Αρχίζουν διαπραγματεύσεις με ENI-KOGAS και για τα τεμάχια 5 - 6.- Σύσταση Υπηρεσίας Υδρογονανθράκων.- Συνεργασία Κύπρου_Ισραήλ για ασφάλεια της ΑΟΖ.

Την έναρξη διαπραγματεύσεων με την κοινοπραξία ENI-KOGAS σχετικά με τους όρους εκμετάλλευσης των τεμαχίων 5 και 6, αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο. Ο Υπουργός Ενέργειας απέστειλε ήδη σχετική επιστολή στις δυο εταιρείες, ενημερώνοντας τες ότι οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 2 Δεκεμβρίου, αφήνοντας ωστόσο ανοικτό το ενδεχόμενο παράτασης. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει κατάληξη, τότε η κυβέρνηση μπορεί να κινήσει τις διαδικασίες για ένα τρίτο γύρο αδειοδοτήσεων.
Υπενθυμίζεται ότι τα οικόπεδα 5 και 6 θεωρούνται ιδιαιτέρως ευαίσθητα, λόγω των απειλών που έχει εξαπολύσει η Τουρκία σε περίπτωση εκμετάλλευσης τους. Με την κοινοπραξία ENI-KOGAS έχει ήδη γίνει συμφωνία για τα τεμάχια 2 και τρία.
Σύσταση Υπηρεσίας Υδρογονανθράκων
Τη σύσταση Υπηρεσίας Υδρογονανθράκων στο Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, με κύρια αρμοδιότητα τις υπεράκτιες δραστηριότητες και υποδομές για το φυσικό αέριο, ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο.
Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος είπε:
"Σχετική μελέτη που έγινε κατέδειξε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί καινούρια οντότητα, της οποίας κύρια αρμοδιότητα θα είναι η ενασχόληση με θέματα που αφορούν τις υπεράκτιες δραστηριότητες και υποδομές σε θέματα υδρογονανθράκων, περιλαμβανομένων των θεμάτων εγκαταστάσεων στο ενεργειακό κέντρο στο Βασιλικό και ειδικότερα αυτών που αφορούν τη δημιουργία τερματικού με απώτερο σκοπό την πώληση φυσικού αερίου στις διεθνείς αγορές".
Η υπηρεσία που θα συσταθεί, σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, θα προσδώσει την πρέπουσα σημασία στα πολύπλοκα θέματα εκμετάλλευσης και διαχείρισης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ θα παρακολουθεί επίσης τα συμβόλαια με τις αδειούχες εταιρείες, θέματα αδειοδοτήσεων, θέματα αναζήτησης και ανάπτυξης, καθώς και άλλα θέματα ουσιώδους σημασίας.
Ερωτηθείς εάν η νέα Υπηρεσία θα αντικαταστήσει την υφιστάμενη Υπηρεσία Ενέργειας, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε: "Από τις εργασίες που θα γίνουν για ένα τόσο ζωτικό θέμα, που αφορά την κυπριακή οικονομία και το κυπριακό κράτος, κρίθηκε αναγκαίο ότι χρειάζεται και αυτή η Υπηρεσία, για να παρακολουθεί και να μπορεί να ασχολείται με τα όσα ανέφερα, με στόχο την καλύτερη και αποτελεσματικότερη λειτουργία προς εξυπηρέτηση
του συμφέροντος του κράτους", είπε και ξεκαθάρισε: "Δεν θα υπάρχει σύγκρουση αρμοδιοτήτων σε καμιά περίπτωση, θα είναι όλα ρυθμισμένα".
Συνεργασία Ισραήλ - Κύπρου για ασφάλεια πτήσεων πάνω από ΑΟΖ.-
Το ενδεχόμενο υιοθέτησης κοινών διαδικασιών και διαχείρισης της ασφάλειας των πτήσεων των ελικοπτέρων που θα χρησιμοποιούν το FIR των δύο χωρών πάνω από τις αντίστοιχες ΑΟΖ, συζητήθηκε στα πλαίσια συνεδρίου για της Αερομεταφορές που συνδιοργάνωσαν το Μεσογειακό Ίδρυμα Ασφάλειας Πτήσεων ( FSF-MED) και το "FISHER INSTITUTE" του Ισραήλ.
Στο Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στο Τελ-Αβίβ στις 18/11/2011, συμμετείχαν εκπρόσωποι από ολόκληρο τον τομέα αερομεταφορών, της Κυβέρνησης και της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ, ως επίσης και εκπρόσωποι του ICAO, EUROCONTROL, (ΙΑΤΑ) και άλλων Διεθνών Οργανισμών.
Το FSF-MED εκπροσωπήθηκε με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Χρίστο Πέτρου ο οποίος προήδρευσε του Συνεδρίου και δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του. Στα πλαίσια του Συνεδρίου συζητήθηκαν και τρόποι ανάπτυξης περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ στον τομέα της ασφάλειας πτήσεων. Μεταξύ άλλων έγινε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την υιοθέτηση κοινών διαδικασιών και διαχείρισης της ασφάλειας των πτήσεων των ελικοπτέρων που θα χρησιμοποιούν το ΦΙΡ των δύο χωρών πάνω από τις αντίστοιχες ΑΟΖ. Επιπρόσθετα συζητήθηκε η υιοθέτηση κοινών διαδικασιών βελτίωσης της ασφάλειας μικρών ιδιωτικών αεροπλάνων.
Στα πλαίσια του Συνεδρίου, και κατόπιν συνεννόησης με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Έργων, ο κ. Πέτρου είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον ΓΔ του EUROCONTROL Φρανκ Μπρέννερ , ο οποίος συμμετείχε στο Συνέδριο. Στην συνάντηση ανταλλάχτηκαν αρχικές απόψεις σχετικά με την αναδιάρθρωση του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας της Κύπρου, η οποία ως γνωστό ανατέθηκε από την Κυβέρνηση στο EUROCONTROL

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"