Ρέντινγκ: Ευχαριστώ κ. Σνόουντεν


Δημοσίως ευχαρίστησε τον πρώην τεχνικό σύμβουλο της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA) των ΗΠΑ Έντουαρντ Σνόουντεν για τις αποκαλύψεις του όσον αφορά την κατασκοπεία των ΗΠΑ στην Ευρώπη, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ.

«Όταν δημοσιοποιήθηκαν οι αποκαλύψεις αυτές, είπα: Ευχαριστώ κ. Σνόουντεν, επειδή ως τότε αντιμετώπιζα τις μέγιστες δυσκολίες να πείσω, κυρίως στους κόλπους των ευρωπαϊκών θεσμών, ότι έχουμε ένα μεγάλο πρόβλημα να λύσουμε σε διεθνές επίπεδο για την προστασία των δεδομένων» δήλωσε η ίδια κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχε με Ευρωπαίους μπλόγκερ όσον αφορά την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
Απευθυνόμενη σε ιταλίδα δημοσιογράφο η Ρέντινγκ είπε ότι αποκαλύψεις του κ. Σνόουντεν επέτρεψαν να κουνηθούν τα πράγματα, κυρίως η παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου της Μέρκελ, όπως σημείωσε ήταν ο κινητήριο μοχλός για να δρομολογηθούν οι εξελίξεις.
Ωστόσο απέφυγε ωστόσο να απαντήσει σε ερώτημα για την ανάγκη να χορηγήσει η Ε.Ε. προστασία στον Σνόουντεν.
«Είναι σαφές ότι αν πρέπει να χορηγηθεί μια προστασία, αυτό θα γίνει βάσει των εθνικών νομοθεσιών, καθώς οι ευρωπαϊκές συνθήκες δεν δίδουν καμία αρμοδιότητα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ως εκ τούτου δεν θα μπορούσα να παρέμβω» είπε.
Εν τω μεταξύ την Πέμπτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αναμένεται να αποφασίσει αν θα ακούσει μέσω τηλεδιάσκεψης τον Σνόουντεν, ο οποίος έχει καταφύγει στη Ρωσία.
Οι Ευρωβουλευτές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) εξακολουθούν να αντιτίθενται κατ' αρχήν σε μια τηλεδιάσκεψη με τον Σνόουντεν.
Ένας εκπρόσωπος του αμερικανικού Κογκρέσου προειδοποίησε εξάλλου χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τις αρνητικές συνέπειες μιας ακρόασης του Σνόουντεν.
Η Ρέντινγκ διαπραγματεύεται αυτόν τον καιρό με τις ΗΠΑ μια συμφωνία για την εγγύηση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων των Ευρωπαίων πολιτών τα οποία εξασφαλίζουν οι διαχειριστές ιστοτόπων και υπηρεσιών στο Ίντερνετ.
Η Επίτροπος θέλει επίσης να εμποδίσει να βγαίνουν από τον ευρωπαϊκό χώρο τα προσωπικά δεδομένα πολιτών της Ε.Ε. χωρίς τη συγκατάθεσή τους, ενώ επιθυμεί να εξασφαλίσει το δικαίωμα για τους πολίτες της Ε.Ε. να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη στις ΗΠΑ στην περίπτωση κακής χρήσης των προσωπικών τους δεδομένων, κάτι το οποίο είναι αδύνατο σήμερα.
«Μέχρι σήμερα οι συνομιλητές μας στις ΗΠΑ μας έλεγαν ότι αυτό ήταν αδύνατο, καθώς θα χρειαζόταν να τροποποιηθεί το Σύνταγμα και ότι το Κογκρέσο αρνείται να το κάνει», υπογράμμισε η Ρέντινγκ κατά την συζήτηση αυτή που είχε με τους μπλόγκερ.
Όπως τόνισε χάρη στον κ. Σνόουντεν, τα πράγματα άλλαξαν και για πρώτη φορά διαπιστώνεται κάποιου είδους κατανόησης στο αίτημα για αμοιβαιότητα., εξήγησε.
Βέβαια πρόσθεσε ότι δεν είναι βέβαιη αν θα επιτευχθεί αυτό το αίτημα, αλλά όπως είπε έχει μια κάποια ελπίδα.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"