Σκληρό πόκερ για την εξασφάλιση της δόσης

Με «φουλ επίθεση» και χωρίς να κρύβει τις άγριες διαθέσεις της ξεκίνησε τις διαπραγματεύσεις η Τρόικα, κόντρα στην κυβέρνηση. «Είναι δύσκολα» έλεγε  υψηλόβαθμο στέλεχος του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών που μετείχε στη πρώτη συνάντηση επί ελληνικού εδάφους για φέτος, υπό τον κ. Γιάννη Στουρνάρα, καθώς η Τρόικα δείχνει αποφασισμένη να επιβάλει την δική της ατζέντα, στο σύντομο χρονικό περιθώριο των δύο εβδομάδων που έχει η κυβέρνηση της Ελλάδας για να προλάβει να κλείσει τη συμφωνία για τις δόσεις των περίπου 10 δισ. ευρώ που αναμένει από την ΕΕ.

Από την πρώτη συνάντηση η Τρόικα προσπάθησε να εξουδετερώσει το «υπερόπλο» του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013, πιέζοντας να μεταφερθεί ένα μεγάλο μέρος του σαν «μαξιλαράκι ασφαλείας» στο 2014. «Έχουμε εξαιρετική αυτοπεποίθηση για το πρωτογενές πλεόνασμα» έλεγε χθες από πλευράς της κυβέρνησης ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, αλλά τίποτα δεν θύμιζε στις εκφράσεις του ότι το τελικό ύψος του πλεονάσματος που θα ανακοινωθεί για το 2013 μπορεί να φτάσει τελικά στο 1,5 ή και στα 2 δισ. ευρώ (αντί 812 εκατ. ευρώ που έχουν γραφτεί στον προϋπολογισμό και περίπου 100-300 εκατ. που αποδέχεται η Τρόικα).

Λίγη ώρα αργότερα η Τρόικα έδειξε «κίτρινη» κάρτα και στον Κωστή Χατζηδάκη και για το ενεργειακό πακέτο που προσφέρει στις βιομηχανίες, αναγκάζοντας και τον υπουργό να αναφωνήσει προς τους δανειστές «δεν μπορεί μια χώρα να έχει υπουργείο Βιομηχανίας και να μην έχει βιομηχανίες»! Για το θέμα αυτό θα υπάρξει και νέα σύσκεψη με την Τρόικα σήμερα το πρωί στο Υπουργείο Ενέργειας, με τη συμμετοχή των υπουργών κυρίων Μανιάτη και Χατζηδάκη.

Η διαπραγμάτευση με την Τρόικα θα συνεχιστεί και με τον υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση. Για να πραγματοποιηθεί  αυτή η σύσκεψη, θα τους παραχωρήσει το γραφείο του ο υπουργός Οικονομικών κύριος Στουρνάρας, αν και ο ίδιος δεν αναμένεται να συμμετάσχει σε αυτήν.

Μπορεί τη φορά αυτή να μη ζητά (ακόμη) αποκρατικοποιήσεις ή εισπρακτικά δημοσιονομικά μέτρα για το 2014, η Τρόικα εγείρει όμως συνεχώς δεκάδες θέματα για διαρθρωτικές αλλαγές. Η Τρόικα θέλει να εφαρμοστούν όλα τα μέτρα του ΟΟΣΑ και αμέσως… Αντί να πιέζει μάλιστα για την απελευθέρωση στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, πιέζει τώρα  για να ανοίξει το επάγγελμα του φαρμακοποιού.

Για όλα αυτά αλλά και για το μέλλον των τραπεζών, ο πρώτος γύρος της αναμέτρησης θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη  και από Παρασκευή αναμένεται η τελική σύσκεψη με τον Γιάννη Στουρνάρα ή και τον πρωθυπουργό. Στην κυβέρνηση τρέχουν να κλείσουν όσα περισσότερα μέτωπα μπορούν και ευελπιστούν ότι από μέσα στο εορταστικό τριήμερο θα έχουν αρχίσει να γράφουν και τα κείμενα της συμφωνίας με την οποία θα πρέπει να μεταβεί ο κ. Γιάννης Στουρνάρας στο Eurogroup της 10ης Μαρτίου. Η Τρόικα έχει ήδη έτοιμη την δική της «εκδοχή» της τελικής, αλλά στην κυβέρνηση δεν θέλουν ούτε να φαντάζονται πως θα είναι και η τελική. 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"