Λακκοτρύπης: Αναμένω να ακούσω απόψεις


Τις απόψεις του γερμανικού κολοσσού Deutsche Bank για τους τρόπους χρηματοδότησης του χερσαίου τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου, δήλωσε ότι αναμένει να ακούσει ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

«Ελπίζω να έχουμε καλά αποτελέσματα, αναμένω να ακούσω από τους ίδιους περισσότερο πώς βλέπουν να προχωρά το έργο και ποια είναι τα ενδεχόμενα χρηματοδότησης», ανέφερε ο κ. Λακκοτρύπης σε δηλώσεις στο περιθώριο γεύματος εργασίας με τους επικεφαλής τριών επενδυτικών ταμείων του Κουβέιτ.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Λακκοτρύπης διέψευσε πληροφορίες ότι η γερμανική τράπεζα ζητεί τη διαχείριση του τερματικού. «Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, ακόμα οι συζητήσεις είναι σε προκαταρκτικό στάδιο, είχαμε συζητήσεις τις προηγούμενες εβδομάδες, οι οποίες οδήγησαν στη συνάντηση που θα έχουμε σήμερα. Ας αναμένουμε να γίνει η συνάντηση για να δούμε ακριβώς που βρίσκονται και οι ίδιοι», είπε.
Ερωτηθείς σχετικά, ο Υπουργός Ενέργειας είπε πως οι συζητήσεις με τη Deutsche Bank δεν σχετίζονται με την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Βερολίνο.
“Σίγουρα η Deutsche Bank είναι ένας τραπεζικός κολοσσός, τον οποίο μας ενδιαφέρει να προσελκύσουμε για τα ενεργειακά έργα υποδομών που θα πρέπει να γίνουν στην Κύπρο. Απ` εκεί και πέρα η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας σε επίσημο επίπεδο είναι κάτι διαφορετικό», ανέφερε.
Σε ερώτηση αν με τα σημερινά δεδομένα υπάρχει περιθώριο εξεύρεσης χρηματοδότησης για το τερματικό, ο κ. Λακκοτρύπης επανέλαβε ότι το έργο αυτό χρειάζεται την εξεύρεση περισσότερου φυσικού αερίου για να καταστεί βιώσιμο.
«Απ` εκεί και πέρα όμως», πρόσθεσε, «εμείς προσπαθούμε με παράλληλες κινήσεις να ετοιμάσουμε όλο το έδαφος και να είμαστε έτοιμοι και από πλευράς χρηματοδότησης όταν προκύψει ακριβώς η βιωσιμότητα του τερματικού».
Για τη σύσκεψη με τους εκπροσώπους των επενδυτικών ταμείων του Κουβέιτ, ο κ. Λακκοτρύπης είπε πως θα συναντηθεί στις 16:00 με το Επενδυτικό Ταμείο του Κουβέιτ KIPCO, σημειώνοντας ότι στους τομείς ενδιαφέροντός τους βρίσκονται έργα όπως μαρίνες, γήπεδα γκολφ, αλλά μεγάλα επενδυτικά έργα ανάπτυξης, που βρίσκονται στα σκαριά, ενώ στον τομέα της ενέργειας το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στη βιομηχανία πετροχημικών.
«Η βιομηχανία πετροχημικών προϋποθέτει την ύπαρξη φθηνού φυσικού αερίου στην ξηρά», πρόσθεσε.
Απαντώντας σε ερώτηση για ενδιαφέρον των Κουβετιανών για γήπεδα γκολφ και άλλων έργων που αφορούν τον τουρισμό, ο κ. Λακκοτρύπης ανέφερε ότι και αυτά είναι μέσα στους τομείς της προτεραιότητας τους, και μαρίνες και γήπεδα γκολφ και μεγάλα έργα ανάπτυξης που υπάρχουν σήμερα στα σκαριά.
Σε παρατήρηση ότι εκπρόσωποι της KIPCO δηλώνουν ότι σήμερα είναι η καλύτερη περίοδος για επένδυση στην Κύπρο, ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι αυτό είναι που τονίζουμε και εμείς κατ` επανάληψη σε όλες μας τις επισκέψεις.
“Όλα τα σημάδια δείχνουν ότι αυτή είναι η καταλληλότερη στιγμή να είναι κάποιος τοποθετημένος επενδυτικά στην Κύπρο», πρόσθεσε.
Σημειώνοντας ότι δεν έχουν παρέλθει τα προβλήματα στην πραγματική οικονομία, ο Υπουργός Ενέργειας τόνισε πως «όλες οι ενδείξεις, είτε είναι ο αναβαθμίσεις, είτε είναι οι αποδόσεις των κυπριακών ομολόγων στο εξωτερικό είτε άλλα στοιχεία που βλέπουμε, είναι στοιχεία που για τους ξένους επενδυτές είναι σημάδια ότι αυτή είναι πολύ καλή στιγμή να επενδύσουν στην Κύπρο».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"