Παρουσιάζεται η αξιόλογηση της ελληνικής οικονομίας


Με σαφείς αναφορές τόσο στην επιτυχία της δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, η οποία αποτελούσε προυπόθεση για τη σταδιακή επάνοδο της χώρας στις αγορές, αλλά και τα μεγάλα ανοιχτά ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση μετά τις εκλογές, η τρόικα δίνει σήμερα, Παρασκευή, στη δημοσιότητα την έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας, όπως διαμορφώθηκε κατά τον τελευταίο έλεγχο που οδήγησε στην απελευθέρωση της δόσης των 6,3 δισ. ευρώ.

Τα ανοιχτά ζητήματα, όπως έχει γράψει «Το Βήμα της Κυριακής», τα οποία θα τεθούν από την τρόικα και αναμένεται να αποτελέσουν σημεία έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης είναι:
  • η αντιμετώπιση του «κενού πόρων» το οποίο δημιουργείται στο ασφαλιστικό σύστημα από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9 μονάδες από την 1η Ιουλίου και τη σταδιακή κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων
  • η ακόμη μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας, πολιτική που η τρόικα θέτει ως αναγκαία προυπόθεση για τη μείωση της ανεργίας που κινείται στο 26% για το σύνολο του πληθυσμού και στο 54% για τους νέους.
  • η μεταρρύθμιση των δομών είσπραξης των φόρων και ειδικά του ΦΠΑ όπου οι απώλειες εσόδων για το κράτος είναι τεράστιες, και
  • η επίλυση του ζητήματος της βιωσιμότητας του χρέους για το οποίο επιχειρείται μια πρώτη αποτύπωση από την πλευρά της τρόικας.
Σήμερα, Παρασκευή, μετά το μεσημέρι στέλεχος της τρόικας από την πλευρά της Ευρωπαικής Επιτροπής θα παρουσιάσει στις Βρυξέλλες την έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας (μετά τον τελευταίο έλεγχο που οδήγησε στην απελευθέρωση της δόσης των 6,3 δισ. ευρώ).
Ενόψει των σημερινών ανακοινώσεων της Ευρωπαικής Επιτροπής χθές, Πέμπτη, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις αναφέρθηκε στην Ελλάδα και την πρόοδο που σημειώθηκε με εγκωμιαστικά σχόλια για το πρωτογενές πλεόνασμα αλλά τοποθέτησε για το δεύτερο εξάμηνο του 2014 τη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέρμανση και οικονομία: Τι συμφέρει για ζεστό σπίτι!

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Νίκη Μπερλουσκόνι αν οι Ιταλοί ψήφιζαν σήμερα