Κοιμήθηκε ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος

Στις 2μ.μ. σήμερα η κηδεία

Εκοιμήθη λίγο πριν τα μεσάνυχτα χθες ο Μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος, ο οποίος νοσηλευόταν από τις αρχές Αυγούστου με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου ανακοίνωσε ότι το σκήνωμα του Μητροπολίτη θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα σήμερα, από τις 8 το πρωί στην Ιερό Ναό Αποστόλου Ανδρέα, στο Πλατύ Αγλαντζιάς, όπου θα τελεστεί και η κηδεία στις 2μμ. Της κηδείας θα προστεί ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος Β, συμπαραστατούμενος από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Η ταφή θα γίνει σε οικογενειακό τάφο στη Λάρνακα.

Τη βαθύτατη λύπη του για τον αδόκητο θάνατο του Μητροπολίτη Κυρηνείας Παύλου, εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.
Όπως ανέφερε ο Κύπρου Χρυσόστομος, ο Μητροπολίτης Κυρηνείας έφυγε γρήγορα στα 66 του χρόνια και δεν κατάφερε να πάει στην έδρα του. Έμεινε, όπως είπε, στην προσφυγιά, όμως εργάστηκε άοκνα και πρόσφερε τόσο στην εκκλησία όσο και στην παιδεία αλλά και στην πατρίδα με τα φλογερά κηρύγματα του που πολλοί τον παρεξηγούσαν ότι ήταν επιθετικός αλλά ένας πρόσφυγας μητροπολίτης έπρεπε αυτή την γραμμή την δυναμική να έχει.

Εμείς ευχόμεθα, ανέφερε ο προκαθήμενος της εκκλησίας, «ο Κύριος της ζωής και του θανάτου τον κατατάξει στην χώρα των ζώντων εκεί όπου οι δίκαιοι αναπαύονται και να ευχηθούμε όπως ο Κύριος δώσει άξιο διάδοχο ούτως ώστε να συνεχίσει την πορεία του αειμνήστου μητροπολίτου με την ίδια ζωντάνια, πίστη και ενθουσιασμό μέχρις ότου ανατείλουν καλύτερες ημέρες και να μπορέσουμε να τον συνοδέψουμε στην έδρα του στην Κερύνεια».

Σε δέκα μέρες, είπε ο Αρχιεπίσκοπος, θα προκηρυχθούν εκλογές και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχει έκλεγεί νέος Μητροπολίτης Κυρηνείας.

Βαθύτατη λύπη του Δημοκρατικού Συναγερμού για τον αδόκητο θάνατο του Μητροπολίτη Κυρηνείας Παύλου, εξέφρασε ο Πρόεδρος της παράταξης Νίκος Αναστασιάδης προσθέτοντας ότι ο αείμνηστος Μητροπολίτης ήταν ένας ιεράρχης με έντονες θέσεις στα εθνικά θέματα. Πολλές φορές υπήρξε και διαφωνία αλλά πάντα σεβαστή» είπε.

Οπωσδήποτε, συνέχισε «αναγνωρισμένη η άδολη προσπάθεια και οι αγώνες του για να δει την πόλη και την επαρχία της Κερύνειας να ελευθερώνεται και να ζει κάτω από συνθήκες μιας ευρωπαϊκής πόλης αλλά και επαρχίας».

Ο μακαριστός γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1945, φοίτησε στην Αγγλική Σχολή Λευκωσίας και αποφοίτησε από το Παγκύπριο Γυμνάσιο. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών με υποτροφία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, το οποίο το 1985 τον αναγόρευσε διδάκτορα Φιλοσοφίας. Υπηρέτησε ως ιεροκήρυκας και ως καθηγητής στην Ιερατική Σχολή και στη μέση εκπαίδευση. Εισήλθε στον κλήρο το 1980 και χειροτονήθηκε πρεσβύτερος το 1981. Το 1993 ανέλαβε καθήκοντα πρωτοσυγκέλλου στην Μητρόπολη Κυρηνείας και εξελέγη Επίσκοπος στις 10 Απριλίου του 1994.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"