Μηνύματα στήριξης απ’ όλο τον κόσμο


Με τη στήριξη όλων των μεγάλων δυνάμεων, επαναρχίζουν σήμερα οι συνομιλίες για το Κυπριακό. Ρωσία, Γαλλία και ΕΕ, χαιρέτισαν ήδη ως σημαντική την εξέλιξη αυτή ενώ σήμερα αναμένονται σημαντικά μηνύματα και από τις ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Έθνη.


Η συνάντηση Αναστασιάδη – Έρογλου, η οποία θα είναι διαδικαστικής και συμβολικής φύσης καθώς θα ακολουθήσει η ανάγνωση του κοινού ανακοινωθέντος από την ειδική αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ, Λίζα Μπάτενχαϊμ, θα πραγματοποιηθεί στις 11.30 το πρωί στο αεροδρόμιο Λευκωσίας και αναμένεται να διαρκέσει μία ώρα. Με την επίσημη έγκριση του κοινού ανακοινωθέντος, θα ανοίξει η αυλαία του νέου γύρου των συνομιλιών.

Στη σημερινή συνάντηση τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα συνοδεύουν ο διαπραγματευτής της ελληνοκυπριακής πλευράς Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Διευθυντής του Διπλωματικού του Γραφείου Νίκος Χριστοδουλίδης.

Στη συνάντηση θα συμμετέχουν και πρόσωπα που υπηρετούν στο γραφείο του κ. Μαυρογιάννη, καθώς και στελέχη του Διπλωματικού Γραφείου. 

Τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου αναμένεται να συνοδεύουν έξι συνεργάτες του και διερμηνέας.

Στοίχημα η επανένωση της πατρίδας μας
Το στοίχημα είναι να δούμε να επανενώνεται η πατρίδα μας, τόνισε χθες για τη σημερινή συνάντηση του με τον Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Έρογλου για επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Μιλώντας εκτός κειμένου, στο πλαίσιο χαιρετισμού του στην τελετή απονομής των βραβείων του ΘΟΚ και υπενθυμίζοντας ότι αύριο πραγματοποιείται η πρώτη συνάντηση ύστερα από αρκετό καιρό με τον Τ/κ ηγέτη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «προσπάθεια και αγώνας όλων πρέπει να είναι να δούμε πώς μπορούμε μέσα από τη συνεργασία όλων να αντιμετωπίσουμε τα δύσκολα που έχουμε μπροστά μας».

«Το στοίχημα είναι να δούμε να επανενώνεται η πατρίδα μας. Το στοίχημα είναι να δούμε τα κατοχικά στρατεύματα ν’ αποχωρούν. Το στοίχημα είναι ξανανταμώσουμε με τους συμπατριώτες μας τους Τ/κ και μέσα σε μια ευρωπαϊκή χώρα να γίνει επιτέλους κατορθωτό να συμβιώσουμε και να προκόψουμε», πρόσθεσε.

Η διαδικασία θα είναι δύσκολη
Μια συμφωνία που θα μπορεί να υιοθετηθεί από τους Τ/κ είναι ο στόχος, σύμφωνα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου, ο οποίος ανέφερε ότι με αυτό τον σκοπό θα καθίσουν αύριο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι είναι φανερό ότι η διαδικασία θα είναι δύσκολη. "Αυτό που ζητώ από όλους είναι να μη ακούνε τις εικασίες, αλλά εμάς", είπε ο κ. Έρογλου.

Η μεγαλύτερη δύναμή της τουρκικής πλευράς είναι η ενότητα και στο πλαίσιο της αμοιβαίας εμπιστοσύνης με την Τουρκία θα προχωρήσουν στο Κυπριακό, ανέφερε.

Οι Τ/κ, πρόσθεσε, θα καθορίσουν μόνοι τους το μέλλον τους, ο ίδιος γνωρίζει τι λύση ζητούν και στόχος τους είναι μια λύση που να μπορεί να υιοθετηθεί.

"Αύριο συναντόμαστε με τον κ. Νίκο Αναστασιάδη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και εύχομαι να πετύχουμε χωρίς να χάνουμε περισσότερο χρόνο να σχηματίσουμε το νέο κοινό κράτος", είπε ο Τ/κ ηγέτης προσθέτοντας ότι για τις εξελίξεις εάν χρειαστεί θα ενημερώσει ο ίδιος προσωπικά τους Τ/κ και τη διεθνή κοινότητα.

Ελπίδα Στέιτ Ντιπάρτμεντ για ταχεία πρόοδο στις συνομιλίες
Ελπίδα ότι θα σημειωθεί ταχεία πρόοδος «στην κατεύθυνση μιας δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης, η οποία θα είναι αποδεκτή και από την ελληνοκυπριακή και από την τουρκοκυπριακή κοινότητα», εξέφρασε αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για την αυριανή συνάντηση Αναστασιάδη – Ερογλου στη Λευκωσία.

«Οι ΗΠΑ είναι ενθαρρυμένες από τις πληροφορίες και προσβλέπουν στην επιτυχή έναρξη στις επόμενες μέρες των υπό την αιγίδα του ΟΗΕ συνομιλιών», είπε.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά τις προσπάθειες υπό την αιγίδα της αποστολής καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών, για επανένωση της νήσου ως μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, η οποία θα φέρει ασφάλεια και οικονομική ευημερία σ’ όλο το λαό της Κύπρου».

Ο ίδιος αξιωματούχος επιβεβαίωσε συνομιλία που είχε στις 6 Φεβρουαρίου ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Μπερνς, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, στην οποία επαναβεβαίωσε «τη σθεναρή υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"