Διαγραφή 29 εκατ. σε θυγατρική της Μαρφίν


Σε ολοήμερη συνεδρίαση την ερχόμενη Δευτέρα καλούνται τα μέλη της επιτροπής Θεσμών να καταθέσουν τις απόψεις τους επί του προσχεδίου της έκθεσης. Σε χθεσινή συνεδρίαση τέθηκαν οι προϋποθέσεις αποκάλυψης ονομάτων στο τελικό κείμενο της έκθεσης, οι οποίες είναι να μην επηρεάζονται δικαστικές διαδικασίες και να αφορούν πραγματικές διαγραφές που δεν δικαιολογούνται.


Μία από αυτές τις διαγραφές αποκάλυψε χθες ο Δημήτρης Συλλούρης καταγράφοντας τη διαγραφή δανείου της εταιρείας Delta, θυγατρικής του ομίλου Μαρφίν, ύψους 29 εκατ. ευρώ.

Με βάση έγγραφο που κατέθεσε στην επιτροπή ο κ. Συλλούρης, η προνομιακή μεταχείριση δανείων καλύπτει ονόματα που εκτείνονται σε 7 σελίδες, ενώ άλλες 11 σελίδες καλύπτουν τα ονόματα που έλαβαν δάνεια με χαμηλά επιτόκια.

Συλλούρης: Ονόματα...υπό προϋποθέσεις
Υπό τρεις προϋποθέσεις η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών θα δημοσιοποιήσει ονόματα στην έκθεσή της για την κατάρρευση της κυπριακής οικονομίας, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Συλλούρης.
 
Σύμφωνα με τον κ. Συλλούρη τα ονόματα θα καταγράφονται στο πόρισμα εφόσον τα πρόσωπα αυτά δεν θα διευκολύνονται να απαλλαγούν από ενδεχόμενη διαδικασία εναντίον τους ενώπιον Δικαστηρίου, δεν θα δημοσιοποιηθούν ονόματα που αναφέρθηκαν προηγουμένως ενώ δεν υπάρχει στην πραγματικότητα κάτι εις βάρος τους, ενώ, τέλος, θα δημοσιοποιηθούν ονόματα, εναντίον των οποίων δεν υπάρχει οτιδήποτε παράνομο, για να κριθεί αν η συμπεριφορά τους, από τη θέση που κατείχαν ήταν δεοντολογικά ορθή.
 
Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι δεν θα επαναληφθούν τα ΧΧΧ που παρουσιάστηκαν στο προσχέδιο και το οποίο διέρρευσε. “Δεν υπάρχει πρόθεση να απαλειφθούν (ονόματα) ανεξάρτητα της φασαρίας που έκαναν κάποιοι”, είπε.
 
Η Επιτροπή στοχεύει σε σύγκλιση απόψεων για το μέρος των συμπερασμάτων, αλλά εκεί όπου υπάρχει διαφωνία θα καταγράφονται οι διαφορετικές θέσεις των κομμάτων. Αποφασίστηκε όπως η Επιτροπή συνέλθει εκ νέου την ερχόμενη Δευτέρα σε μια ολοήμερη συνεδρία, προκειμένου να κατατεθούν γραπτώς οι θέσεις των κομμάτων επί του προσχεδίου που ετοίμασε ο κ. Συλλούρης και να προστεθούν νέα κεφάλαια.
 
Ο κ. Συλλούρης είπε ότι ενδεχομένως να υπάρξει και μια ενδιάμεση συνεδρία, έτσι ώστε να ετοιμαστεί το σχέδιο των συμπερασμάτων, το οποίο να συζητηθεί ενώπιον της Ολομέλειας στις 28 Απριλίου.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού, προέβαλε τη θέση του κόμματός του όπως η έκθεση περιλάβει ονόματα που έτυχαν της όποιας προνομιακής μεταχείρισης.
 
“Είμαστε απόλυτα υπέρ της διαφάνειας. Αν ένα δάνειο έχει δοθεί με προνομιακούς όρους αυτό δεν συνεπάγεται και οποιοδήποτε αδίκημα, όμως υπάρχει ανάγκη για απόλυτη διαφάνεια για να κρίνουν οι πολίτες αν οι όποιες πρακτικές ήταν στα πλαίσια της ηθικής,” είπε.
 
Από την πλευρά του, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού διαχώρισε το θέμα της δημοσιοποίησης ονομάτων σε ζητήματα που αφορούν την ηθική διάσταση, ζητήματα που αφορούν την δεοντολογία, ζητήματα που αφορούν την κακή εταιρική διακυβέρνηση στην ΚΤΚ και στις εμπορικές τράπεζες και ζητήματα που πιθανόν να άπτονται της σφαίρας του ποινικού δικαίου.
 
“Θα προσπαθήσουμε να εξεύρουμε την ισορροπία μεταξύ της διαφάνειας και της ανάγκης κανένας ο οποίος αν ευθύνεται ποινικά να μην αναζητήσει άλλοθι μέσα από την έκθεση της Επιτροπής Θεσμών”, είπε και πρόσθεσε: “Θεωρούμε ωστόσο ότι η πλειονότητα των ονομάτων που βρίσκονται στην κατοχή μας πρέπει να δημοσιοποιηθούν αν όχι στην ολότητά τους”.
 
Εκ μέρους του ΚΣ ΕΔΕΚ, ο Βουλευτής του Κινήματος Φειδίας Σαρίκας τάχθηκε υπέρ της δημοσιοποίησης ονομάτων στην έκθεση. Είναι αδιανόητο να υπάρχει έκθεση και να μην υπάρχουν ονόματα πολιτικών, πολιτικά εξαρτημένων προσώπων και τραπεζιτών, είπε.
 
Στη συνεδρία εκφράστηκε απαρέσκεια για τη διαρροή του προσχεδίου της έκθεσης και για τον τρόπο με τον αυτό οποίο παρουσιάστηκε, ενώ υπήρξαν επικρίσεις κατά του ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Γιώργου Περδίκη, ο οποίος δεν παρέστη στη συνεδρία και με επιστολή του υποστηρίζει, μεταξύ άλλων, ότι δεν του δόθηκαν έγκαιρα όλα τα στοιχεία.
 
“Ο κ. Περδίκης προσπάθησε εκφύγει των ευθυνών του και απέφυγε να έλθει την Επιτροπή διότι έβλεπε ξεκάθαρα τον κίνδυνο και θα αποκαλύπτονταν όλες οι ανακρίβειες και αναλήθειες που έλεγε δημόσια”, είπε ο κ. Συλλούρης, προσθέτοντας πως θα υπάρξει απάντηση της Επιτροπής στην επιστολή Περδίκη.
 
Πρόσθεσε δε ότι ο “λόγος που στράφηκε η προσοχή σε κάποια από αυτά τα ονόματα από τον Τύπο στο παρελθόν και πρόσφατα ήταν όχι από επιπολαιότητα, ήταν σκόπιμο για να στραφεί η προσοχή αλλού από τα πολλά εκατομμύρια που χαρίστηκαν όπως είναι τα παραδείγματα που δόθηκαν σήμερα”.
 
Απαντώντας στις επικρίσεις ο κ. Περδίκης σχολίασε “Άφησαν το θέρος και έπιασαν το ξεκανναούρισμα”. Είπε ότι ήταν απών διότι είχε ευθύνη να παρουσιαστεί σε συνεδρία άλλης επιτροπής και πρόσθεσε ότι ο ίδιος κατέθεσε γραπτώς τις απόψεις του. “Ας τολμήσουν και αυτοί να καταθέσουν τις δικές τους απόψεις”, είπε και επανέλαβε ότι πρέπει να υπάρχει διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.
 
Διαγραφές εκατομμυρίων
 
Στη σημερινή συνεδρία δόθηκαν στοιχεία της Λαϊκής Τράπεζας για “εμπιστευτική διαγραφή δανείου” ύψους €29 εκατομμυρίων της εταιρείας “Delta”, θυγατρικής της Marfin Investment Group.
 
Ο κ Συλλούρης αναφέρθηκε σε στοιχεία της Λαϊκής Τράπεζας του 2011 όπου δεν παρουσιάζεται  ο συνολικός δανεισμός ύψους €113 εκατομμυρίων κάποιου ομίλου, ηθελημένα ή αθέλητα για να αποφύγουν σχετική εξέταση από οποιαδήποτε αρχή έγκρισης δανείων.
 
Μάλιστα η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου είπε ότι “υπάρχει γραπτή ανάλυση από την Κεντρική Τράπεζα των δανείων του Μιχάλη Σάλα ύψους €117 εκατ., ενώ υπάρχουν άλλα €27 εκατ. για άλλο στέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς”. Σημείωσε ωστόσο ότι τα δάνεια αυτά περιλαμβάνονται στα περιουσιακά στοιχεία που μεταφέρθηκαν στην Τράπεζα Πειραιώς στο πλαίσιο της πώλησης των εργασιών των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα.
 
“Όλα τα καυτά δάνεια, τα οποία θα μπορούσαν να τεκμηριώσουν ευθύνες εναντίον συγκεκριμένων προσώπων για διαφθορά και άλλα ποινικά αδικήματα μεταφέρθηκαν, σκόπιμα πιστεύω, στην Πειραιώς για να μην έχουμε πρόσβαση στο ιστορικό των συγκεκριμένων δανείων”, είπε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"