Το «Πρόβλημα Χριστόφιας» άγεται για λύση στην Ολομέλεια της Βουλής

Σχεδιάζεται πολιτικό πραξικόπημα, λέγουν Κυβέρνηση και ΑΚΕΛ

Οξύνεται ολοένα και περισσότερο η πολιτική κρίση που πυροδοτήθηκε από την άρνηση του Προέδρου Χριστόφια να αποδεχθεί το πόρισμα της υπό τον Πόλυ Πολυβίου Ερευνητικής Επιτροπής για την φονική τραγωδία στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί στις 11 Ιουλίου.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης με έντονα επικριτικές δηλώσεις και ανακοινώσεις, επαναλαμβάνουν την απαίτηση ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας οφείλει να αντιληφθεί το βάρος της ευθύνης που του αποδίδεται και να παραιτηθεί, συμβάλλοντας στην αποπυροδότηση της κρίσης. Παράλληλα, δεδομένης της στάσης του Προέδρου Χριστόφια να αρνείται να παραιτηθεί, διεξάγουν διαβουλεύσεις μεταξύ τους για να μεταφερθεί το θέμα της κρίσης στην Ολομέλεια της Βουλής με σκοπό την εξεύρεση  λύσης, η οποία να οδηγεί στην απαραίτητη ηρεμία για να μπορέσει ο λαός να αντιμετωπίσει τα ποικίλα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος. Ήδη το ΔΗΚΟ, το ΕΥΡΩΚΟ και οι Οικολόγοι ανακοίνωσαν ότι ετοιμάζουν προτάσεις  που θα υποβάλουν στο Σώμα.

Από την άλλη, Κυβέρνηση και ΑΚΕΛ, με δηλώσεις του Στ. Στεφάνου και Άντρου Κυπριανού, κατηγορούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι «σχεδιάζουν πολιτικό πραξικόπημα για να εκλεγεί ο Νίκος Αναστασιάδης Πρόεδρος της Δημοκρατίας».

ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

Σε δηλώσεις του χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, έπειτα από έκτακτη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου του Κόμματος, , μεταξύ άλλων χαρακτήρισε τον Πρόεδρο Χριστόφια αναξιόπιστο, ευθυνόφοβο και ανίκανο να διαχειριστεί τα κρίσιμα ζητήματα που ταλανίζουν την Κύπρο, ενώ κατέστησε σαφές πως εάν ο Πρόεδρος δεν παραιτηθεί, ο ΔΗΣΥ σε συνεργασία με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης θα αναλάβουν πρωτοβουλία ώστε να υιοθετήσουν τρόπους θωράκισης των συμφερόντων του κυπριακού λαού.    

 «Δυστυχώς ο κ. Χριστόφιας», είπε ο Νίκος Αναστασιάδης, «με την αντίδραση του ανέδειξε για άλλη μια φορά το κύριο χαρακτηριστικό του, την αναξιοπιστεία, την ατολμία και την ευθυνοφοβία, μια  συμπεριφορά πρωτόγνωρη για ηγέτη ευρωπαϊκού κράτους», διερωτώμενος μάλιστα αν πιστεύει ο οποισδήποτε σήμερα ότι ο Δημήτρης Χριστόφιας είναι Πρόεδρος όλων των Κυπρίων.  «Ο κ. Χριστόφιας», συμπλήρωσε ο ΝίκοςΑναστασιάδης, «επικαλείται τα κρίσιμα ζητήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος, αυτό όμως που θα έπρεπε να τον προβληματίσει είναι η ανικανότητα του  ιδίου και της κυβέρνησης του να διαχειριστούν αυτά τα ζητήματα, την στιγμή που έχουν χάσει πλήρως την εμπιστοσύνη της κοινωνίας».

Είναι, είπε, ένας πρόεδρος χωρίς λαϊκή νομιμοποίηση και  η μόνη επιλογή του είναι μονόδρομος, είτε να αποχωρήσει, είτε να επιχειρήσει ανανέωση της λαϊκής εντολής.  Μάλιστα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε  πως αν δογματικά ο Πρόεδρος επιμένει στην παραμονή του στην εξουσία, τότε ο ΔΗΣΥ θα αναλάβει πρωτοβουλίες με πλήρη σεβασμό στην διαβουλευτική δημοκρατία και σε συνεννόηση με άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ώστε να εξευρεθούν από κοινού πολιτικοί, κοινοβουλευτικό και θεσμικοί τρόποι θωράκισης των συμφερόντων  του κυπριακού λαού.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ  ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ

Οι δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη προκάλεσαν την αντίδραση της Κυβέρνησης, η οποία δια στόματος του εκπροσώπου της τονίζει ότι απώτερος στόχος του Προέδρου του ΔΗΣΥ είναι η ανάληψη της εξουσίας. Η δήλωση του Προέδρου του ΔΗΣΥ ότι απαιτεί εδώ και τώρα εκλογές, σε αντίθετη περίπτωση θα αναλάβει πρωτοβουλίες για να οδηγήσει τον τόπο σε εκλογές, ''όπως αφήνει σαφώς να νοηθεί'', επιβεβαιώνει ότι προτεραιότητα της ηγεσίας του κόμματος του είναι η εξουσία και όχι η αντιμετώπιση των απειλών της Τουρκίας και της προσπάθειάς της να προκαλέσει ένταση στην περιοχή με όλους τους κινδύνους που συνεπάγονται.

Αυτό αναφέρει σε γραπτή δήλωση που εκδόθηκε το απόγευμα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου ο οποίος καλεί όσους απαιτούν την παραίτηση του Προέδρου να αναλογιστούν πόσο εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα η είσοδος της Κύπρου σε μια παρατεταμένη προεκλογική αντιπαράθεση. ''Οταν μάλιστα η Τουρκία αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου εντείνοντας τις στρατιωτικές και διπλωματικές απειλές, όταν η Κύπρος καλείται να προασπιστεί τα εθνικά κυριαρχικά της δικαιώματα, να αντιμετωπίσει τα οικονομικά και ενεργειακά ζητήματα και να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της κυπριακής προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση'', καταλήγει ο Εκπρόσωπος.
 
ΑΝΤΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ


Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού αναφερόμενος στις διαβουλεύσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, είπε ότι «επιχειρείται πολιτικό πραξικόπημα» και τόνισε πως «εάν κάποιοι θεωρούν ότι πρέπει να θυσιαστεί ο τόπος για να εκλεγεί Πρόεδρος ο κ. Αναστασιάδης έχουν κάθε δικαίωμα να το επιχειρήσουν».

«Ο κ. Δημήτρης Συλλούρης δημοσιοποίησε ότι ήδη έχει γίνει προκαταρκτική επικοινωνία μεταξύ των κομμάτων της αντιπολίτευσης σε μια προσπάθεια να διερευνήσουν τρόπους απομάκρυνσης του Δημήτρη Χριστόφια από την Προεδρία της Δημοκρατίας», είπε προσθέτοντας ότι «κάτι ανάλογο έχει πει στις δηλώσεις του και ο κ. Αναστασιάδης».

«Οσο κομψά και να τίθεται αυτό το θέμα από την πλευρά τους είναι ξεκάθαρο ότι σχεδιάζουν πολιτικό πραξικόπημα», διατυπώνοντας τη θέση πως «μέσα στις δύσκολες και κρίσιμες συνθήκες για τον τόπο, ο στόχος και η επιδίωξη είναι να διαμορφωθεί ένα ισχυρό μέτωπο της δεξιάς για να εκλεγεί ο Νίκος Αναστασιάδης Πρόεδρος».

Το ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι ποια είναι η θέση της ΕΔΕΚ και του ΔΗΚΟ σε αυτόν το σχεδιασμό του κ. Αναστασιάδη, συνέχισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ προσθέτοντας πως το πλέον εκπληκτικό είναι ότι ο κ. Αναστασιάδης για να πετύχει αυτό του στόχο απευθύνεται σε ψηφοφόρους της αριστεράς καλώντας τους να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια.

Περαιτέρω διερωτώμενος ποιό θα είναι το αποτέλεσμα μιας τέτοιας ενέργειας από την πλευρά του ΔΗΣΥ και του ΕΥΡΩΚΟ, είπε ότι το αποτέλεσμα θα είναι η δημιουργία πολιτικής αστάθειας πρόσθετη επιδείνωση της κατάστασης της οικονομίας και παράλυση του κράτους.

«Δηλαδή θυσιάζεται ο τόπος για να εκλεγεί ο κ. Αναστασιάδης Πρόεδρος και κατά τα άλλα λένε ότι τους ενδιαφέρει το εθνικό συμφέρον πάνω από όλα» είπε.

ΤΟ ΔΗΚΟ
Η κατάσταση που διαμορφώνεται μετά την έκδοση του πορίσματος του Πόλυ Πολυβίου και οι αντιδράσεις που ακολούθησαν, θα εξεταστεί και θα αξιολογηθεί σήμερα από τα συλλογικά όργανα του Δημοκρατικού Κόμματος, ανακοίνωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Κόμματος Φώτης Φωτίου.

Σε δηλώσεις του, ο κ. Φωτίου είπε ότι το Δημοκρατικό Κόμμα ανησυχεί ιδιαίτερα για την πορεία που παίρνουν τα πράγματα, γιατί η πολιτική σταθερότητα στον τόπο απειλείται σοβαρά.

Ο κ. Φωτίου επανέλαβε ότι «οι σοβαρές πολιτικές, θεσμικές και προσωπικές ευθύνες που αποδίδει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το πόρισμα του κ. Πολυβίου δεν αφήνουν άλλη επιλογή στον κ. Χριστόφια, παρά μόνο εκείνη της παραίτησης».

Δυστυχώς, είπε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αμφισβήτησε τα πορίσματα της έρευνας του κ. Πολυβίου και με τη αντίδραση του διευρύνει το ρήγμα στο εσωτερικό μας μέτωπο.

Ο κ. Φωτίου είπε επίσης ότι το ΔΗΚΟ καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις «να αναλάβουμε όλοι μαζί την ευθύνη να διαφυλάξουμε την πολιτική σταθερότητα στον τόπο, να αποτρέψουμε τον διαφαινόμενο διχασμό, να αποκλιμακώσουμε μια μισαλλόδοξη αντιπαράθεση και να προλάβουμε χειρότερες εξελίξεις».

Στη βάση αυτών των πρώτων διαπιστώσεων και προσεγγίσεων, τα Συλλογικά Όργανα του Δημοκρατικού Κόμματος, συνέχισε, «θα διαμορφώσουν αύριο πλαίσιο στρατηγικής και δέσμη προτάσεων, που θα στοχεύουν στη διαφύλαξη της πολιτικής σταθερότητας και την διασφάλιση συνθηκών που θα επιτρέψουν μια κοινή και συλλογική προσπάθεια για υπέρβαση της σημερινής κρίσης με σταθερό γνώμονα την υπεράσπιση των συμφερόντων του τόπου και του λαού μας».

Απαντώντας σε ερώτηση αν το ΔΗΚΟ θα προτείνει στα άλλα κόμματα το πλαίσιο στρατηγικής και δέσμης προτάσεων που θα διαμορφώσει, ο κ. Φωτίου απάντησε, «ασφαλέστατα, όταν ολοκληρωθούν οι συνεδρίες των οργάνων του κόμματος σίγουρα θα απευθυνθούμε, όπως και τώρα απευθυνόμαστε, και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά και σε όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Είναι η ώρα που πρέπει όλοι μαζί να καθορίσουμε τη στρατηγική εξόδου από την κρίση και να διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού την πολιτική σταθερότητα στον τόπο».

ΕΔΕΚ

Είναι ''παράδοξο και τραγελαφικό εκείνοι που διόρισαν τον Πρόεδρο της Ερευνητικής Επιτροπής και δήλωναν ότι όλοι πρέπει να σεβαστούν το πόρισμα που θα εκδώσει, να παρουσιάζονται τώρα να το αμφισβητούν'', δήλωσε ο Β' Αντιπρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ Σοφοκλής Σοφοκλέους.

Σε σημερινές του δηλώσεις, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο κ. Σοφοκλέους είπε ότι το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για τη φονική έκρηξη στο Μαρί κατέληξε σε αδιαμφισβήτητα συμπεράσματα.

''Καταλόγισε πολιτικές ευθύνες για την τραγωδία στο Μαρί κατά τρόπο συγκεκριμένο και σαφή. Αλλά και τεκμηριωμένο. Κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης της ακεραιότητας, της αξιοπιστίας και της αμεροληψίας του πορίσματος είναι νομικά, πολιτικά και ηθικά διαβλητή και έκθετη. Αλλωστε το πόρισμα επιβεβαίωσε και επικύρωσε μέσω του μικροσκοπίου μιας άψογης νομικά ερευνητικής διαδικασίας εκείνο που η αλάνθαστη κρίση του λαού επισήμανε από τις πρώτες ημέρες της τραγωδίας. Το νομικό αξίωμα ‘τα πράγματα ομιλούν αφ’ εαυτών’ έχει συντριπτικά βρει τη δικαίωση και την επιβεβαίωση του'', πρόσθεσε.

Οι πολιτικές ευθύνες, συνέχισε ο κ. Σοφοκλέους, ''που έχουν καταλογιστεί, πρωτευόντως στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι σύμφωνα με τα ευρήματα του Προέδρου της Ερευνητικής Επιτροπής, 'άμεσες, συγκεκριμένες, αδιαμφισβήτητες και σοβαρότατες' ''.

''Τις ευθύνες αυτές, όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος Χριστόφιας είχε υποσχεθεί, θα πρέπει να τις αναλάβει. Ανάληψη ευθυνών σημαίνει παραίτηση. Κάθε άλλη στάση οδηγεί σε πόλωση, διχασμό και αποσταθεροποίηση. Θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα του λαού και του τόπου. Η Κύπρος περνά κρίσιμες ώρες. Καλούμαστε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Υπέρτατο χρέος ο σεβασμός στη λαϊκή θέληση, η προστασία του δημοκρατικού πολιτεύματος και η διαφύλαξη της Κυπριακής Δημοκρατίας'', κατέληξε.

ΕΥΡΩΚΟ

Η απόρριψη του πορίσματος της έρευνας του κ. Πόλυ Πολυβίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ''αποτελεί βάναυσο πλήγμα κατά των θεσμών'', δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Κόμματος, σε δηλώσεις του αναφορικά με την αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας έναντι του πορίσματος του κ. Πολυβίου για την έκρηξη της 11ης Ιουλίου στην Ναυτική Βάση ''Ευάγγελος Φλωράκης'', ο κ. Συλλούρης είπε ότι αφού η πατρίδα μας βρίσκεται σε μια επικίνδυνη πολιτική κρίση ''ως εκ τούτου, επιβάλλεται να υπάρξει διακομματική διαβούλευση των πολιτικών δυνάμεων για να μελετηθεί η πολιτική κρίση που έχει προκληθεί από την άρνηση του κ. Χριστόφια να αποδεχθεί το πόρισμα του ανθρώπου που ο ίδιος είχε διορίσει και να αναλάβει τις ευθύνες του''.

Το Ευρωπαϊκό Κόμμα, συνέχισε, είναι έτοιμο να καταθέσει στη συνάντηση των κομμάτων συγκεκριμένη πρόταση για διαχείριση της κρίσης που έχει δημιουργηθεί σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.

''Η σταθεροποίηση και επανεκκίνηση της οικονομίας, ο χειρισμός του θέματος του φυσικού αερίου, η διαχείριση της προεδρίας της Κύπρου στην ΕΕ και ο χειρισμός των κρίσιμων εξελίξεων στο Κυπριακό δεν μπορούν να γίνουν από τον κ. Χριστόφια, ο οποίος έχει χάσει την αξιοπιστία του και έχει απολέσει τη στήριξη της πλειοψηφίας του λαού και των πολιτικών δυνάμεων. Πλήγμα δέχεται και η ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο από την πολιτική συμπεριφορά του κ. Χριστόφια, τον οποίο καλούμε να βάλει πάνω από το προσωπικό του συμφέρον το καλό του τόπου και να αποδεχτεί και να αναλάβει τις ευθύνες που του έχουν καταλογιστεί'', συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν έχει γίνει προκαταρτική επικοινωνία με τα άλλα κόμματα και αν υπήρξε θετική ανταπόκριση, ο κ. Συλλούρης είπε ότι έχει γίνει μια πρώτη προκαταρκτική επικοινωνία με τους Αρχηγούς των κομμάτων.

''Αναμένεται να έχουμε νεώτερα τις επόμενες μέρες, καθώς όλα τα κόμματα έχουν συσκέψεις των συλλογικών τους οργάνων για να αξιολογήσουν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί'', πρόσθεσε.

Κληθείς να δώσει περισσότερα στοιχεία για την πρόταση που θα καταθέσει στη διακομματική διαβούλευση το Ευρωπαϊκό Κόμμα, ο κ. Συλλούρης είπε ότι ''δεν είναι σωστό να δώσει περισσότερα στοιχεία τώρα'' και συμπλήρωσε ότι ''αυτή τη στιγμή προέχει να δρομολογηθεί η διακομματική διαβούλευση και όλες οι πολιτικές δυνάμεις να προσέλθουν στη συνάντηση με τις δικές τους θέσεις και απόψεις, εκεί θα εκφράσουμε και εμείς τις δικές μας προτάσεις''.

Ερωτηθείς αν η πρόταση αυτή περιέχει στοιχεία της παλαιά πρότασης του Ευρωπαϊκού Κόμματος για Κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης, ο κ. Συλλούρης απάντησε καταφατικά λέγοντας ότι ''η πρόταση που θα καταθέσει το Ευρωπαϊκό Κόμμα περιέχει στοιχεία από τις προτάσεις και τις τοποθετήσεις που έκανε το κόμμα από τις 11 περασμένου Ιουλίου μέχρι σήμερα.

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ

Χωρίς προηγούμενο είναι η «βάρβαρη αμφισβήτηση» του πορίσματος της ερευνητικής επιτροπής για την έκρηξη στο Μαρί εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, δήλωσε ο Βουλευτής Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, προσθέτοντας ότι σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται διαβουλεύσεις για συζήτηση του θέματος στα πλαίσια του Κεφαλαίου Δ.

«Θεωρώ ότι ο τρόπος που αντέδρασε ο Πρόεδρος και οι ζηλωτές του είναι εξωθεσμικός, προσβάλλει τους θεσμούς», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «έχω ψάξει τα ιστορικά προηγούμενα, σε καμία περίπτωση ηγέτης ο οποίος τέθηκε υπό την κρίση ερευνητικής επιτροπής, είτε μιλούμε για τον Νίξον, είτε μιλούμε για τον Κλερκ είτε μιλούμε για τον Ανδρέα Παπανδρέου, δεν αμφισβήτησε τα αποτελέσματα επιτροπής την οποία ο ίδιος ή οι θεσμοί διόρισαν».

Ο κ. Περδίκης συνέχισε λέγοντας ότι «τέτοιου είδους βάρβαρη αμφισβήτηση των πορισμάτων ερευνητικής επιτροπής δεν έχει προηγούμενο και νομίζω ότι τα θεσμικά όργανα αυτής της πολιτείας πρέπει να αντιδράσουν».

Ανέφερε επίσης ότι ήδη έχει καταβάλει προσπάθεια, η οποία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, το θέμα του πορίσματος να τεθεί και να συζητηθεί σε μια Ολομέλεια στο κεφάλαιο Δ, προσθέτοντας ότι η αντιμετώπιση όλων των πολιτικών δυνάμεων πλην του ΑΚΕΛ είναι θετική».

«Ισως και αυτή την εβδομάδα ή την επόμενη το θέμα θα τεθεί στην Ολομέλεια της Βουλής με στόχο να εκδοθεί και σχετική απόφαση η οποία να συμβάλλει με το πνεύμα και το γράμμα του πορίσματος Πολυβίου», συμπλήρωσε.

Αναφέροντας ότι θα μελετήσει τη λήψη και άλλων μέτρων στη συνέχεια, απεύθυνε έκκληση προς τον Πρόεδρο Χριστόφια και το ΑΚΕΛ «να κάνουν δεύτερες σκέψεις, πιο ψύχραιμες και πιο πατριωτικές».

«Ο δρόμος της συναίνεσης, ο δρόμος της συνεργασίας ξεκινά από την παραίτηση του Προέδρου Χριστόφια», είπε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"