Γύπες πετούν από την Κρήτη στην Κύπρο


Ακόμα δέκα γύπες μεταφέρθηκαν αεροπορικώς την Πέμπτη από την Κρήτη προκειμένου να βοηθήσουν στην ανάκαμψη του πληθυσμού του είδους τους στην Κύπρο.

Συνολικά 25 όρνια του είδους Gyps fulvus έχουν μεταφερθεί ως σήμερα στην Κύπρο στο πλαίσιο του Έργου Γύπας, το οποίο χρηματοδοτείται κατά 80% από την ΕΕ και κατά 20% από την Ελλάδα και την Κύπρο.
Μόλις δέκα γύπες απομένουν σήμερα σε ολόκληρη την Κύπρο, αριθμός υπερβολικά μικρός για να διατηρηθεί το είδος στο νησί.

Η Κύπρος, εξάλλου, δεν φημίζεται για την προστασία που προσφέρει στα πτηνά γενικά.

Ο γύπας ο πυρρόχρους μπορεί να έχει την κακή φήμη του άσχημου, πτωματοφάγου πτηνού, προσφέρει όμως υπηρεσίες καθαριστή στη φύση και χαρίζει ένα μεγαλοπρεπές θέαμα καθώς πλανάρει στον ουρανό, με άνοιγμα φτερών που φτάνει μέχρι τα 2,8 μέτρα.

Το πρόβλημα είναι αισθητό όχι μόνο στην Κύπρο αλλά σε όλες τις περιοχές όπου απαντάται το είδος -βουνά της Ευρώπης, της βόρειας Αφρικής και της Ασίας- καθώς, λόγω των σημερινών μεθόδων κτηνοτροφίας, τα πτώματα των ζώων δεν αφήνονται στο ανοιχτό πεδίο για να γίνουν τροφή.

Στην Κύπρο έχει παίξει ρόλο και η τακτική των κατοίκων να σκοτώνουν σκύλους και αλεπούδες με φόλες, οι οποίες στη συνέχεια δηλητηριάζουν ολόκληρη την αποικία των όρνεων.

Πριν μια δεκαετία, οι φόλες είχαν εξοντώσει το ένα στα τρία από τα 15-20 πουλιά που ζούσαν τότε στο νησί.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"