Μπαν Κι Μουν: Συμφωνία σε πολυμερή, με χρονοδιάγραμμα τον Ιούλιο

Με «τελεσιγραφική» επιστολή του στους δύο Συνομιλητές διαγράφει τα βήματα που θα γίνουν στο «τελικό στάδιο» μετά το Greentree – Αποκαλύψεις  της τουρκικής πλευράς.  Τι περιλαμβάνουν τα συνοπτικά έγγραφα Χριστόφια-Ερογλου.

Την πεποίθησή του ότι οι δύο πλευρές στην Κύπρο έχουν εισέλθει στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων, εκφράζει σε επιστολή που έστειλε ο ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν προς τον Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων «Ανατολού».

Σύμφωνα με το τηλεγράφημα του «Ανατολού», το οποίο επικαλείται διπλωματικές πηγές που δεν κατονομάζονται, ο κ. Μπαν απαριθμεί στην επιστολή του, ενόψει της επικείμενης συνάντησης στο Greentree της Νέας Υόρκης, τα στοιχεία που συνθέτουν το τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων, συμπεριλαμβανομένης και της πολυμερούς διάσκεψης.

Όπως προστίθεται, ο ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρεται στην επιστολή του στην ημερομηνία έναρξης της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ ως καταληκτική ημερομηνία (deadline) – σύμφωνα πάντα με το τηλεγράφημα του «Ανατολού» - και επισημαίνει ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να καταλήξουν επιτυχώς σε συμφωνία μέχρι τότε.

Ακόμη, αναφέρεται ότι ο κ. Μπαν κάνει λόγο για τη διαπραγμάτευση ενός χάρτη, που όμως θα έπεται της συνάντησης στο Greentree, στις 22 με 24 Ιανουαρίου.

Το τηλεγράφημα αναφέρει τέλος ότι ο κ. Μπαν επαναλαμβάνει την πρόσκλησή του προς τις συζύγους των δύο ηγετών να τους συνοδεύσουν στη συνάντηση στο Greentree.

Επιβεβαίωση Στεφάνου για ύπαρξη της επιστολής
Ο κυβερνητικός κκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν, απέστειλε επιστολή προς τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο, απέφυγε όμως να αναφερθεί στο περιεχόμενό της.
Ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η επιστολή υπάρχει, δεν την έχουμε όμως παραλάβει ακόμη και έτσι δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το περιεχόμενο, άρα, δεν μπορούμε να σχολιάσουμε». Πρόσθεσε, δε: «Ασφαλώς, μόλις την παραλάβουμε θα σχολιάσουμε το περιεχόμενο και ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναλόγως θα απαντήσει στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ». 

Λεπτομέρειες της  επιστολής, σύμφωνα με το "Ανατολού"

Το πρακτορείο επικαλείται “διπλωματικές πηγές” και αναφέρει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου έλαβε την επιστολή το πρωί του Σαββάτου. Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, η επιστολή περιλαμβάνει “ένα προς ένα τα στοιχεία της τελικής φάσης, συμπεριλαμβανομένης της πολυμερούς διάσκεψης”.

Στην επιστολή αναφέρεται επίσης ότι η Κυπριακή Προεδρία είναι σημείο καμπής, μέχρι το οποίο οι δύο πλευρές θα πρέπει να σημειώσουν επιτυχία. Σημειώνεται ότι αντικείμενο διαπραγμάτευσης θα είναι και χάρτης, αλλά αυτό θα τεθεί μετά τη συνάντηση της Νέας Υόρκης. Ο ΓΓ καλεί επίσης στις 22-24 Ιανουαρίου και τις συζύγους των δύο ηγετών.

Σύμφωνα πάντα με το “Ανατολού”, στην επιστολή σημειώνεται πως “σύμφωνα με διπλωματικούς παρατηρητές, μετά από αυτήν την ξεκάθαρη πρόσκληση του Μπαν, παύει να έχει πιθανότητες η τάση που εμφανίζει τις τελευταίες μέρες η ελληνοκυπριακή πλευρά για αναβολή ή ματαίωση της συνάντησης στο Greentree”.

Η τουρκική εφημερίδα “Χουριέτ” έγραψε ότι οι δύο πλευρές παρουσίασαν στον ΓΓ τις γραπτές προτάσεις τους επί της λύσης, με τις οποίες ο ΟΗΕ θα ετοιμάσει ένα κοινό κείμενο. Σύμφωνα με την εφημερίδα, “οι Ελληνοκύπριοι δεν αναφέρουν στο κείμενό τους τον αριθμό των καταγόμενων από την Τουρκία που θα είναι πολίτες της νέας Δημοκρατίας», ενώ το ψευδοκράτος επιθυμεί αυτοί να γίνουν πολίτες της νέας Δημοκρατίας στο σύνολό τους.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ως προς το θέμα της διακυβέρνησης, “οι Ελληνοκύπριοι επιμένουν στη διασταυρούμενη ψήφο. Η πρότασή τους προβλέπει την εκλογή των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων ηγετών όχι χωριστά, αλλά με κοινή ψήφο και με συγκεκριμένους συντελεστές. Οι Τουρκοκύπριοι θέλουν, στις πρώτες εκλογές, οι ηγέτες να εκλεγούν από τις δικές τους κοινότητες και στη συνέχεια να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα για τη διασταυρούμενη ψήφο”.

Ως προς το περιουσιακό, αναφέρει η “Χουριέτ”, “οι Ελληνοκύπριοι επιθυμούν να ενωθεί το κεφάλαιο αυτό με το εδαφικό και επιμένουν να δοθεί στους Ελληνοκυπρίους η δυνατότητα να αποφασίσουν για την επιστροφή, ανταλλαγή και αποζημίωση σχετικά με τα ακίνητα των Ελληνοκυπρίων που μετά το 1974 βρίσκονται στα κατεχόμενα, ενώ οι Τουρκοκύπριοι, εξαιτίας του γεγονότος ότι μεγάλο μέρος των εδαφών στα κατεχόμενα πριν από το 1974 ανήκε σε Ελληνοκυπρίους, θέλουν να ανταλλαγούν αυτά με τα ακίνητα των Τουρκοκυπρίων που βρίσκονται στην ελληνοκυπριακή πλευρά, να δοθούν αποζημιώσεις και να επιστραφούν στους Ελληνοκυπρίους ακίνητα σε συγκεκριμένο αριθμό”.

Για το εδαφικό, “οι Ελληνοκύπριοι θέλουν να εξεταστεί μαζί με το περιουσιακό, ενώ ζητούν τη Μόρφου, την Καρπασία και τη Μεσαορία, ενώ οι Τουρκοκύπριοι προτείνουν η διαπραγμάτευση επί του χάρτη και του εδαφικού να γίνει στην τελική φάση”.

Ως προς τις σχέσεις με την ΕΕ, η εφημερίδα σημειώνει ότι επήλθε συμφωνία σε μεγάλο βαθμό και ότι “οι Ελληνοκύπριοι επιθυμούν να παραμείνει ως έχει το πρωτόκολλο που υπέγραψαν το 2004 καθώς γίνονταν πλήρες μέλος και αντιτίθενται στο να είναι πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ ζητήματα όπως το περιουσιακό, ενώ οι Τουρκοκύπριοι επιθυμούν να είναι πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ όλες οι συμφωνίες της νέας Δημοκρατίας”.

Για την οικονομία, η εφημερίδα γράφει ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών και για το θέμα των εγγυήσεων αναφέρει ότι “οι Ελληνοκύπριοι αντιτίθενται στις εγγυήσεις της Τουρκίας, αλλά τονίζουν ότι επειδή το θέμα αφορά τις εγγυήτριες χώρες, θα συζητηθεί στη διεθνή διάσκεψη. Θέλουν όμως να αποχωρήσουν όλα τα τουρκικά στρατεύματα από το νησί.

 Οι Τουρκοκύπριοι θεωρούν κόκκινη γραμμή τις εγγυήσεις της Τουρκίας και την παραμονή ορισμένου αριθμού τουρκικής στρατιωτικής δύναμης στο νησί”.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"