Εξετάζονται οι επόμενες κινήσεις απέναντι στη Ρωσία

Τις επόμενες κινήσεις τους απέναντι στη Ρωσία, υπό το βάρος της προσάρτησης της Κριμαίας, εξετάζουν οι «28» στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, έχοντας εγείρει την απειλή περαιτέρω μέτρων. Ήδη την Τετάρτη ήρθε το πρώτο μπλόκο σε εξοπλιστικό πρόγραμμα, με το Βερολίνο να «κόβει» συμβόλαιο γερμανικής εταιρείας με τον ρωσικό στρατό.


Από την πλευρά της η Μόσχα, μετά τις συντονισμένες κυρώσεις της Δευτέρας από ΗΠΑ και ΕΕ, προειδοποίησε την Ουάσινγκτον πως θα απαντήσει «με αντι-κυρώσεις», που μπορεί να είναι «συμμετρικές ή όχι».

H Ρωσία έβαλε επίσης στο κάδρο και το ζήτημα των συνομιλιών για το ιρανικό πυρηνικό οπλοστάσιο, αφήνοντας, διά του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ, ανοικτό το ενδεχόμενο να αλλάξει η στάση της Μόσχας στους «Έξι».

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομίας έβαλε στον πάγο την τήρηση συμβολαίου ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ που είχε η γερμανική Rheinmetall με τη Μόσχα. Η γερμανική εταιρεία θα εφοδίαζε κέντρο εκπαίδευσης του ρωσικού στρατού εντός του έτους.

Η γερμανική κυβέρνηση έχει νομικά το δικαίωμα να προβάλει βέτο σε πωλήσεις προς το εξωτερικό εάν θεωρεί ότι απειλούν την ασφάλειας της χώρας. «Προς το παρόν δεν προβλέπεται τέτοια πώληση, η Rheinmetall έχει ενημερωθεί» ανέφερε το γερμανικό υπουργείο.

Παράλληλα, την παραμονή της Συνόδου Κορυφής η Βρετανία ανέφερε πως Λονδίνο και Βερολίνο συμφωνούν στην ανάγκη να υπάρξουν «περαιτέρω επιπτώσεις» στη Μόσχα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.

Οι «28» είχαν αρχικά παγώσει μέρος της διμερούς συνεργασίας με τη Ρωσία και στη συνέχεια, την επομένη του δημοψηφίσματος στην Κριμαία, προχώρησαν σε κυρώσεις εναντίον ρώσων και ουκρανών αξιωματούχων.

Παράλληλα, οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ήγειραν την απειλή τρίτου γύρου κυρώσεων, με το Παρίσι να κάνει λόγο και για κινήσεις σχετικά με τα υφιστάμενα εξοπλιστικά προγράμματα.

Σε συνομιλία τους την Τετάρτη, ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ «επανέλαβαν πως το δημοψήφισμα στην Κριμαία και η επακόλουθη προσάρτηση της χερσονήσου είναι παράνομη και η ΕΕ πρέπει να επιβάλει περαιτέρω επιπτώσεις στη Ρωσία» ανέφερε εκπρόσωπος του Κάμερον.

«Συμφώνησαν επίσης πως η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να συνεργάζεται με τις ΗΠΑ και τους άλλους διεθνείς της εταίρους για να αποκλιμακωθεί η κατάσταση και να αποτραπεί η Ρωσία από κινήσεις που θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν ακόμη περισσότερο την Ουκρανία», προσέθεσε η βρετανική πρωθυπουργία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"