Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις Αθήνας-τρόικας

Συνεχίζονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της Τρόικας με τα μάτια στραμμένα στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας όπου, όπως όλα δείχνουν, η απόφαση για τη σταδιακή εκταμίευση των εκκρεμών δόσεων θα ληφθεί στη βάση της προόδου που θα έχει συντελεστεί έως τότε.

Σύμφωνα με στέλεχος της κυβέρνησης, με γνώση των διαπραγματεύσεων το βράδυ της Κυριακής, η περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και οι 329 προτάσεις που περιλαμβάνει, «φαίνεται πως ήταν η  τελευταία γραμμή άμυνας των δανειστών μας» μετά την απόφασή τους να μεταφέρουν τις σημαντικές αποφάσεις για χρηματοδοτικό κενό και απομείωση του ελληνικού χρέους για το δεύτερο εξάμηνο του 2014.
Το ίδιο στέλεχος σημειώνει ότι η ελληνική πλευρά μετά την απόφαση αυτή των εταίρων και δανειστών μας «δεν είχε και πολλές δυνατότητες ελιγμών». Η υιοθέτηση του 80% του λεγόμενου toolkit του ΟΟΣΑ ήταν «ό,τι καλύτερο μπορούσε να ρίξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων» με δεδομένο το προεκλογικό της περιόδου.
Παράλληλα, υπενθυμίζει ότι «τρέχουν» ή θα «τρέξουν» το προσεχές διάστημα μια σειρά από αποφάσεις και ψηφοφορίες στη Βουλή που θα προκαλέσουν πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση. Η υιοθέτηση και νέων σκληρών μέτρων αυτήν την περίοδο από την κυβέρνηση «θα ισοδυναμούσε με πολιτική αυτοκτονία».    
Όπως όλα δείχνουν οι δανειστές μας θα διατηρήσουν αμείωτη μια διακριτική μεν, πίεση δε, προς την ελληνική πλευρά τόσο στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων, όσο και προς αυτό της κάλυψης του δημοσιονομικού κενού παρά το γεγονός ότι φαίνεται για το τρέχον έτος να μην υπάρχει πρόβλημα.
Κυβερνητικό στέλεχος σημειώνει ότι οι δύο πλευρές θα παραμείνουν «σε μία κατάσταση αναμονής» μέχρι τις επερχόμενες εκλογές του Μαΐου, σημειώνοντας παράλληλα ότι η ουκρανική κρίση είναι ένας παράγοντας που - θέλοντας και μη - αλλάζει τα δεδομένα στην Ευρώπη και μεταφέρει την πίεση «από τα προγράμματα προσαρμογής των οικονομιών των κρατών-μελών σε πιο σύνθετους γεωπολιτικού χαρακτήρα προβληματισμούς και αποφάσεις». 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"