Καθορίζονται τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό


Συνέρχεται σήμερα στις 9.30 το πρωί το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο θα απασχολήσει η στρατηγική της Λευκωσίας, με στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Το Εθνικό αναμένεται να ασχοληθεί και με το θέμα των προσφυγών Ελληνοκυπρίων στην ούτω καλούμενη επιτροπή ακίνητης περιουσίας, που εδρεύει στα κατεχόμενα.


Η Κυβέρνηση επικεντρώνει εκ νέου τις προσπάθειές της στη συμφωνία επί του κειμένου του κοινού ανακοινωθέντος με την τουρκοκυπριακή πλευρά, ενώ κόμματα της αντιπολίτευσης εκφράζουν τη διαφωνία τους, ζητώντας να αλλάξει η ακολουθούμενη στρατηγική. Την ίδια ώρα η τ/κ πλευρά παρουσιάζεται αδιάλλακτη, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Έρογλου να επιρρίπτει ευθύνες για το αδιέξοδο στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Στις 12 Ιανουαρίου θα βρίσκεται στην Κύπρο ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ, για να συνεχίσει τις προσπάθειες με στόχο τη συμφωνία πάνω στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος και την έναρξη των συνομιλιών.
Ο κ. Ντάουνερ αναμένεται να έχει στην αρχή επαφές με τους δύο ηγέτες και στη συνέχεια θα έχει συναντήσεις με τους δύο διαπραγματευτές, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οσμάν Ερτούγ. 

Ακολούθως θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου θα ενημερώσει το ΓΓ του ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας.  Όπως γνωστοποιήθηκε χθες, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα ενημερωθούν από την Ειδική Αντιπρόσωπο Λίζα Μπάτενχαϊμ για την UNFICYP και από τον Ειδικό Σύμβουλο Αλεξάντερ Ντάουνερ για την αποστολή καλών υπηρεσιών στο Κυπριακό στις 22 Ιανουαρίου. Το Συμβούλιο Ασφαλείας αναμένεται να υιοθετήσει το ψήφισμα ανανέωσης της UNFICYP στις 28 Ιανουαρίου.

Εξάλλου στο Λονδίνο θα βρίσκεται από τις 14 μέχρι τις 17 Ιανουαρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης όπου έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον.

Εν μέσω της έντασης που επικρατεί στο εσωτερικό της Τουρκίας, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου ανήγγειλε χθες ότι θα έχει τις επόμενες μέρες διαβουλεύσεις για το Κυπριακό με τον Τούρκο Πρόεδρο, Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον Πρωθυπουργό, Ταγίπ Ερντογάν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"