«Παραγωγικό διάλογο» για επίλυση του Κυπριακού υποστηρίζει ο Μάρτιν Σιούλτς – «Προϋπόθεση, μια ξεκάθαρη και εποικοδομητική θέση της τ/κ πλευράς».

Υπέρ της άμεσης επανέναρξης του πραγματικού διαλόγου για το Κυπριακό τάχθηκε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ενώ εξέφρασε επίσης την ελπίδα να καταστεί δυνατή η εξεύρεση τρόπου για ένα πιο παραγωγικό διάλογο για επίλυση του Κυπριακού. Επεσήμανε ταυτόχρονα ότι προϋπόθεση είναι, επίσης, μια ξεκάθαρη και εποικοδομητική θέση της τουρκικής πλευράς.
Απαντώντας σε ερωτήσεις μετά από ομιλία του στο συνέδριο “Ανάπτυξη στον Νότο», στην Αθήνα, ο κ. Σουλτς εξέφρασε ανησυχία για τη 15μηνη διακοπή των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς για επίλυση του Κυπριακού.
Σε σχέση με τον τομέα της ενέργειας, η αναφορά στον οποίο έδωσε το έναυσμα για την αναφορά στο Κυπριακό, ο κ. Σουλτς είπε ότι υπάρχει προοπτική ανάπτυξης, αναγνώρισε, ωστόσο, ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Τουρκίας σε ό,τι αφορά στην αξιοποίηση και ανάπτυξη του ΦΑ προς όφελος της Κύπρου και των άλλων χωρών της περιοχής, για να σημειώσει ότι «η λύση μπορεί να βρεθεί μόνο στη σχέση μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας».
«Δεν έχω», είπε, «συγκεκριμένη πρόταση, αλλά με ανησυχεί η 15μηνη διακοπή» των διαπραγματεύσεων.
Ερωτηθείς σχετικά με πιο ενεργή εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό, ο κ. Σουλτς είπε ότι μπορεί να μιλήσει μόνο ως Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και όχι εκ μέρους άλλων θεσμών της ΕΕ και σημείωσε ότι και ο ίδιος προσωπικά κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Γνωρίζω, σημείωσε, και από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και από τον προκάτοχό του ότι η Κύπρος επιθυμεί ενεργότερη ανάμιξη της ΕΕ και ο ίδιος προσπαθεί.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"