Επικίνδυνο το εικονικό νόμισμα Bitcoin λέει η Κεντρική Τράπεζα

Σε απάντηση της σε ερώτημα για το θέμα, η Κεντρική αναφέρει ότι « θεωρεί τη χρήση οποιασδήποτε μορφής εικονικού χρήματος (virtual money) ως ιδιαίτερα επικίνδυνη δεδομένου ότι δεν βρίσκονται κάτω από οποιαδήποτε ρύθμιση και λειτουργούν ανεξέλεγκτα».
Παράλληλα, αρμόδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το Bitcoin θεωρείται πολύ παρακινδυνευμένο στο παρόν στάδιο για να απασχολήσει το κράτος ως προς την υιοθέτηση του.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι αποτελεί μεν καινοτομία, αλλά δεν υποστηρίζεται από οτιδήποτε χειροπιαστό και την ίδια ώρα ενέχει πολλούς κινδύνους. Όποιος επιθυμεί να ασχοληθεί με το αντικείμενο, θα πρέπει πρώτα να ζυγίσει καλά όλους τους ενδεχόμενους κινδύνους, προσθέτουν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το θέμα είχε συζητηθεί και πριν από μερικά χρόνια σε επίπεδο ΕΕ και είχε αποφασιστεί ότι δεν θα πρέπει να γίνουν οποιεσδήποτε κινήσεις για να ρυθμιστούν συστήματα εικονικών χρημάτων, καθώς κάτι τέτοιο θα τα νομιμοποιούσε.

Οι Κεντρικές Τράπεζες είχαν τότε αποφασίσει να εκδίδουν προειδοποιήσεις για το θέμα και να επιστήσουν την προσοχή στο κοινό ότι εναπόκειται στον κάθε ένα να προστατεύσει εαυτόν.

Το νόμισμα, το οποίο χρησιμοποιείται για συναλλαγές στο διαδίκτυο, έχει ολοένα και αυξανόμενη αξία, αφού από 10 δολάρια που υπολογιζόταν πέρσι φέτος έχει φτάσει στα 880 δολάρια. Ωστόσο, το ψηφιακό νόμισμα θεωρείται υψηλού ρίσκου, καθώς βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Κίνα αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά για τις συναλλαγές με Bitcoins στον κόσμο.  Ωστόσο, περίπου $5 δισ. από την αξία του εικονικού νομίσματος εξαφανίστηκαν μέσα σε μια ώρα από την ανακοίνωση από την Κεντρική Τράπεζα στο Πεκίνο ότι θα απαγορευθεί στα χρηματοοικονομικά ιδρύματα να συναλλάσσονται με το νόμισμα.

Στην ανακοίνωσή της Κεντρική Τράπεζα της χώρας καθορίζει το Bitcoin ως ένα «εικονικό προϊόν», αποκλείοντας την πιθανότητα να του προσδοθεί νομική υπόσταση ως νόμισμα.  Προτρέπει τους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς να μην προσφέρουν υπηρεσίες και προϊόντα που σχετίζονται με το Bitcoin, αλλά επιτρέπει σε μεμονωμένα πρόσωπα να διενεργούν συναλλαγές που το αφορούν, αναλαμβάνοντας οι ίδιοι τους ενδεχόμενους κινδύνους.
Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας προειδοποιεί επίσης για τους κινδύνους που ενέχονται στις συναλλαγές με Bitcoin, κυρίως μετά από αναφορές στον Τύπο ότι τρία άτομα τέθηκαν υπό κράτηση αντιμετωπίζοντας κατηγορίες απάτης επενδυτών σε Bitcoin, με αποτέλεσμα την απώλεια περισσότερων από 20 εκ. γιουάν συνολικά (€2,4 εκ. περίπου).

Εξάλλου, εκπρόσωπος του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανέφερε ενώπιον Επιτροπής της Γερουσίας το Νοέμβριο ότι το Bitcoin μπορεί να είναι «νόμιμο μέσο συναλλαγής», γεγονός που, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg ενίσχυσε τις προοπτικές για μια πιο ευρεία αποδοχή του εικονικού νομίσματος.
«Όλοι αναγνωρίζουμε ότι τα εικονικά νομίσματα, από μόνα τους, δεν είναι παράνομα», ανέφερε η αναπληρωτής Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Μυθίλι Ράμαν ενώπιον της Επιτροπής.

Σε επιστολή του ημερομηνίας 23 Οκτωβρίου ο επικεφαλής αναπληρωτής Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Πίτερ Κάτζικ αναφέρει ότι «η προσέγγιση του FBI όσον αφορά στα εικονικά νομίσματα καθοδηγείται από την αναγνώριση ότι τα συστήματα διαδικτυακής πληρωμής, είτε αυτά είναι κεντρικά ή αποκεντρωμένα, προσφέρουν νόμιμες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες».
Αναφέρει ακόμη ότι «όπως η οποιαδήποτε χρηματοοικονομική  υπηρεσία, τα συστήματα εικονικών νομισμάτων οποιουδήποτε τύπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κακόβουλους παράγοντες», προσθέτοντας ότι «τα κεντρικά και τα αποκεντρωμένα διαδικτυακά συστήματα πληρωμών, μπορεί να διαφέρουν σημαντικά ως προς τους τύπους και βαθμούς παράνομων χρηματοοικονομικών κινδύνων που εγκυμονούν».

Νωρίτερα φέτος, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ντόιτσε Βέλλε τον Αύγουστο,  η Γερμανία αναγνώρισε το bitcoin ως νομισματική μονάδα και ως «ιδιωτικό χρήμα», θέτοντας την ίδια ώρα τα περιουσιακά στοιχεία σε bitcoin υπόλογα στις γερμανικές φορολογικές νομοθεσίες.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"