Έτοιμες να βοηθήσουν οι ΗΠΑ


Η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, Τζένιφερ Ψάκι επαναβεβαίωσε για την υποστήριξη της κυβέρνησής της στην κυπριακής ηγεσίας διαδικασία υπό την αιγίδα της αποστολής καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών και επανέλαβε την προθυμία των ΗΠΑ «να βοηθήσουν με οποιοδήποτε κατάλληλο τρόπο τα μέρη βρούν χρήσιμο».
Η κ. Ψάκι μιλούσε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης των ανταποκριτών του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την επανάληψη των συνομιλιών στην Κύπρο.
Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγε να εισέλθει σε λεπτομέρειες της ανακοίνωσης του Λευκού Οίκου, σε σχέση με το Βαρώσι κι άλλα θέματα, παραπέμποντας τους δημοσιογράφους στα Ηνωμένα Εθνη.


«Προφανώς έχουμε εμπλακεί και είμαστε υποστηρικτικοί στις προσπάθειες, όμως θα σας παραπέμψω στα Ηνωμένα Εθνη για λεπτομέρειες».
Σε ερώτημα αν προτίθεται η αμερικανική κυβέρνηση να διορίσει ειδικό συντονιστή, η κ. Ψάκι είπε πως δεν μπορεί να κάνει κάποια πρόβλεψη.
«Είμαστε υποστηρικτικοί σ’ αυτές τις προσπάθειες» και υπενθύμισε ότι η υφυπουργός Βικτώρια Νούλαντ ήταν μόλις στην Κύπρο την περασμένη εβδομάδα. «Εχουμε εμπλακεί και εργαζόμαστε στενά με τα Ηνωμένα Εθνη. Η διαδικασία είναι υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών», σημείωσε.
Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ παραδέχθηκε ότι η κ. Νούλαντ βρέθηκε στην Κύπρο σε μία σημαντική στιγμή και ενεπλάκη σε συζητήσεις για το θέμα. Απέφυγε ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το διπλωματικό ρόλο που διαδραμάτισαν παρασκηνιακά οι ΗΠΑ.
Σε ερώτημα αν οι ΗΠΑ θα εντείνουν το ρόλο τους στο κυπριακό, η κ. Ψάκι απάντησε καταφατικά «Προφανώς, το γεγονός ότι άρχισαν οι συνομιλίες και υπήρξε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, νοιώσαμε πως ήταν σημαντικό να το υπογραμμίσουμε σήμερα. Οπωσδήποτε υποστηρίζουμε πως πρέπει να προχωρήσει».
Σε σειρά ερωτήσεων για το ρόλο που πιθανόν να διαδραματίσει ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, που προτιμά παρόμοιες «παγωμένες συγκρούσεις», η κ. Ψάκι είπε πως «θα δούμε πόσο χρόνο διαθέτει κι αν υπάρχει ο κατάλληλος υποστηρικτικός ρόλος που μπορεί να παίξει».
Είπε επίσης πως δεν έχει κάποιο χρονοδιάγραμμα λύσης κατά νου. «Είναι μία διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών. Προφανώς θα συνεχίσουμε να μιλούμε γι’ αυτό, δεδομένου ότι οι συνομιλίες ξεκίνησαν. Όμως δεν έχω άλλες συγκεκριμένες λεπτομέρειες ή προβλέψεις να σας δώσω», κατέληξε.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"