Το «Πιρί Ρέις» βρίσκεται από χθες στην Αμμόχωστο για συντήρηση


«Εξερεύνησε 1150 τχμ και θα αρχίσει έρευνες σε άλλα 2400 τχμ  στην ίδια περιοχή»
Στο λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου για συντήρηση και ανεφοδιασμό βρίσκεται από χθες το τουρκικό σεισμογραφικό Πιρί Ρέις, σύμφωνα με τις ιστοσελίδες τ/κ ΜΜΕ.

Οπως αναφέρεται, στο πλοίο βρίσκονται 13 άτομα πλήρωμα και 10 ερευνητές, τους οποίους υποδέχθηκε στο κατεχόμενο λιμάνι ο λεγόμενος υπουργός μεταφορών και συγκοινωνιών, Ερσάν Σανέρ και μίλησε με τον καπετάνιο και τους επιβαίνοντες.

Το ψευδοκράτος, είπε, επιθυμεί να διεξάγει έρευνες μαζί με την ε/κ πλευρά, αλλά όπως συμβαίνει πάντα - κατά την έκφρασή του - η άλλη πλευρά δεν απάντησε, αλλά επιμένει στις δικές της ενέργειες, χαρακτηρίζοντας λάθος τα βήματα που έκανε η Κυπριακή Δημοκρατία ενώ συνεχίζονται οι εντατικοποιημένες συνομιλίες στο Κυπριακό και πριν φτάσουμε σε μια λύση του προβλήματος. Είναι κοινά, υποστήριξε, τα δικαιώματα Ε/κ και Τ/κ στον φυσικό πλούτο της Κύπρου.

Ερωτηθείς για την παραμονή του Πιρί Ρέις στο κατεχόμενο λιμάνι, ο κ. Σανέρ είπε ότι αυτό εξαρτάται από τις εργασίες και πως στην περίπτωση ανανέωσης της συνεργασίας του πλοίου με την τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετραλαίου (ΤΡΑΟ) και εάν θα προχωρήσει σε νέες έρευνες, τότε το ''υπουργείο'' του θα παρέχει τις απαραίτητες διευκολύνσεις και θα λάβει τις σχετικές αποφάσεις.

Είναι σημαντικό, πρόσθεσε, από ποιες συντεταγμένες θα έχουν αποτελέσματα οι έρευνες, λέγοντας ότι ''για εμάς δεν υπάρχει καθορισμένο σημείο, σε όλο το περιβάλλον του νησιού υπάρχουν δικαιώματα των Τ/κ και των Ε/κ. Οπου τέμνονται τα δικαιώματά μας εμείς εκεί θα κάνουμε έρευνες''.

Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Ερευνών του Πανεπιστημίου 9ης Σεπτεμβρίου, Χουσείν Αβνί Μπενλί είπε ότι το Πιρί Ρείς ολοκλήρωσε τις έρευνες σε μια περιοχή 1150 χλμ και πως η ΤΡΑΟ έχει καθορίσει μια νέα περιοχή 2400 χλμ, στην οποία θα αρχίσουν έρευνες το συντομότερο δυνατό. Η νέα αυτή περιοχή, διευκρίνισε, βρίσκεται και πάλι στα νότια της Κύπρου, και πάλι στην περιοχή G. ''Το Πιρί Ρείς θα διεξάγει έρευνες στην Κύπρο για ακόμα μεγάλο διάστημα''.

Οσον αφορά την δυναμικότητα και ικανότητα του πλοίου να κάνει έρευνες, ο κ. Μπενλί επανέλαβε ότι το Πιρί Ρείς είναι από το 1978 και εργάζεται 200 μέρες το χρόνο ενώ έχει συνεργαστεί με χώρες όπως η Ρωσία και η Λιβύη. Σε ερώτηση ότι η Τουρκία δεν διαθέτει πλατφόρμα για γεωτρήσεις, ο Τούρκος καθηγητής είπε ότι αυτό είναι θέμα διοίκησης, σημειώνοντας ότι είναι πιο ακριβό να κατασκευάσεις μια πλατφόρμα από το να τη νοικιάσεις, λέγοντας ότι στον κόσμο υπάρχουν πολλές πετρελαϊκές εταιρείες που εξυπηρετούν και τέτοιου είδους εργασίες και σεισμικές έρευνες.
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"