Σήμερα η τελευταία συνάντηση πριν το GreenTree

Στη σκιά των «τελεσιγραφικών» επιστολών Μπαν Κι Μουν

Νέα συνάντηση, την τελευταία που είναι προγραμματισμένη πριν από τη συνάντηση με τον Μπαν Κι Μουν στη Νέα Υόρκη στις 22-24 Ιανουαρίου, θα έχουν σήμερα Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών για το Κυπριακό.

Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων είχαν την προηγούμενη συνάντησή τους στις 4 Ιανουαρίου.

Η σημερινή συνάντηση πραγματοποιείται μετά το δείπνο που παρέθεσαν ο Πρόεδρος Χριστόφιας και ο Ντερβίς Έρογλου στην ομάδα του ΟΗΕ, που παρευρίσκεται στις απευθείας συνομιλίες για το Κυπριακό.

Επίσης η συνάντηση πραγματοποιείται στη σκιά της δήλωσης που έκαμε την Παρασκευή ο Μπαν Κι Μουν ότι «οι συνομιλίες δεν μπορούν να συνεχίσουν με τον τρόπο που διεξάγονται σήμερα, λαμβάνοντας υπόψη και ότι η Κύπρος θα αναλάβει από 1ης Ιουλίου την προεδρία της ΕΕ» αλλά και της επιστολής του προς του δύο Συνομιλητές, ξεκαθαρίζοντας τα βήματα του «τελικού σταδίου, για το οποίο θέτει ως χρονοδιάγραμμα την ημερομηνία αν’αληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση της Τετάρτης, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλεξάντερ Ντάουνερ είπε ότι οι ηγέτες έδωσαν έμφαση στη συζήτηση για την επικείμενη συνάντηση στο Green Tree, που θα πραγματοποιηθεί στις 22-24 Ιανουαρίου, την πρόοδο που έχει σημειωθεί από την πρώτη συνάντηση στο Green Tree μέχρι τώρα, τις προσδοκίες των Ηνωμένων Εθνών για τη δεύτερη συνάντηση εκεί και τη δουλειά που πρέπει να γίνει από τώρα μέχρι τη συνάντηση αυτή καθώς και στο τέλος της. 

Εξάλλου, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, κατά την επιστροφή του στο Προεδρικό Μέγαρο μετά τη συνάντηση, είχε δηλώσει ότι οι διαφορές παραμένουν. ''Οι διαφορές παραμένουν, η δε έκκληση από τα Ηνωμένα Εθνη, φυσιολογικά, να εντείνουμε τις προσπάθειες μας, να έχουμε πριν το Green Tree κάποια πρόοδο, κάποια αποτελέσματα'', είπε ο Πρόεδρος Χριστόφιας, δηλώνοντας την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς να προχωρήσει ''αλλά υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα θέλει η μια πλευρά να επιβάλει τη θέληση της πάνω στην άλλη''. 

Ανέφερε ότι μεταβαίνει στο Greentree όπου η ε/κ πλευρά θα παραθέσει τις θέσεις της «και θα εκφράσουμε και εκεί την καλή μας θέληση και τη βούλησή μας για λύση στο Κυπριακό''.

Την Πέμπτη, στις δηλώσεις τους μετά το δείπνο στην Πύλα, οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, ευχήθηκαν όπως το 2012 είναι η χρονιά της λύσης του Κυπριακού.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο ΓΓ του ΟΗΕ δήλωσε ότι δεν υπάρχει τέτοιο χρονοδιάγραμμα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν θεωρεί τη συνάντηση του Greentree στα τέλη του μήνα «τελευταία ευκαιρία για ειρήνη». 

Όμως, συνέχισε, «έχω καταστήσει αρκετά ξεκάθαρο πως δεν μπορούμε να συνεχίσουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο και λαμβάνοντας υπόψη ότι η Κύπρος θα αναλάβει από 1ης Ιουλίου την προεδρία της Ε.Ε., δεν απομένει πολύς χρόνος».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"