14 στη λίστα της αστυνομίας για δίωξη (ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΚΤΟΝΙΑ )


Ένα στάδιο πριν από την άσκηση διώξεων βρίσκεται από χθες το σκέλος που αφορά τις ποινικές ευθύνες για την πρωτοφανή τραγωδία της 11ης Ιουλίου στη ναυτική βάση στο Μαρί.


Η αστυνομία παρέδωσε στον γενικό εισαγγελέα της Δημοκρατίας το σύνολο της μαρτυρίας που συγκέντρωσε στη διάρκεια της ποινικής έρευνας συνοδευόμενο από ογκωδέστατο πόρισμα, πέραν των 1.000 σελίδων.

Σε αυτό το πόρισμα παρατίθεται το σημαντικό μέρος της μαρτυρίας και υπάρχει εισήγηση για τα πρόσωπα εναντίον των οποίων θεωρεί η αστυνομία ότι υπάρχει επαρκές υλικό το οποίο να δικαιολογεί την άσκηση ποινικών διώξεων για σοβαρά αδικήματα.

Συγκεκριμένα, η αστυνομία θεωρεί ότι από τα γεγονότα τα οποία οδήγησαν στο θάνατο 13 ανθρώπων, προκύπτουν, μεταξύ άλλων, αδικήματα ανθρωποκτονίας, πρόκλησης θανάτου εξ αμελείας και παραμέληση υπηρεσιακού καθήκοντος.

Πληροφοριακά σημειώνεται ότι το αδίκημα της ανθρωποκτονίας είναι από τα σοβαρότερα του Ποινικού Κώδικα και τιμωρείται, σε περίπτωση καταδίκης, με ποινή φυλάκισης μέχρι και ισόβια ενώ για το αδίκημα της πρόκλησης θανάτου εξ αμελείας η μέγιστη προβλεπόμενη ποινή είναι αυτή της τετραετούς φυλάκισης.

Στο πόρισμά της η ανακριτική ομάδα του Τμήματος Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων Αρχηγείου εισηγείται ότι βάσει της μαρτυρίας που έχει συγκεντρωθεί, ενδεχομένως να δικαιολογεί την ετοιμασία κατηγορητηρίων εναντίον 14 προσώπων.

Παράλληλα, στο πόρισμα περιλαμβάνεται και κατάλογος αυτών των προσώπων, ωστόσο, η αστυνομία απέφυγε να προβεί σε εισήγηση για απαγγελία συγκεκριμένων κατηγοριών.

Καθίσταται σαφές ότι πρόκειται για εισηγήσεις και σε καμία περίπτωση η θέση της αστυνομίας δεν προκρίνει ποια άτομα θα είναι τελικά στο κατηγορητήριο και ποιες κατηγορίες θα αντιμετωπίσουν.

Αυτό, βάσει του Συντάγματος, αποτελεί αποκλειστική αρμοδιότητα του γενικού εισαγγελέα της Δημοκρατίας.
Ξεκαθαρίζεται επίσης ότι, σε κάθε περίπτωση, υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας και το μόνο αρμόδιο όργανο για να αποφασίσει για την ενοχή ενός κατηγορούμενου είναι το Δικαστήριο.

Ποιοι είναι στη λίστα

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες στη λίστα με τις εισηγήσεις της αστυνομίας για ενδεχόμενη διάπραξη ποινικών αδικημάτων βρίσκονται τα ονόματα δεκατεσσάρων προσώπων.

Πρόκειται συγκεκριμένα για τους:

1. Μάρκο Κυπριανού, τέως υπ. Εξωτερικών

2. Κώστα Παπακώστας, τέως υπ. Άμυνας

3. Πέτρο Τσαλικίδη, τέως αρχηγό ΓΕΕΦ

4. Σάββα Αργυρού, τέως υπαρχηγό ΓΕΕΦ

5. Ανδρέα Σταύρου, σ/χη, επιτελάρχη ΥΠΑΜ

6. Λάμπρο Λάμπρου, σ/χη, διοικητή ΔΥΠ

7. Γιώργο Γεωργιάδη, σ/χη, υποδιοικητή ΙΙΙ ΤΑΞΥΠ

8. Ανδρέα Νικολάου, διευθυντή Πυροσβεστικής

9. Χαράλαμπο Χαραλάμπους, υποδιευθυντή Πυροσβεστικής

10. Ανδρέα Λοϊζίδη, διοικητή ΕΜΑΚ

11. Λεωνίδα Παντελίδη, διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας

12. Χριστάκη Καρακώστα, σταθμάρχη ΕΜΑΚ

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στον κατάλογο υπάρχουν τα ονόματα ακόμα δύο αξιωματικών της Εθνικής Φρουράς με εισήγηση για ενδεχόμενη δίωξη αναφορικά με ηπιότερης μορφής αδικήματα, όπως η πρόκληση ζημιάς σε στρατιωτική περιουσία.

Επίσης, αναφορικά με τον διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του Προέδρου, κ. Λεωνίδα Παντελίδη, αυτό που η αστυνομία εισηγείται να εξεταστεί εναντίον του είναι το ενδεχόμενο στοιχειοθέτησης κατηγορίας για παραμέληση υπηρεσιακού καθήκοντος, μόνο. Μάλιστα, η εισήγηση αυτή είναι υπό την προϋπόθεση ότι θα αξιοποιηθεί μαρτυρία που δεν έλαβε η αστυνομία αλλά τέθηκε ενώπιον της ερευνητικής επιτροπής υπό τον Πόλυ Πολυβίου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"