης των 400 - 500 εκατομμυρίων ευρώ και συσχετίζεται με το οικονομικό αποτέλεσμα της πρότασης της Κυβέρνησης για την αύξηση του ΦΠΑ από 15% στο 17%, το οποίο μεταφράζεται σε περίπου 160 εκ. ευρώ και της μείωσης των κοινωνικών παροχών στη βάση της στόχευσης που είναι της τάξης των 200 εκ. ευρώ''.

''Εχουν δίκιο οι βουλευτές ότι θα υπάρξει ένα έλλειμμα στον προϋπολογισμό, επιπλέον 400 εκ. ευρώ, εάν δεν αποδεχθούν την πρόταση της Κυβέρνησης για μείωση των κοινωνικών παροχών στη βάση της στόχευσης όπως όλοι ανεξαίρετα το έχουν ζητήσει από την Κυβέρνηση και η Κυβέρνηση το πράττει ως η πρώτη μετά από 15 χρόνια παραχώρησης αστόχευτων κοινωνικών παροχών ακόμη και σε εκατομμυριούχους'', πρόσθεσε.

Οπως είπε, ''αν δεν ψηφιστούν αυτές οι δύο προτάσεις της Κυβέρνησης τότε θα υπάρξει το έλλειμμα των 400 εκ. ευρώ''.

Ανέφερε, επίσης, ότι όταν πρωτο-κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την αύξηση του ΦΠΑ στο τέλος του Αυγούστου, ανεβλήθη η εξέταση του νομοσχεδίου με το αιτιολογικό ότι θα ήθελαν να περιμένουν να το εξετάσουν μαζί με την υποβολή και άλλων μέτρων λιτότητας και περισυλλογής από πλευράς Κυβέρνησης'' και πρόσθεσε ότι αυτά τα μέτρα ''τώρα κατατέθηκαν''.

Σύμφωνα με τον κ. Καζαμία, ''βάλαμε οροφή σε αυτούς που δικαιούνται ουσιαστικά να υποβάλλουν αιτήματα για κοινωνικές παροχές, μειώσαμε το κρατικό μισθολόγιο για τους νεοπροσληφθέντες δημοσίους υπαλλήλους, έχει συμφωνηθεί η περικοπή του κρατικού μισθολογίου και η εισφορά έναντι των συνταξιοδοτικών τους προγραμμάτων, καταργήθηκε το σχέδιο συνταξιοδότησης στη δημόσια υπηρεσία και εισέρχονται πλέον όλοι οι νεοεισερχόμενοι στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και σε γενικές γραμμές στον τομέα των κοινωνικών παροχών η φιλοσοφία της Κυβέρνησης σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς που περνά τόσο η χώρα μας όσο και ουσιαστικά ολόκληρη η Ευρώπη με τη διεθνή οικονομική κρίση, είναι ότι θα πρέπει να παίρνουν αυτές τις παροχές όσοι αποδεικνύουν ότι έχουν ανάγκη στη βάση της οικογενειακής τους κατάστασης (πόσο εισόδημα έχουν, από πόσα μέλη αποτελείται η οικογένεια τους και τι περιουσιακά στοιχεία κατέχουν)''.

''Αν υπάρχει αντίθετη άποψη θα ήθελα να εκφραστεί δημόσια και επίσημα κατά πόσον κάποιος είναι ενάντια στον καθορισμό εισοδηματικών κριτηρίων και προτιμά να συνεχίσει το κράτος αστόχευτα και χωρίς κριτήρια να αποστέλλει συντάξεις και να μοιράζει επιδόματα ακόμη και σε εκατομμυριούχους, ό,τι ισχύει εδώ και 15 χρόνια'', έστω και ''αν αυτοί έχουν την ιδιότητα του πρόσφυγα και να αφήνουμε έξω από τις έγνοιες του κράτους φτωχά εισοδηματικά στρώματα γιατί δεν τυγχάνει να μην είναι πρόσφυγες'', είπε ο κ. Καζαμίας, προσθέτοντας ότι η Κυβέρνηση διαφωνεί και έτσι ''βλέπει τη στόχευση''.

Τώρα, συνέχισε, ''που τα πράγματα παίρνουν το δρόμο τους κάποιοι, οι οποίοι επέκριναν την Κυβέρνηση ότι καθυστερούσε στη λήψη αυτών των αποφάσεων τώρα μας κατηγορούν ότι θέσαμε κριτήρια''.

Ανέφερε ότι ''κατεβλήθη προσπάθεια διαστρέβλωσης της δήλωσης μου όσον αφορά τις παροχές προς τους πρόσφυγες και καταγγέλλω αυτή την προσπάθεια και την θεωρώ και αήθη από οποιουσδήποτε και εάν έχει καταβληθεί''

Ο κ. Καζαμίας είπε ότι ''αυτή η Κυβέρνηση είναι η Κυβέρνηση που επανέφερε την πολιτική της συνέχισης ανέγερσης οικιών σε προσφυγικούς οικισμούς, μια πολιτική, η οποία καταργήθηκε από κάποια προηγούμενη Κυβέρνηση'' και ζήτησε ''να μην καταβάλλεται προσπάθεια να θολώσουν τα νερά κάποιοι γιατί έτσι τους συμφέρει''.

''Οποιος έχει την ανάγκη του κράτους, κυρίως όταν είναι πρόσφυγας, δικαιούται να συνεχίσει να την ζητά και θα του παρέχεται'', είπε ο κ. Καζαμίας, προσθέτοντας ότι ''αυτό το οποίο θα διαφοροποιήσουμε είναι κάποιοι, που με αποδεδειγμένα στοιχεία λόγω πολύ υψηλών εισοδηματικών κριτήριων στην οικογένεια τους και λόγω κατοχής αρκετών περιουσιακών στοιχείων, δεν μπορούν να συνεχίσουν να ζητούν 30 ή 50.000 ευρώ από την Κυβέρνηση, από το κράτος, από το δημόσιο ταμείο, από αυτά που εισφέρει ο κάθε μισθωτός για να ανεγείρουν κατοικίες εκατομμυρίων'', είπε ο κ. Καζαμίας, προσθέτοντας ότι αν έχει κάποιο που είναι εναντίον θα ήθελε να του το πει ''ευθαρσώς''.

Οσον αφορά αναφορές από εκπροσώπους σχεδόν όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι ο προϋπολογισμός είναι υπεραισιόδοξος γιατί υπάρχει η πρόβλεψη αύξησης των εσόδων κατά 10%, ο κ. Καζαμίας είπε ότι όποιος ήταν παρών στη συζήτηση χθες στην Επιτροπή Οικονομικών, η οποία διήρκεσε πέρα των τριών ωρών, ''είμαι σίγουρος θα θυμάται πως ανασκεύασα αυτή την τοποθέτηση'' και ''ότι η πραγματική αύξηση των εσόδων είναι μονάχα 2,8%'', προσθέτοντας ότι το αιτιολόγησε ''με μια διαπίστωση που έκαναν κάποιοι, αφού έγιναν τόσες περικοπές στο κρατικό μισθολόγιο γιατί ως απόλυτος αριθμός είναι περίπου ο ίδιος με τον περσινό ή και ελαφρώς κατά μερικές χιλιάδες ευρώ περισσότερος ''.

Ανέφερε ότι εξήγησε ''πως στο κρατικό μισθολόγιο η αμοιβή υπολογίζεται ως έχει πριν από τις περικοπές των δημοσίων υπαλλήλων'' και ''ακολούθως γίνονται οι περικοπές και η εισφορά τους, η οποία είναι περίπου 7% κατατίθεται στο δημόσιο ταμείο υπό μορφή εσόδων του κράτους'' και πρόσθεσε ότι ''αν αυτό το 7% το αφαιρέσουμε από το 10% που είναι η ποσοστιαία αύξηση συγκριτικά με πέρσι, τότε μένει μια διαφορά 3%''.

Σε σχέση με αναφορές για φορολογία του εφάπαξ, ο κ. Καζαμίας εξήγησε ότι στις προθέσεις και στις σκέψεις της Κυβέρνησης για να βελτιώσει ''τα οικονομικά του κράτους και για να διορθώσει κάποιες στρεβλώσεις, είναι η πρόθεση φορολογίας στα επιδόματα, όχι τόσο πολύ στο δημόσιο τομέα που καλύπτεται επίσης, όσο πολύ περισσότερο στον ιδιωτικό τομέα όπου οικονομικά οφέλη εκατομμυρίων ευρώ δικαιολογούνται ότι απολαμβάνονται από ιδιώτες μισθωτούς, πολλοί εκ των οποίων είναι και ιδιοκτήτες των νομικών προσώπων στα οποία εργοδοτούνται υπό μορφή επιδομάτων, ενώ η κανονική μισθοδοσία τους παρουσιάζεται πολλές φορές κάτω από το όριο της φτώχειας (20.000 ευρώ)''.

Αυτό το οποίο υπερπροβλήθηκε και πολύ περισσότερο από πλευράς της αντιπολίτευσης ήταν το θέμα της πρόθεσης της Κυβέρνησης για φορολογία του εφάπαξ, είπε ο κ. Καζαμίας, προσθέτοντας ότι ''την πρόταση στη Βουλή για φορολογία του εφάπαξ, η οποία τελικά δεν συζητήθηκε, ''δεν είναι η Κυβέρνηση που την έκανε''.

Αναφορικά με την αδειοδότηση για την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, ο κ. Καζαμίας είπε ότι ''από άλλους, η Κυβέρνηση κατηγορείται για αδράνεια και καθυστέρηση'' και ''το νέο φρούτο στην φαρέτρα των κατηγόρων της Κυβέρνησης είναι ότι βιαζόμαστε''.

Θα πρέπει, συνέχισε, ''κάποιοι να αποφασίσουν ποιος είναι ο ελάχιστος κοινός παρονομαστής πάνω στον οποίο θέλουν να στηριχθούν κατηγορώντας την Κυβέρνηση''.

''Η Κυβέρνηση πάντοτε με τη συμβουλή του Νομικού μας Συμβούλου που είναι η Γενική Εισαγγελία, ενεργούμε μέσα στα πλαίσια της υφιστάμενης νομοθεσίας'', η οποία ''επιτρέπει και το θέμα της επιλογής της διαπραγμάτευσης'' και δεν είναι αυτό ''εκτός νομικού πλαισίου'', είπε ο κ. Καζαμίας, προσθέτοντας ότι αυτοί που ασχολούνται με αυτό το θέμα ''είναι καλά να μελετήσουν πρώτα τη νομοθεσία για να είναι και πιο πειστικοί''.

Ανέφερε ότι ''η Κυβέρνηση προχωρά με σεβασμό και σοβαρότητα στην υλοποίηση του προγράμματος της'' και πρόσθεσε ότι ''για το θέμα του φυσικού αερίου υπάρχουν διάφορες πτυχές που λαμβάνουμε και οφείλουμε να λαμβάνουμε υπόψη, που είναι η νομική, η οικονομική και η πολιτική, καθώς και το θέμα της ασφάλειας και μέσα σε αυτές τις παραμέτρους είναι που η Κυβέρνηση ενεργεί''.

Σχολιάζοντας αναφορές για τη διαδικασία και την αντιμετώπιση της προσφοράς που είχε κάνει η Shell, ο κ. Καζαμίας είπε ότι ''το θέμα της Shell δεν είναι η Κυβέρνηση που το χειρίστηκε αλλά η ΔΕΦΑ, η οποία υπάρχει με νομοθεσία η οποία ψηφίστηκε από την Βουλή το 2007 και που είχε το μονοπώλιο στα θέματα έλευσης του φυσικού αερίου''.

Ανέφερε ότι είναι ''ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Κυβέρνηση που έκανε πρόταση στην ΔΕΦΑ να κάνει κοινωνούς και να ενημερώσει πλήρως για το σκεπτικό και τις ενέργειες της όλα ανεξαίρετα τα κοινοβουλευτικά κόμματα και είναι μετά που πάρθηκαν οι γνωστές αποφάσεις'' και πρόσθεσε ότι ''αν κάποιοι θέλουν να ασχοληθούν με αυτό το θέμα θα πρέπει να είναι λίγο περισσότερο ακριβείς στις διατυπώσεις τους'', κάτι που ''ανεβάζει και τον πήχη του πολιτικού λόγου''.

Σε παρατήρηση ότι υπάρχουν επιφυλάξεις σε ό,τι αφορά τη διαδικασία, ο κ. Καζαμίας είπε ότι είναι ''θεμιτό να υπάρχουν επιφυλάξεις'', αλλά ''το θέμα είναι μην αφήνονται υπονοούμενα και να απευθύνονται βέλη χωρίς τεκμηρίωση ενάντια στην Κυβέρνηση, η οποία'', όπως είπε, ''τηρεί ευλαβικά όλες τις σωστές και νομικά καλυμμένες διαδικασίες προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, καλύπτοντας όλες τις πτυχές και λαμβάνοντας πάρα πολύ σοβαρά υπόψη τα θέματα ασφάλειας της χώρας μας''.

Σε σχέση με αναφορές ότι εκπρόσωποι συγκεκριμένης ενδιαφερόμενης εταιρείας επισκέφθηκαν τον Υπουργό Εσωτερικών, ο κ. Καζαμίας είπε ότι ''όφειλαν να γνωρίζουν όσοι ασχολούνται με αυτά τα θέματα ότι υπάρχει διυπουργική επιτροπή, πέρα από την αρμόδια Υπουργό Εμπορίου, που συντονίζει την δουλειά που έχει σχέση με τα θέματα του φυσικού αερίου'' και διερωτήθηκε πώς πρέπει να είναι η συμπεριφορά ενός μέλους της επιτροπής όταν οι εκπρόσωποι σχεδόν όλων των εταιρειών που επιδεικνύουν ενδιαφέρον παρακαλούν να έχουν συναντήσεις με τους Υπουργούς μέλη της διυπουργικής επιτροπής''.

''Η σωστή αντιμετώπιση και όχι μόνο από πλευράς αβρότητας είναι η αποδοχή να γίνονται αυτές οι συναντήσεις με πλήρη διαφάνεια και όχι σε μυστικά γραφεία'', πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει καταγγελίες σε σχέση με ενέργειες της Κυβέρνησης στο θέμα της επένδυσης του Κατάρ, ο κ. Καζαμίας είπε ότι δεν πρόκειται να μπει ''στη λογική να αναμασήσουμε επιχειρήματα και αντεπιχειρήματα'', προσθέτοντας ότι ''θόρυβος γίνεται σε τέτοια θέματα όταν υπάρχει εξέλιξη και συνέχεια αυτών των θεμάτων'' και ''όταν δεν υπάρχει εξέλιξη υπάρχει επίκριση ότι τα πράγματα είναι σταλωμένα, ότι υπάρχει αδιαφορία''.

Ανέφερε ότι οι εκπρόσωποι του Κατάρ έρχονται στην Κύπρο, όχι για να μας δώσουν τα 50 εκ. ευρώ, αλλά ''για να συνεχίσουν οι επαφές'', οι οποίες, όπως είπε, ''θα εντατικοποιηθούν εντός των πλαισίων, των αρμοδιοτήτων του διοικητικού συμβουλίου, που συναποτελείται τόσο από εκπρόσωπους της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και της πλευράς του Κατάρ''.

''Θα αποστασιοποιηθούμε ως Κυβέρνηση και ως κυβερνητικοί παράγοντες και θα δώσουμε γήπεδο για να παίξουν οι πραγματικοί παίκτες, αυτοί που θα έχουν την ευθύνη να αναπτύξουν αυτό το έργο'', κατέληξε ο κ. Καζαμίας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"