Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για την Ουκρανία

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy αποφάσισε τη σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής την Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014 στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συζητηθεί η κατάσταση στην Ουκρανία.

Η έκτακτη σύνοδος αναμένεται να ξεκινήσει στις 12.30 (ώρα Κύπρου). Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου περίπου στις 16.00 (ώρα Κύπρου). Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ θα συζητήσουν τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία και τρόπους διευκόλυνσης της αναγκαίας αποκλιμάκωσης της κατάστασης.

Εκεί ενδεχομένως να αποφασιστεί η επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία αν δεν έχει υπάρξει «αποκλιμάκωση» μέχρι τότε, όπως δήλωσε την Τετάρτη ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

Τζον Κέρι από το Παρίσι: «Δεν καταλήξαμε σε συμφωνία»

Συνάντηση με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών είχε χθες ο Σεργκέι Λαβρόφ. O Τζον Κέρι είπε ότι υπάρχουν αρκετές ιδέες στο τραπέζι για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία και πρόσθεσε ότι θα συναντηθεί ξανά με τον Λαβρόφ σήμερα Πέμπτη στη Ρώμη.

Ο Τζον Κέρι χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις συνομιλίες και πρόσθεσε ότι θα συζητήσει το θέμα με τον αμερικανό πρόεδρο.

Κάλεσε τη Ρωσία να ξεκινήσει απευθείας διάλογο με το Κίεβο, να αποσύρει τα στρατεύματα από την Κριμαία και να δεχθεί διεθνείς παρατηρητές στην Ουκρανία.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που Κέρι και Λαβρόφ συναντιούνται μετά τη ρωσική κατάληψη της Κριμαίας.

Τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν - Μέρκελ

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ είχαν τηλεφωνική συνομιλία την Τετάρτη σχετικά με τις εν εξελίξει και τις πιθανές διεθνείς πρωτοβουλίες για να εξομαλυνθεί η κατάσταση στην Ουκρανία, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών

Ρωσικά σκάφη μπλόκαραν πλοίο του ουκρανικού Ναυτικού με περίπου 50 αξιωματικούς στο λιμάνι της Σεβαστούπολης και πραγματοποίησαν περιπολία στο κατάστρωμα.

Ένοπλοι απείλησαν τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στην Κριμαία, αναγκάζοντάς τον να εγκαταλείψει την περιοχή.

Φιλορώσοι διαδηλωτές ανακατέλαβαν κυβερνητικό κτίριο στην πόλη Ντονέτσκ και ύψωσαν τη ρωσική σημαία. Στη Συμφερόπολη φιλορώσοι διαδηλωτές επιχείρησαν να αποκλείσουν στρατιωτική βάση και συγκρούστηκαν με φιλοευρωπαϊκούς διαδηλωτές.

Η Ρωσία αρνήθηκε να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Κριμαία. Ο Λαβρόφ αρνήθηκε την παρουσία ρώσων στρατιωτών, εκτός από εκείνων που υπηρετούν στον στόλο της Μαύρης Θάλασσας, για τους οποίους είπε «ότι βρίσκονται στους χώρους ανάπτυξής τους» και λαμβάνουν επιπρόσθετα μέτρα επαγρύπνησης.

Πακέτο στήριξης, ύψους 11 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία, ενέκρινε προς την Ουκρανία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Διεθνείς παρατηρητές από 18 χώρες αναμένεται να ξεκινήσουν να φτάνουν στην Κριμαία.

Ο προβληματισμός και οι επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα των πιθανών μέτρων της Δύσης κατά της Ρωσίας αποτελούν το βασικό στοιχείο δημοσιευμάτων και αναλύσεων σε αμερικανικά ΜΜΕ για τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"