Έγκριση από το Υπουργικό έξι διαταγμάτων


Την έκδοση διαταγμάτων που άπτονται των αποκρατικοποιήσεων ενέκρινε σήμερα το Υπουργικό.

Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ακόμη ότι ως το τέλος Μαΐου θα πρέπει να εγκριθεί από το Υπουργικό ρυθμιστικό πλαίσιο που θα θεσπίζει τις κατάλληλες διαδικασίες που άπτονται θεμάτων αφερεγγυότητας νομικών και φυσικών προσώπων, με το νομοσχέδιο να κατατίθεται στη Βουλή το Δεκέμβριο 2014.


«Οι οργανισμοί προς αποκρατικοποίηση που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών είναι η ΑΤΗΚ, το ΧΑΚ και οι Δασικές Βιομηχανίες Κύπρου», αναφέρεται.

Προστίθεται ότι «οι οργανισμοί που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού είναι η ΑΗΚ, η Αρχή Κρατικών Εκθέσεων και η Παγκύπρια Εταιρεία Αρτοποιών».

Παράλληλα, σημειώνεται ότι «η μέθοδος, η έκταση και η διαδικασία της αποκρατικοποίησης των φορέων αυτών θα καθοριστεί σε μεταγενέστερο στάδιο».

Η απόφαση πάρθηκε στη βάση απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου στις 5 Δεκεμβρίου 2013.

Στις 5 Δεκεμβρίου το Υπουργικό είχε ομόφωνα λάβει την πολιτική απόφαση να εγκρίνει και να υιοθετήσει πλήρως Πρόταση και Οδικό Χάρτη που κατέθεσε ενώπιον του ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης αναφορικά με τις αποκρατικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών, σύμφωνα με τις  υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι των διεθνών δανειστών της.
Σε δηλώσεις του τότε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης είχε αναφέρει ότι η διαδικασία θα είναι εξελικτική και θα διαρκέσει για τα επόμενα τρία με τέσσερα χρόνια. Παράλληλα, είχε τονίσει ότι θα διασφαλιστούν  η συμμετοχή των εργαζομένων σε όλη τη διαδικασία αποκρατικοποίησης, θέματα που άπτονται της εθνικής ασφάλειας και κυρίως του ευρύτερου δημόσιου συμφέροντος και της προστασίας των ουσιωδών υπηρεσιών που το κράτος υποχρεούται να παράσχει προς τους πολίτες.

Το Μάιο ρυθμιστικό πλαίσιο για αφερεγγυότητα, το Δεκέμβρη νομοσχέδιο στη Βουλή
---------------------
Εξάλλου, σημειώνεται επίσης ότι το Υπουργικό «αποφάσισε την ετοιμασία ολοκληρωμένου ρυθμιστικού πλαισίου, το οποίο θα πρέπει να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο μέχρι το τέλος Μαΐου, και το οποίο θα θεσπίζει τις κατάλληλες διαδικασίες που άπτονται θεμάτων αφερεγγυότητας νομικών και φυσικών προσώπων».
«Στη βάση του εν λόγω πλαισίου η σχετική νομοθεσία θα πρέπει να ετοιμαστεί και να κατατεθεί στη Βουλή μέχρι το Δεκέμβρη του 2014», αναφέρεται.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να ετοιμαστεί σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές νομισματικό Ταμείο και στη συνέχεια θα ενημερωθεί σχετικά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"