Στη θεωρία τα βρίσκουν τα κόμματα (ΟΛΟΙ ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΝΟΤΗΤΑΣ)


Συμπολίτευση και αντιπολίτευση τα βρίσκουν -θεωρητικά- στην ιδέα του σχηματισμού Κυβέρνησης εθνικής ενότητας, διαφωνούν, όμως, στο πρόσωπο που θα ηγείται ενός τέτοιου σχήματος μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013.
Το ΑΚΕΛ ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα παραίτησης του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Σχολιάζοντας τις προτάσεις για σχηματισμό Κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, κατέθεσε την ετοιμότητα του ΑΚΕΛ να συζητήσει και με τον Πρόεδρο Χριστόφια και με την αντιπολίτευση λύσεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον τόπο στην πολιτική ομαλότητα, αν και απέφυγε να τοποθετηθεί ξεκάθαρα στο αίτημα για σχηματισμό Κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Φρόντισε πάντως να αναδείξει τον βασικό όρο που θέτει το ΑΚΕΛ για να εμπλακεί σε οποιοδήποτε διάλογο: Να γίνει σεβαστή η παρουσία του Προέδρου Χριστόφια, ο οποίος εξελέγη για πέντε χρόνια.

Πρόταση ΔΗΣΥ

Θυμίζουμε ότι ο ΔΗΣΥ στην πρώτη αντίδρασή του μετά το πόρισμα Πολυβίου είχε προτείνει παραίτηση Χριστόφια και προκήρυξη πρόωρων εκλογών, καλώντας τον Πρόεδρο, εφόσον το επιθυμεί, να διεκδικήσει ανανέωση εντολής. Προχθές ο Νίκος Αναστασιάδης προχώρησε και ένα βήμα πιο πέρα, δηλώνοντας την ετοιμότητα του ΔΗΣΥ, εφόσον ο Πρόεδρος παραιτηθεί και οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές, να μην διεκδικήσει την Προεδρία, αλλά να συνεργαστεί με τα άλλα κόμματα για την ανάδειξη Προέδρου κοινής αποδοχής για το υπόλοιπο της θητείας. Σε χθεσινές του δηλώσεις στον 107,6, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ έκανε ακόμη ένα βήμα. Όπως υποστήριξε, θα εξελίσσονταν διαφορετικά τα πράγματα, αν ο Δημήτρης Χριστόφιας δήλωνε ότι σεβόμενος το πόρισμα θα ήταν διατεθειμένος να παραιτηθεί, αλλά ζητούσε την ανοχή των κομμάτων για τους επόμενους 16 μήνες για να διαχειριστεί τα κρίσιμα ζητήματα που βρίσκονται μπροστά μας και δεσμευόταν για συλλογική διαχείριση των ζητημάτων. Ερωτηθείς τι θα πράξει ο ΔΗΣΥ αν ο Πρόεδρος Χριστόφιας ζητήσει από τον ΔΗΣΥ να συμμετάσχει σε Κυβέρνηση εθνικής ενότητας, σημείωσε ότι δεν είναι αναγκαία η συμμετοχή του ΔΗΣΥ, αλλά η διαβούλευση.

Πρόταση ΔΗΚΟ

Ο Μάριος Καρογιάν απέστειλε χθες γραπτώς στον Πρόεδρο Χριστόφια και στους αρχηγούς των κομμάτων την απόφαση του ΕΓ του ΔΗΚΟ για έξοδο από τη σημερινή κρίση. Θυμίζουμε ότι το ΔΗΚΟ ζήτησε την παραίτηση του Προέδρου και το σχηματισμό Κυβέρνησης εθνικής ενότητας με Πρόεδρο κοινής αποδοχής, μη αποκλείοντας το ενδεχόμενο ο νέος Πρόεδρος να προέρχεται από την Αριστερά. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανακοίνωσε χθες και το δεύτερο μέρος της πρότασης του κόμματός του. Συγκεκριμένα, το ΔΗΚΟ ζήτησε από τον Πρόεδρο Χριστόφια:

-Να μην δεχθεί να εισέλθει σε διαδικασία «πάρε-δώσε».

-Να ζητήσει αναβολή της τριμερούς για το Κυπριακό από τα ΗΕ, επικαλούμενος την απουσία ουσιαστικής προόδου, την κορύφωση της τουρκικής αδιαλλαξίας, αλλά και την αδυναμία για κατάλληλη προετοιμασία της ε/κ πλευράς λόγω της πολιτικής κρίσης που αντιμετωπίζουμε.

Η ΕΔΕΚ
Οι Σοσιαλδημοκράτες δεν υπέβαλαν κάποια πρόταση για διαχείριση της πολιτικής κατάστασης, πέρα από το ότι με απόφαση του Πολιτικού Γραφείου ζήτησαν την παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας. Την προσεχή Δευτέρα θα συνέλθει η Γραμματεία της ΕΔΕΚ, στη βάση απόφασης του Πολιτικού Γραφείου, για να διαμορφώσει συγκεκριμένες προτάσεις σε σχέση με το πώς θα κινηθεί πλέον το Κίνημα στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου (σ.σ. θυμίζουμε ότι στο ΠΓ έγινε εισήγηση για αποχώρηση από το Σώμα), στη Βουλή, αλλά και ενόψει δημοτικών εκλογών. Η ΕΔΕΚ πάγωσε μεν το διάλογο με το ΑΚΕΛ για τις δημοτικές, αλλά τις επόμενες μέρες θα επιδιώξει συνάντηση με το ΔΗΚΟ...

Πρόεδρος πενταετίας

Ανοικτό άφησε το ΑΚΕΛ το ενδεχόμενο να συζητήσει λύσεις για να επανέλθει ο τόπος στην πολιτική ομαλότητα, με μία βασική προϋπόθεση. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, σχολιάζοντας την πρόταση του ΔΗΚΟ, που δεν απέκλεισε ακόμη και το ενδεχόμενο να ηγηθεί μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας ακόμη και πρόσωπο προερχόμενο από το ΑΚΕΛ, αντέτεινε ότι έχουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας εκλελεγμένο για πέντε χρόνια. «Αν σε αυτή την πρόταση από πλευράς ΔΗΚΟ γίνεται σεβαστή αυτή η πραγματικότητα, εμείς δηλώνουμε την ετοιμότητα να συζητήσουμε και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με τις πολιτικές δυνάμεις πιθανές λύσεις», τόνισε. Ο κ. Λουκαΐδης, σχολιάζοντας και χθες τα πιθανά μέτρα από την αντιπολίτευση για να υποχρεωθεί ο Δημήτρης Χριστόφιας σε παραίτηση, επανέλαβε τη θέση του ΑΚΕΛ για πολιτικό πραξικόπημα και μίλησε για αδημονία του ΔΗΣΥ, του Νίκου Αναστασιάδη και άλλων για κατάληψη της εξουσίας, για λόγους που δεν έχουν να κάνουν μόνο με τις ασυγκράτητες φιλοδοξίες ορισμένων. Αναφέρθηκε ειδικά στο Κυπριακό και στην προσπάθεια ανατροπής της πολιτικής Χριστόφια, αλλά και στην αδημονία κάποιων να εκμεταλλευτούν στο έπακρο το ιστορικό γεγονός της ανεύρεσης των υδρογονανθράκων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"