Στις 4 το ραντεβού Τόμσεν με Στουρνάρα


Σε ένα ταχύ γύρο διαπραγματεύσεων με τους ελεγκτές της τρόικας που θα λήξει επιτυχώς πριν από τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 10 Μαρτίου, ελπίζει η ελληνική κυβέρνηση που υποδέχεται σήμερα τους εκπροσώπους των εταίρων και δανειστών της χώρας με τη δική της ατζέντα για όλα τα εκκρεμή διαρθρωτικά μέτρα.


Στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Κυριακής με τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, στο πρόγραμμα του οποίου έδωσε σαφείς οδηγίες στους αρμόδιους υπουργούς για τους χειρισμούς που θα γίνουν από ελληνικής πλευράς στα ουκ ολίγα ζητήματα που χωρίζουν τις δύο πλευρές.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, αν και, όπως λένε πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, έχει «πάρει πάνω του» τη διαπραγμάτευση και για τον σκοπό αυτό βρέθηκε στο υπουργείο Οικονομικών επί αρκετές ώρες, δεν έχει στο πρόγραμμα συνάντηση με τους τροϊκανούς. Ωστόσο, όπως λένε συνεργάτες του θα παρακολουθεί την εξέλιξη και θα είναι σε ανοιχτή με το οικονομικό επιτελείο και τα άλλα κυβερνητικά στελέχη που θα διαπραγματευθούν με τους εκπροσώπους των δανειστών.
Τα ραντεβού της Δευτέρας

Το πρώτο ραντεβού με την ομάδα του κ. Πολ Τόμσεν, που επέστρεψε στην Αθήνα, έπειτα από δύο μήνες, στη διάρκεια των οποίων, ωστόσο, υπήρχε συνεχής ηλεκτρονική αλληλογραφία, έχει ορισθεί για τις 4 το απόγευμα με τον υπουργό κ. Γιάννη Στουρνάρα. Στη διάρκεια αυτής της πρώτης επαφής αναμένεται να κυριαρχήσει το μείζον, κατά την ελληνική πλευρά, ζήτημα του πρωτογενούς πλεονάσματος και του σχεδίου της κυβέρνησης να διανεμηθεί σε ποσοστό 70% για την ανακούφιση κοινωνικών ομάδων που επλήγησαν από τις μνημονιακές πολιτικές.
Θα ακολουθήσει τρεις ώρες αργότερα συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης κ.  Κωστή Χατζηδάκη, στην οποία θα συμμετάσχει και ο υπουργός Υγείας κ. Αδωνις Γεωργιάδης, καθώς θα εξεταστεί το θέμα των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, που αποτελεί ένα από τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης και σχετίζεται με την επιμονή της τρόικας να εφαρμοστούν στο σύνολό τους τα μέτρα που περιέχονται στην έκθεση του ΟΟΣΑ για τις διαπραγματεύσεις.
«Η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ δεν είναι η Βίβλος», είναι η θέση με την οποία προσέρχεται στη διαπραγμάτευση η κυβέρνηση, όπως καθορίστηκε στη διυπουργική σύσκεψη, υπό τον πρωθυπουργό. Και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούν τα κυβερνητικά στελέχη που θα συνομιλήσουν με τους εκπροσώπους των δανειστών, αντιπροτείνοντας διαφορετικές ρυθμίσεις τόσο για τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως και για τη διάθεση του φρέσκου γάλακτός και την άρση της ενιαίας τιμής στα βιβλία.
Οι δόσεις και οι ανησυχίες για τη Βουλή

Πέραν αυτών, σημαντικοί «σκόπελοι» θεωρείται το ζήτημα με την αγορά ενέργειας και την πώληση μονάδων της ΔΕΗ, όπως και το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων.

Στην ελληνική κυβέρνηση επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία ότι η διαπραγμάτευση θα κυλήσει ομαλά και θα λήξει εγκαίρως και επιτυχώς, έτσι ώστε τη μεθεπόμενη Δευτέρα, 10 Μαρτίου, το Eurogroup να ανάψει «πράσινο φως» για τη δόση των 8,3 δισ. ευρώ (2,6 δισ. ευρώ για το δ΄ τρίμηνο 2013 και 5,7 δισ. ευρώ για το α΄ τρίμηνο 2014) από την ευρωζώνη και των 3,6 δισ. ευρώ (από 1,8 δισ. ευρώ για το γ΄ και το δ΄ τρίμηνο 2013) από το ΔΝΤ.

Από το κυβερνητικό επιτελείο, πάντως, δεν απουσιάζει και η αγωνία για τη στάση που θα τηρήσουν οι τροϊκανοί, αλλά και σε περίπτωση εμμονής τους για τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η συγκυβέρνηση στην υιοθέτηση από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των μέτρων που προκαλούν αντιπαραθέσεις.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναγνωρίζουν κυβερνητικά στελέχη, η εξέλιξη που θα έχει η συγκεκριμένη διαπραγμάτευση θα έχει καθοριστική επίδραση στην προεκλογική περίοδο που έχει ξεκινήσει και η κατάληξή της θα επηρεάσει και αυτή καθεαυτή την κάλπη του προσεχούς Μαΐου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"