Πέντε Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη θα επιτηρούν τη ξηρά και τη θάλασσα της Κύπρου.- Αναπτύχθηκαν από το Ινστιτούτο Κύπρου με Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση

Μετά από τέσσερα χρόνια εντατικής δουλειάς, το Ινστιτούτο Κύπρου παρουσίασε την Πέμπτη την υποδομή Μη Επανδρωμένων Ερευνητικών Αεροσκαφών, η οποία αναμένεται να προσφέρει νέες προοπτικές για την εναέρια έρευνα στην Κύπρο, τόσο στην ξηρά όσο και στην εκτεταμένη θαλάσσια περιοχή της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
Σε χαιρετισμό του στην παρουσίαση των Μη Επανδρωμένων Ερευνητικών Αεροσκαφών στο Ινστιτούτο Κύπρου, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Τάσος Μητσόπουλος ανέφερε ότι με τη συμπλήρωση του ερευνητικού προγράμματος του Ινστιτούτου Κύπρου και την πλήρη λειτουργία των Μη Επανδρωμένων Ερευνητικών Αεροσκαφών αναμένονται πολλαπλά και θετικά αποτελέσματα.
«Το Ινστιτούτο Κύπρου αποκτά ένα υπερσύγχρονο και ισχυρότατο ερευνητικό εργαλείο και εκ των πραγμάτων τίθεται στην ευρωπαϊκή πρωτοπορία της σύγχρονης έρευνας, καθιστώντας την Κύπρο σημείο αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής», είπε ο κ. Μητσόπουλος.
Στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση, ο Υπουργός Συγκοινωνιών εξέφρασε βεβαιότητα ότι σύντομα θα υπάρξουν νέες προοπτικές για την εναέρια έρευνα στην Κύπρο, τόσο στην ξηρά όσο και στην εκτεταμένη θαλάσσια περιοχή της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης αλλά και σημαντικές ευκαιρίες όχι μόνο στον ερευνητικό και επιστημονικό, αλλά και στον οικονομικό τομέα.
«Ειδικά στις δύσκολες μέρες που περνά ο τόπος μας κάθε νέα επένδυση, ιδιαίτερα στον τομέα της έρευνας και των τεχνολογιών αιχμής, όπως είναι η συγκεκριμένη, βοηθά στη γρηγορότερη έξοδο της Κύπρου από την κρίση», σημείωσε.
Ο Υπουργός Συγκοινωνιών ανέφερε ότι η στροφή στην έρευνα και ανάπτυξη είναι κορυφαία προτεραιότητα της Κυβέρνησης για την επανεκκίνηση της οικονομίας, την οποία το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων στηρίζει δυναμικά.
Μιλώντας για τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη είπε ότι στην αντίληψη του κοινού είναι συνδεδεμένα με στρατιωτική χρήση.
Παρόλο, είπε, που η χρήση των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών είναι σχετικά πρόσφατη, εντούτοις διάφοροι ερευνητικοί οργανισμοί αξιοποιούν συστηματικά πλέον τις δυνατότητες που παρέχουν τα αεροσκάφη αυτά για ειρηνικούς, επιστημονικούς και ασφαλώς ερευνητικούς σκοπούς.
«Αναμένεται ότι η χρήση των Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών για τέτοιους σκοπούς θα επεκταθεί περαιτέρω σε δραστηριότητες όπως περιπολίες πάνω από τη θάλασσα, εντοπισμό ρύπανσης σε ύδατα, χαρτογράφηση, αναμετάδοση στοιχείων και πληροφοριών, πλατφόρμα ενημέρωσης για κυκλοφορία οχημάτων σε πόλεις, μελέτη των καιρικών φαινομένων, προστασία της φύσης και του περιβάλλοντος κ.α», ανέφερε.
Ο κ. Μητσόπουλος επισήμανε πως τα πλεονεκτήματα είναι προφανή αφού το κόστος των αεροσκαφών είναι πολύ χαμηλό και η χρήση τους είναι δυνατή σε δύσκολες περιοχές όπου δεν θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν με ευκολία συμβατικά αεροσκάφη, χωρίς μάλιστα να διατρέχουν κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη, γνωστά στην αμυντική κοινότητα και ως drones διαδραματίζουν ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στη μελέτη των συνθηκών της ατμόσφαιρας και της επιφάνειας της γης, επιτυγχάνοντας να συνδέσουν επίγειες και μεγάλης κλίμακας δορυφορικές παρατηρήσεις.
Η υποδομή στο Ινστιτούτο Κύπρου αναπτύχθηκε σε μεγάλο βαθμό στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος ‘Αυτόνομες Μη Επανδρωμένες Ιπτάμενες Πλατφόρμες για την μελέτη της Ατμόσφαιρας και της Επιφάνειας της Γης’, APAESO.
Το πρόγραμμα APAESO αποσκοπεί τόσο στην εξελιγμένη συλλογή ατμοσφαιρικών μετρήσεων, όσο και στην μελέτη των αλλαγών που συνδέονται με το κλίμα και επηρεάζουν μεταξύ άλλων την βλάστηση τις υποθαλάσσιες βιολογικές δραστηριότητες και τη μόλυνση των φυσικών δεξαμενών νερού. Η εγκατάσταση αποτελείται από τέσσερα ερευνητικά αεροσκάφη μεσαίου μεγέθους και ένα μικρότερο, από ένα κινητό επίγειο σταθμό ελέγχου, ένα πλήρες εξοπλισμένο εργαστήριο και από μια σειρά εξειδικευμένων επιστημονικών οργάνων.
Εφόσον τεθούν σε πλήρη λειτουργία, οι Αυτόνομες Μη Επανδρωμένες Ιπτάμενες Πλατφόρμες του Ινστιτούτου θα τεθούν στη διάθεση της ερευνητικής κοινότητας
τη Κύπρου προσφέροντας νέες προοπτικές για τις περιβαλλοντικές έρευνες στη χώρα.
Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και την Κυπριακή Δημοκρατία μέσω του Ιδρύματος Προώθησης Ερευνας.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"