Με τη βοήθεια του θεού στεκόμαστε στα πόδια μας


Ιερό προσκύνημα στο Άγιο Όρος έκανε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, κ. Αντώνης Σαμαράς, σε μια προσπάθεια να απευθυνθεί στο χριστεπώνυμο πλήρωμα και να τονίσει τη διαφορά του από τον «άθεο» Αλέξη Τσίπρα.
Με τη δέουσα ευσέβεια και κατάνυξη, που κατέγραψε αδιάλειπτα η τηλεοπτική κάμερα της Δημόσιας Τηλεόρασης και προβλήθηκε απ' όλα τα κανάλια, ο Έλληνας πρωθυπουργός ακολούθησε το τυπικό της Αγιορείτικης Κοινότητας και είπε το «Πάτερ Ημών» και το «Πιστεύω».


 

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, εμφανώς συγκινημένος, ασπάστηκε την Παναγία «Αξιον Εστί» και παρέμεινε ευλαβικά έμπροσθεν της εφέστιας εικόνας του Αγιώνυμου Όρους. Μετά τη Θεία Λειτουργία και αφού είπε το πιστεύω απευθύνθηκε στους 20 ηγούμενους των Μονών, λέγοντας: «Περνάμε δύσκολες ώρες, αλλά με τη βοήθεια του Θεού στεκόμαστε όρθιοι. Μας ζητήθηκαν μεγάλες θυσίες, αλλά αν ακόμα και στα δύσκολα η πολιτεία βρίσκεται κοντά σας, είναι γιατί έχουμε κοντά μας την Ορθοδοξία και τη γλώσσα. Πιστεύω ότι αφήνουμε πίσω μας τις μέρες της δοκιμασίας σιγά-σιγά και η ελληνική πολιτεία θα μπορεί να ανταποκρίνεται πληρέστερα στο καθήκον της απέναντι στο Άγιον Όρος».

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξη που έδωσε στο «Βήμα» ο κ. Σαμαράς, διαβεβαιώνει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ και ότι πάνω σε αυτό θα στηριχθεί η ελάφρυνση του χρέους. Προσθέτει ότι, εφόσον διατηρηθούν τα πλεονάσματα, θα υπάρξει σταδιακή μείωση των φόρων. Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας απορρίπτει τις πρόωρες εκλογές και επιμένει στην εκτίμησή του ότι το απότελεσμα των ευρωεκλογών δεν θα απειλήσει την κυβέρνηση.

Τα άσχημα νέα για την κυβέρνηση έρχονται από Βερολίνο και Βρυξέλλες. Σε συνέντευξή του, ο κ. Όλι Ρεν επιφυλάσσεται για το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ επιμένει ότι η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό και για το ελληνικό χρέος θα αρχίσει τον Ιούνιο μετά τις ευρωεκλογές και αφού θα υπάρξει και νέα αξιολόγηση της Τρόικας μετά την πιστοποίηση του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Αλλά και σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού Spiegel, που επικαλείται πηγές της καγκελαρίας, η κυρία Άνγκέλα Μέρκελ εξέφρασε τη διαφωνία της με το σχέδιο του υπουργού της κ. Σόιμπλε για βοήθεια στην Ελλάδα πριν από τις ευρωεκλογές.

Οι τοποθετήσεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία διά του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα επέρριψε τις ευθύνες για την καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων στην Τρόικα, που δεν δεχόταν από την αρχή τα στοιχεία που της έδινε η ελληνική πλευρά και τα οποία αποδέχθηκε στη συνέχεια.

Εν τω μεταξύ, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 17 Φεβρουαρίου αναμένεται στη χώρα το κλιμάκιο της Τρόικας. Στο καλό ενδεχόμενο, η συζήτηση θα συνεχιστεί και η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας θα ολοκληρωθεί πριν από το επόμενο Eurogroup του Μαρτίου, ώστε να εκταμιευτούν οι δόσεις που εκκρεμούν.
Καθώς ήδη η κυβέρνηση έχει αυξήσει τα εισπρακτικά μέτρα -περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, μειώσεις στα εφάπαξ- εκτιμάται ότι θα κλείσει η διαπραγμάτευση.

Το αρνητικό σενάριο είναι κάτι που η κυβέρνηση δεν θέλει να σκέπτεται, αλλά υπολογίζει ότι το κόστος της μη καταβολής των δόσεων θα είναι πολύ μεγάλο για να το διακινδυνεύσουν, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, Βερολίνο-Βρυξέλλες. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"