Συζήτηση για τον ενιαίο μηχανισμό εξυγίανσης


Οι αντιρρήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη χρήση μιας διακυβερνητικής συνθήκης προκειμένου να συσταθεί ο ενιαίος μηχανισμός εξυγίανσης των τραπεζών (SRM) θα διατυπωθούν εκ νέου σήμερα, Τρίτη, στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο.

Η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου θα κληθεί να εγκρίνει επισήμως τη θέση των μελών της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής που διαπραγματεύονται για το συγκεκριμένο θέμα. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντιδρά στο να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις για τον ενιαίο μηχανισμό εξυγίανσης των τραπεζών σε επίπεδο Διακυβερνητικής κάτι που περιγράφει ως μη σύννομο.
Ήδη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αντιτιθέμενο στη συμφωνία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέστειλε επιστολή στον πρέσβη της μόνιμης ελληνικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες, Θεόδωρο Σωτηρόπουλο, όπου υπογραμμίζει πως η συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ τον προηγούμενο μήνα για τον SRM και η πρόκριση μιας διακυβερνητικής συνθήκης για τη σύστασή του, δεν είναι συμβατή με την Κοινοτική νομοθεσία και παρακάμπτει το ρόλο της Ευρωβουλής.
Σύμφωνα με την Σάρον Μπόουλς, πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δεν υπάρχει «καμία ανάγκη» για μια διακυβερνητική συμφωνία προκειμένου να καθορισθούν οι λεπτομέρειες λειτουργίας του Ενιαίου Τραπεζικού Μηχανισμού Εξυγίανσης. Η ίδια διαβεβαιώνει πως το Κοινοβούλιο θα επιδείξει μια εποικοδομητική προσέγγιση στο θέμα του SRM, χωρίς ωστόσο η παρουσία του στη σχετική διαβούλευση να αποτελεί ένδειξη υποστήριξης στη διακυβερνητική διαδικασία.
Η σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια της Ευρωβουλής στο Στρασβούργο θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη και η ψηφοφορία την Πέμπτη
Σημειώνεται πως η πρόταση για τον SRM αποσκοπεί στον καθορισμό προτύπων για την πρόληψη των τραπεζικών κρίσεων και για την ομαλή αναδιάρθρωση και εξυγίανση των προβληματικών τραπεζών. Σκοπός είναι η διαφύλαξη των κύριων τραπεζικών εργασιών, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο απωλειών για τους φορολογούμενους.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"