Πέφτουν κεφάλια


Τα χθεσινά επεισόδια που προκάλεσαν μέλη του ΕΛΑΜ στη Λεμεσό δρομολογούν σοβαρές εξελίξεις. Όπως πληροφορούμαστε, έχουν προκαλέσει την εντονότατη αντίδραση του Προέδρου Αναστασιάδη ο οποίος ζήτησε από χθες βράδυ ευθύνες για τα ελλιπή, όπως αποδείχθηκαν, μέτρα που έλαβε η αστυνομία και παρά τις πληροφορίες που της είχαν δοθεί από την ΚΥΠ ότι θα δρούσαν ακραία στοιχεία.Την ίδια ώρα ο Νίκος Αναστασιάδης επικοινώνησε τηλεφωνικά με το Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εκφράζοντας του τη συμπάθεια του.

Η Κυβέρνηση καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τα επεισόδια
Η Κυβέρνηση καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τα αποψινά γεγονότα στη Λεμεσό, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης, αναφερόμενος στα επεισόδια που σημειώθηκαν από μέλη του ΕΛΑΜ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης με ομιλητή τον τέως Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώνεται συνεχώς για αυτό το θέμα, υπογραμμίζοντας πως «δεν θα τρομοκρατήσει κανείς τη Δημοκρατία και την έκφραση γνώμης και άποψης».

«Η Κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει αυτά τα φαινόμενα τρομοκρατίας και έκνομων ενεργειών με τον πιο αυστηρό τρόπο που της επιτρέπει η νομοθεσία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι έτοιμος αύριο να ζητήσει από όλους όσοι έχουν την ευθύνη, γιατί συνέβησαν αυτά τα γεγονότα σε ένα χώρο όπου έπρεπε η δημοκρατία να λειτουργεί, όπως ένας πανεπιστημιακός χώρος», είπε ο κ. Στυλιανίδης.

Το μήνυμα που στέλλει η Κυβέρνηση προς όλους και τους Τ/κ, συνέχισε, είναι ότι «δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί ξανά παρόμοιο γεγονός που θα μας ντροπιάζει όλους. Η Κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει όπως μπορεί, με τη μεγαλύτερη αυστηρότητα αυτά τα φαινόμενα».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόνισε ο Εκπρόσωπος, είναι αποφασισμένος να εξετάσει πλήρως αυτό το γεγονός, το ποιός «επέτρεψε 60-70 άτομα να δημιουργήσουν ένα τέτοιο επεισόδιο και να δημιουργήσουν προβλήματα εικόνας και κύρους στην Κυπριακή Δημοκρατία», σημειώνοντας πως «θα πρέπει να παρθούν αποφάσεις για το ποιός έχει την ευθύνη».

Δεν θα επιτρέψει η Κυβέρνηση, υπογράμμισε, "σε μικρές, ελάχιστες, θορυβώδεις μειοψηφίες να ανατρέψουν μια εικόνα δημοκρατίας που επικρατεί σε όλα τα μήκη και πλάτη της πολιτικής ζωής αυτού του τόπου».

«Θα εξετάσουμε πλήρως τα γεγονότα. Εάν υπάρχουν οποιεσδήποτε φωτογραφίες ή οποιαδήποτε ντοκουμέντα που θα αποδεικνύουν ότι κάποιοι προχώρησαν σε έκνομες ενέργειες, υπάρχουν συντεταγμένα όργανα της πολιτείας για να αντιμετωπίσουν αυτά τα φαινόμενα», κατέληξε ο κ. Στυλιανίδης.

Καταδικάζει έντονα τα επεισόδια ο Υπ. Δικαιοσύνης
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου καταδίκασε με τον πιο έντονο και απερίφραστο τρόπο τα γεγονότα που εκτυλίχθηκαν απόψε στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο Πάνος Σολομωνίδης, στη Λεμεσό,  σε εκδήλωση στην οποία μετείχε ο Τουρκοκύπριος πολιτικός Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, τονίζοντας πως αυτά πλήττουν τη δημοκρατία και το δικαίωμα έκφρασης στον τόπο μας.

Παράλληλα επισημαίνει πως δεν είχε οποιαδήποτε ενημέρωση από την ηγεσία της Αστυνομίας τόσο για την προγραμματιζόμενη εκδήλωση και τα μέτρα που θα λάμβανε η Αστυνομία, όσο και για τα επεισόδια που έλαβαν χώρα στο Πολιτιστικό Κέντρο κατά την ώρα της εκδήλωσης και πως ο ίδιος επικοινώνησε με την ηγεσία της Αστυνομίας, αρχικά με τον Υπαρχηγό της Αστυνομίας και στη συνέχεια με τον Αρχηγό της Αστυνομία, αφού ενημερώθηκε για τα επεισόδια από πολίτη.

Όπως αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του "δεν είναι η πρώτη φορά, αλλά η πολλοστή φορά, που η ηγεσία της Αστυνομίας και ειδικότερα ο Αρχηγός Αστυνομίας δεν με ενημερώνει είτε για εκδηλώσεις, είτε για επεισόδια, μάλιστα πολλές φορές για πολλά γεγονότα ενημερώνομαι εκ των υστέρων, πράγμα το οποίο είναι απαράδεκτο", όπως αναφέρει.

"Για τα όσα έχουν συμβεί κατά την εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο, το σχεδιασμό της Αστυνομίας και τα μέτρα που λήφθηκαν έχω ζητήσει από τον Αρχηγό Αστυνομίας πλήρη διερεύνηση τους και την αποστολή σχετικής έκθεσης στο Γραφείο μου, καθώς επίσης και τον αριθμό των προσώπων που έχουν συλληφθεί, σύμφωνα με οδηγίες που έδωσα από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκα για τα επεισόδια", καταλήγει ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Να μην αφήσουμε το φανατισμό να μας νικήσει, δηλώνει ο Ταλάτ
Τα όσα σημειώθηκαν απόψε στο "Πάνος Σολομωνίδης" είναι ενάντια στις προσπάθειες για δημιουργία μιας ειρηνικής κουλτούρας και για μια βιώσιμη λύση του Κυπριακού, ανέφερε ο τέως Τ/κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης όπου ήταν κύριος ομιλητής και η οποία σημαδεύτηκε με επεισόδια από μέλη του ΕΛΑΜ.

Στόχος μας είναι να απομονώσουμε τέτοιες εξτρεμιστικές δραστηριότητες, ώστε να έχουμε μια βιώσιμη ειρήνη στο νησί και μια επανενωμένη Κύπρο, είπε ο κ. Ταλάτ, προσθέτοντας ότι ο φανατισμός υπάρχει σε όλα τα επίπεδα και
πρέπει να αντιμετωπιστεί.

"Πρέπει να το επιτύχουμε αυτό, γιατί σε αντίθετη περίπτωση, εάν χάσουμε και μας νικήσουν,  τότε η λύση (του Κυπριακού) θα είναι ένας ανέφικτος στόχος", συμπλήρωσε.

Τα επεισόδια καταδίκασε με τη σειρά του και ο Δήμαρχος Λεμεσού, Ανδρέας Χρίστου, ο οποίος έστειλε το μήνυμα πως δεν πρόκειται να περάσει η προσπάθεια κάποιων να επιβάλουν με τη βία και τον προπηλακισμό τη δική τους άποψη, "γιατί αν αφεθεί να περάσει, η τραγωδία που μπορεί να ξαναζήσει αυτός ο λαός είναι προ των πυλών".

Ο κ. Χρίστου ανέφερε ότι πέραν από τις ζημιές που καταγράφηκαν στις εισόδους του πολιτιστικού κέντρου, χθες βράδυ άγνωστοι είχαν βάψει με σπρέι τους τοίχους του κτιρίου, γράφοντας υβριστικά συνθήματα.

Τα επεισόδια ξεκίνησαν λίγο μετά τις 19:00, όταν εκατό περίπου μέλη του ΕΛΑΜ εισήλθαν δια της βίας στον προθάλαμο του κτιρίου, παραβιάζοντας τις γυάλινες εισόδους, ενώ για την απομάκρυνσή τους χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας. Ένας Τ/κ δημοσιογράφος τραυματίστηκε ελαφρά όταν δέχθηκε επίθεση, στην προσπάθειά
του να φωτογραφίσει τα μέλη του ΕΛΑΜ.

Οι διαμαρτυρόμενοι παρέμειναν έξω από το κτίριο, φωνάζοντας υβριστικά στην πλειοψηφία τους συνθήματα ενώ τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο. Σε κάποια στιγμή μερίδα νεαρών κατάφερε να σπάσει πλαϊνή έξοδο κινδύνου και να ρίξει εντός της αίθουσας αναμμένο πυρσό, ο οποίος σύμφωνα με το Δήμαρχο Λεμεσού, έπεσε κοντά στον Αμερικανό πρέσβη που παρακολουθούσε την εκδήλωση. Οι νεαροί απομακρύνθηκαν από τους παρευρισκομένους, ενώ η πλειοψηφία των μελών του ΕΛΑΜ αποχώρησε. Από μικροσυμπλοκή με αστυνομικούς συνελήφθηκαν δύο άνδρες και μια γυναίκα.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε κανονικά και ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ καθώς και οι Τ/κ που τον συνόδευαν αναχώρησαν γύρω στις 21:30 με λεωφορείο, υπό τη συνοδεία ισχυρής δύναμης της ΜΜΑΔ, που έφτασε από τη Λευκωσία.

ΕΛΑΜ: Πρόκληση που δεν μπορούσε να μείνει αναπάντητη
Το μήνυμά μας είναι πως όσο υπάρχουν στην Κύπρο κατοχή, αγνοούμενοι, πρόσφυγες θα μας βρίσκουν απέναντί τους, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΕΛΑΜ για τα όσα διαδραματίστηκαν απόψε στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο "Πάνος Σολομωνίδης" στη Λεμεσό.

Το ΕΛΑΜ χαρακτηρίζει τον τέως Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος ήταν ο ομιλητής στην εκδήλωση, ως «εγκάθετο» της Τουρκίας, κάνοντας λόγο για "πρόκληση που δεν μπορούσε να μείνει αναπάντητη από τους Έλληνες Εθνικιστές» του ΕΛΑΜ, οι οποίοι μαζικά βρέθηκαν στο Δημοτικό Πολιτιστικό Κέντρο για να διαμαρτυρηθούν.

"Όταν οι διαμαρτυρόμενοι προσπάθησαν να εισέλθουν στο χώρο της ομιλίας για να εκφράσουν δημοκρατικά την αγανάκτησή τους για την παρουσία του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, εμποδίστηκαν από ένοπλους συνοδούς του", αναφέρει, προσθέτοντας πως "είναι πραγματικά απαράδεκτο να υπάρχουν Τούρκοι ένοπλοι σωματοφύλακες που κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στις ελεύθερες περιοχές".

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Θέρμανση και οικονομία: Τι συμφέρει για ζεστό σπίτι!

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Νίκη Μπερλουσκόνι αν οι Ιταλοί ψήφιζαν σήμερα