Εκτροχιασμό της κατάστασης φοβάται ο ΟΗΕ


Φόβους για εκτροχιασμό της κατάστασης στην Ουκρανία με απρόβλεπτες συνέπειες εξέφρασε την Πέμπτη ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.  Νωρίτερα το υπουργείο Εσωτερικών στο Κίεβο, ανέφερε ότι «έως και πέντε» άνθρωποι στις τάξεις των φιλορώσων αποσχιστών βρήκαν το θάνατο κατά τη διάρκεια των «αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων. Νέες στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία ανακοίνωσε η Ρωσία, ενώ κάλεσε τις ΗΠΑ να πιέσουν την κυβέρνηση του Κιέβου να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Ειδικότερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν ζήτησε σήμερα να επικρατήσει ηρεμία στην Ουκρανία, λέγοντας ότι «πρέπει να αποφευχθούν με κάθε κόστος οι στρατιωτικές ενέργειες».
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Στεφάν Ντιζαρίτς, ο γενικός γραμματέας φοβάται «ότι η κατάσταση θα τεθεί εκτός ελέγχου με απρόβλεπτες συνέπειες».
Ο γενικός γραμματέας υπενθύμισε «την ανάγκη όλες οι πλευρές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους όσον αφορά τη συμφωνία της Γενεύης», που έχει στόχο να οδηγήσει στην αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία.
Ακόμη ο Μπαν Κι Μουν ζήτησε εξάλλου «από όλους να απόσχουν αμέσως από κάθε βία, εκφοβισμό ή πρόκληση και να προσπαθήσουν να πέσει η ένταση».

Νέες στρατιωτικές ρωσικές ασκήσεις

Νωρίτερα η Ρωσία ανακοίνωσε την έναρξη νέων στρατιωτικών επιχειρήσεων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία.
Είχε προηγηθεί η επιχείρηση των ουκρανικών δυνάμεων εναντίον φιλορώσων αποσχιστών στο Σλαβιάνσκ, στα ανατολικά της χώρας. Στην επιχείρηση σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών στο Κίεβο,  «έως και πέντε» άνθρωποι στις τάξεις των φιλορώσων αποσχιστών σκοτώθηκαν και ένα στέλεχος των ουκρανικών δυνάμεων τραυματίσθηκε.
Ωστόσο σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία το μεσημέρι της Πέμπτης τα ουκρανικά στρατεύματα αποσύρθηκαν από το σημείο που είχαν καταλάβει  βόρεια της πόλης Σλαβιάνσκ και οι φιλορώσοι αποσχιστές το έθεσαν εκ νέου υπό τον έλεγχό τους και άρχισαν να το ενισχύουν τοποθετώντας αμμόσακους.
Έπειτα από αυτές τις εξελίξεις ο  Ρώσος υπουργός Άμυνας, δήλωσε ότι εάν αυτή η στρατιωτική μηχανή δεν σταματήσει, θα οδηγήσει σε μεγαλύτερους αριθμούς νεκρών και τραυματιών.
Ούτε οι προγραμματισμένες ασκήσεις από το ΝΑΤΟ στην Πολωνία και τις Βαλτικές χώρες οδηγούν στην ομαλοποίηση της κατάστασης, σημείωσε, προσθέτοντας πως η Ρωσία «είναι υποχρεωμένη να αντιδράσει σε μια τέτοια εξέλιξη».

Νωρίτερα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε απευθύνει νέες προειδοποιήσεις προς το Κιέβο, σημειώνοντας πως αν οι ουκρανικές αρχές χρησιμοποιήσουν τον στρατό εναντίον των φιλορώσων αυτονομιστών στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας θα υπάρξουν συνέπειες.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε πως Ε.Ε. και ΗΠΑ  χρησιμοποιούν σαν πιόνι την Ουκρανία, ενώ η Ε.Ε. διεμήνυσε πως αναγνωρίζει το δικαίωμα της Ουκρανίας να υπερασπιστεί την εθνική της κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα.

Ρωσία καλεί ΗΠΑ για τις ουκρανικές επιχειρήσεις
Ακόμη όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Πέμπτης η Ρωσία ανακοίνωσεότι οι ΗΠΑ θα πρέπει να πιέσουν την κυβέρνηση του Κιέβου να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη νοτιοανατολική Ουκρανία και να αποσύρει τις στρατιωτικές της μονάδες στις κανονικές τους βάσεις.
Σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι οι τηλεφωνικές συνομιλίες που ήταν προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν χθες Τετάρτη και σήμερα μεταξύ του ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και του αμερικανού ομόλογού του Τζον Κέρι δεν έγιναν «για λόγους που δεν εξαρτώνται από τη Μόσχα».
Εξηγήσεις για τα στρατιωτικά γυμνάσια ζητεί το Κίεβο
Την ίδια ώρα η Ουκρανία απαίτησε από τη Ρωσία να δώσει εντός 48 ωρών εξηγήσεις και να ανακοινώσει λεπτομέρειες σχετικά με τα στρατιωτικά γυμνάσια τα οποία η Μόσχα ανακοίνωσε ότι πρόκειται να διεξαχθούν σε περιοχές κοντά στα σύνορα των δύο χωρών.
Σε ανακοίνωσή του που εξέδωσε του ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πως η Μόσχα προσπαθεί να επηρεάσει τις προσπάθειες που καταβάλει το Κίεβο για να αντιμετωπίσει τους φιλορώσους στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
Το υπουργείο Εξωτερικών της μεταβατικής ουκρανικής κυβέρνησης, αναφέρει ότι βάσει όσων προβλέπονται στο Έγγραφο της Βιέννης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), η ουκρανική κυβέρνηση δικαιούται να λάβει ενημέρωση για τους σκοπούς και άλλες λεπτομέρειες των γυμνασίων αυτών εντός 48 ωρών από την υποβολή σχετικού αιτήματος — δηλαδή ως τις 15:00 του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας).
«Η διεξαγωγή ρωσικών ασκήσεων κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία δεν μπορεί παρά να εγείρει ανησυχίες, ειδικά μετά την πρόσφατη δήλωση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών (Σεργκέι Λαβρόφ) η οποία περιείχε ένα ξεκάθαρο υπονοούμενο για το ενδεχόμενο ρωσικά στρατεύματα να εισέλθουν στο ουκρανικό έδαφος», τόνισε το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"