Μαυρογιάννης: Απογοήτευση για τη στάση της ΕΕ και του ΟΗΕ – Ντάουνερ και Φούλε αρνήθηκαν να διαβιβάσουν στην Τουρκία την πρόταση για την Αμμόχωστο.


Η ε/κ πλευρά επιμένει στην πρόταση για επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου ως μια κίνηση που θα δώσει ώθηση στην επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού, δήλωσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς,
Ανδρέας Μαυρογιάννης, διευκρινίζοντας ότι δεν περιέχει οποιοδήποτε νέο στοιχείο η πρόταση, απλά ενοποιεί τέσσερα σημεία. Ο κ. Μαυρογιάννης εξέφρασε πάντως απογοήτευση, καθώς η πρόταση της ε/κ πλευράς δεν βρήκε την αναγκαία στήριξη από την ΕΕ και τον ΟΗΕ, που παρουσιάζονται απρόθυμοι να επιτελέσουν το θεσμικό τους ρόλο. Κατά την ενημέρωση της Επιτροπής για τις ενέργειες που γίνονται αναφορικά με την επιστροφή της Αμμοχώστου, ο κ. Μαυρογιάννης εξήγησε ότι επειδή η πρόταση αφορά την Τουρκία γίνεται μέσα από άλλες οδούς και είναι παράλληλη με τη διαδικασία για την επανέναρξη των συνομιλιών. Τόνισε ότι η πρόταση τεσσάρων σημείων για την Αμμόχωστο όπως αναδιαμορφώθηκε θα είναι κάτι περισσότερο από μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης γιατί θα δώσει νέα ώθηση στην επανέναρξη των συνομιλιών και θα επαναφέρει στο λαό την ελπίδα ότι μπορεί να επιτευχθεί λύση και δεν θα έχει κάποιο κόστος επειδή αφορά την περίκλειστη Αμμόχωστο. Σημείωσε επίσης ότι οι συγκυρίες στην περιοχή και το αυξημένο ενδιαφέρον του αμερικανικού παράγοντα δημιουργούν μια συγκυρία που πρέπει να αξιοποιηθεί και διευκρίνισε ότι το θέμα της Αμμοχώστου δεν εντάχθηκε στην προσπάθεια για κοινή δήλωση επειδή κατά κύριο λόγο αφορά την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Η πρόταση ανέφερε είναι πακέτο και αφορά την υλοποίηση της υποχρέωση της Τουρκίας να εφαρμόσει το πρωτόκολλο της Άγκυρας και να ανοίξουν τα 8 κεφάλαια διαπραγμάτευσης της Τουρκίας με την ΕΕ που πάγωσαν το 2006 και να αρθεί η πρόνοια ότι κανένα κεφάλαιο διαπραγμάτευσης δεν μπορεί να κλείσει και να επιστραφεί η περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Έθνη και να γίνεται χρήση του λιμανιού της Αμμοχώστου για διακίνηση εμπορευμάτων με άλλα κράτη στην ΕΕ. Ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε επίσης ότι σε καμία περίπτωση δεν αμμοχωστοποιείται το Κυπριακό, καθώς η περίπτωση της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου παρουσιάζει μια ιδιαιτερότητα σε σχέση με τις υπόλοιπες κατεχόμενες περιοχές. Εξήγησε ακόμα ότι κρίθηκε ότι είναι καλή συγκυρία για να υποβληθεί η πρόταση καθώς λόγω των εξελίξεων στην περιοχή η Τουρκία θέλει να παρουσιάζεται πιο διαλλακτική.
Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ στο Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ αρνήθηκε να μεταφέρει την πρόταση για την Αμμόχωστο, ενώ ο Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση της ΕΕ, Στέφαν Φούλε απάντησε ότι δεν είναι αγγελιαφόρος. Ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε ότι η πρόταση της ε/κ πλευράς όπως και γενικότερα η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού δεν βρήκε την αναγκαία στήριξη από την ΕΕ και τον ΟΗΕ που παρουσιάζονται απρόθυμοι να επιτελέσουν το θεσμικό τους ρόλο. Ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς τόνισε επίσης ότι το παράθυρο για την επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου δεν έχει κλείσει οριστικά και είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν πρέπει να κόβουμε μόνοι μας το κλαδί πάνω στο οποίο καθόμαστε». Τόνισε επίσης ότι η κοινή λογική επιβάλλει ότι η πρόταση πρέπει να στηριχθεί από την ΕΕ. Σε σχέση με τη συζήτηση που γίνεται για το παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου, ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε ότι η άλλη πλευρά ουδέποτε έθεσε θέμα του παράνομου αεροδρομίου στην ε/κ πλευρά και διευκρίνισε ότι δεν αποτελεί μέρος της πρότασης για την Αμμόχωστο. Πρόσθεσε ότι το θέμα εγείρεται από τρίτους και συνδέεται με τη λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων και σε αυτό το πλαίσιο η ε/κ πλευρά απαντά ότι θα συζητούσε το θέμα υπό τον όρο του σεβασμού προς την εσωτερική και τη διεθνή νομιμότητα. Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, Αλέξης Γαλανός αφού ανέφερε ότι ο Επίτροπος Φούλε καθοδηγείται από τον Αλεξάντερ Ντάουνερ, σημείωσε ότι η επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου αφορά μόνο το 15% της κατεχόμενης πόλης. Επανέλαβε επίσης ότι η επιστροφή της Αμμοχώστου και η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα αποτελούν τα δύο ισχυρά χαρτιά εφαρμογής πίεσης στην άλλη πλευρά. Σημείωσε επίσης ότι έχει διαπιστώσει το αυξημένο ενδιαφέρον του αμερικανικού παράγοντα. Περαιτέρω τόνισε ότι ούτε ο ίδιος επιθυμεί αμμοχωστοποίηση του Κυπριακού και θα είναι ο πρώτος που θα αντιταχθεί σε τέτοια προσπάθεια. Η Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, Σκεύη Κουκουμά ανέφερε ότι η πρόταση που υπέβαλε η Κυβέρνηση αποτελεί αναδιατύπωση της πρόταση που υπέβαλε η Κυβέρνηση Χριστόφια και παρά το γεγονός ότι η Κυβέρνηση έχει αλλάξει και η νέα Κυβέρνηση φέρεται να έχει πιο φιλικές σχέσεις με την ΕΕ, εντούτοις δεν βρήκε την αναμενόμενη από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα στήριξη.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"