Δεν τίθεται θέμα πτώχευσης της Ελλάδας λέγει ο Βενιζέλος

Αναγκαία η μείση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων

Συνέντευξη Τύπου προκειμένου να διασκεδάσει την εντύπωση που άφησαν οι αποφάσεις του Eurogroup, έδωσε χθες το μεσημέρι ο Ελληνας υπουργός οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος στην Αθήνα, εκφράζοντας την άποψη ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου επαρκούν μέχρι και τα μέσα Νοεμβρίου και ότι δεν προβλέπονται νέα μέτρα για την προσεχή περίοδο. Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο ζητούμενο δεν είναι «η 6η δόση αλλά η λήψη σημαντικότερων αποφάσεων για μέχρι το 2014», προσθέτοντας ότι το ζήτημα είναι «να πεισθούν οι αγορές ότι έχουμε ριζική λύση». Ο Ελληνας Υπουργός Οικονομικών ζήτησε για ακόμα μία φορά συναίνεση και στήριξη των μέτρων από τους πολίτες.

Παραδέχτηκε ότι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2012, η αναθεώρηση του ελλείμματος στο 8,5% προκαλείται από τη μεγαλύτερη του αναμενομένου ύφεση, σημειώνοντας ότι το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί φέτος κατά 5,5%. Ο κ. Βενιζέλος διαβεβαίωσε τα κράτη μέλη της ΕΕ και δανειστές της χώρας ότι «θα είμαστε συνεπείς απέναντί τους», ενώ υποστήριξε για ακόμα μία φορά τα πρόσφατα μέτρα, που πέρασαν μόνο με τη ψήφο των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε τα ΜΜΕ για «εκφοβιστικά μηνύματα», που αναφέρονται στη λήψη νέων μέτρων, λέγοντας ότι στο χθεσινό Eurogroup «ουδείς έθεσε τέτοιο θέμα», υποστηρίζοντας ότι δε σχεδιάζονται νέα μέτρα φέτος ή το 2012, εάν υλοποιηθούν τα όσα έχουν ήδη αποφασιστεί. Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος τα μέτρα θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί μέχρι τις 31 Οκτώβρη και «να εφαρμοσθούν με συνέπεια».

Ο Υπουργός Οικονομικών υπεραμύνθηκε του μέτρου της εργασιακής εφεδρείας, λέγοντας ότι «υπάρχουν υπερβολικές αμοιβές» σε δημοσίους υπαλλήλους των Υπουργείων και ότι η πλειοψηφία του κόσμου είναι ενάντια της μονιμότητας , αλλά «όταν εφαρμόζουμε σχέδιο μείωσης υπάρχουν αντιδράσεις... Ας αποφασίσουμε τι ισχύει στη χώρα μας και πώς θέλουμε να πορευτούμε».

Όπως είπε, το Eurogroup πήρε σημαντικές αποφάσεις οι οποίες σημειώνουν ότι το τραπεζικό σύστημα είναι απολύτως διασφαλισμένο, η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης και ότι δεν τίθεται θέμα default (πτώχευσης) για τη χώρα. Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο «κανείς άλλος καταθέτης δεν είναι τόσο διασφαλισμένος, όσο ο Ευρωπαίος καταθέτης και ειδικά ο Έλληνας καταθέτης».

Αναφερόμενος στις εγγυήσεις στη Φιλανδία, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι θα καλυφθούν από το ελληνικό δημόσιο με τη βοήθεια των ελληνικών τραπεζών. Το Δημόσιο θα εκδώσει ομόλογα που αντιστοιχούν σε εγγύηση ύψους 880 εκατ. ευρώ, όπως είπε, ενώ υπερασπίστηκε τη συμφωνία του Eurogroup λέγοντας ότι οι όροι της είναι πολύ καλύτεροι σε σχέση με ό,τι είχε αρχικά ακουστεί, όπως για παράδειγμα οι εμπράγματες εγγυήσεις.

Ο κ. Βενιζέλος έθεσε ξανά το δίλημμα ότι αν πληρώσουν οι πολίτες τους φόρους, θα υπάρχουν χρήματα για τους μισθούς του Δημοσίου, προσθέτοντας ότι ο στόχος για έλλειμμα 8,5% εφέτος εξαρτάται και από τη συμβολή των πολιτών και εξέφρασε την άποψη ότι «έχουμε καθυστερήσει στα διαρθρωτικά μέτρα και δεν έχουμε ειλημμένη απόφαση σαν κοινωνία».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"