Ο Λευκός Οίκος και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξαίρουν την προσωπικότητα του Γλαύκου Κληρίδη.-

Βαθιά λύπη εξέφρασε ο Λευκός Οίκος για το θάνατο του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη, εξαίροντας τις άοκνες προσπάθειές του για επανένωση της Κύπρου και ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι «το όραμά του, η αποφασιστικότητά του, η αξιοπρέπειά του για αυτούς τους ευγενείς στόχους ήταν απαράμιλλα.»
Ειδική μνεία κάνει ο Λευκός Οίκος στη στήριξη που πρόσφερε ο Γλαύκος Κληρίδης στις ΗΠΑ το 1974, όταν δολοφονήθηκε στη Λευκωσία ο τότε Αμερικανός Πρέσβης Ρότζερ Ντέιβις και η βοηθός του Αντουανέτα Βαρνάβα.
«Ο αμερικανικός λαός εκφράζει τη λύπη του για το θάνατο του πρώην Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη την Παρασκευή», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
«Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, ο Πρόεδρος Κληρίδης ήταν αφοσιωμένος στα ψηλά ιδανικά υπηρετώντας τα κοινά, στις αξίες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της διεθνούς συνεργασίας και της ειρήνης. Με θάρρος και με δέσμευση, συνέβαλε στην προσπάθεια να οδηγηθεί η πατρίδα του στην ανεξαρτησία και αργότερα, εν μέσω της βίας του 1974, στην επαναφορά της συνταγματικής τάξης,» σημειώνει ο Λευκός Οίκος.
Ο αμερικανικός λαός, τονίζεται στην ανακοίνωση, «δεν θα ξεχάσει ποτέ τη βαθιά τη στήριξη και συμπόνια που πρόσφερε την ημέρα εκείνη το 1974 όταν ο Αμερικανός Πρέσβης Ρότζερ Ντέιβις και η Κύπρια βοηθός του Αντουανέτα Βαρνάβα πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν στην αμερικανική Πρεσβεία.»
«Επίσης θα θυμούμαστε πάντοτε τις άοκνες προσπάθειες του Προέδρου Κληρίδη να τερματίσει τη διαίρεση της Κύπρου και να οδηγήσει το νησί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το όραμά του, η αποφασιστικότητά του και η αξιοπρέπειά του σε αυτούς τους ευγενείς στόχους ήταν απαράμιλλα,» επισημαίνει ο Λευκός Οίκος.
«Ο Πρόεδρος Ομπάμα και ο αμερικανικός λαός εκφράζουν τα ειλικρινή συλλυπητήριά τους για το θάνατο του πρώην Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη», καταλήγει η ανακοίνωση.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.-
Τον Γλαύκο Κληρίδη αποχαιρετούν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, οι οποίοι, από τις θέσεις τους, είχαν στο παρελθόν επαφές με τον πρώην Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Άντριαν βαν ντεν –Μιρ.- Στις εγκάρδιες συναντήσεις που είχε με τον αποβιώσαντα Πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη αναφέρεται σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ ο πρώην επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Κομισιόν
στην Κύπρο Άντριαν βαν ντεν -Μιρ και εκφράζει τη συμπάθειά του στον κυπριακό λαό. Ο Άντριαν βαν ντεν -Μιρ αναφέρει ότι ήταν τιμή του που γνώρισε τον Πρόεδρο Κληρίδη. «Ήταν τιμή μου που συναντήθηκα με τον Πρόεδρο Κληρίδη δύο φορές. Ήταν ο ‘πρώτος πρόεδρος’ μου και έχω πολύ καλές αναμνήσεις από αυτόν» αναφέρει στη δήλωσή του.

Μάϊκλ Μόλλερ.- Ο Γλαύκος Κληρίδης αφήνει πίσω του μια ανεκτίμητη κληρονομιά για την Κύπρο αλλά και τη διεθνή κοινότητα αναφέρει, σε δήλωση στο ΚΥΠΕ ο πρώην Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ Μαϊκλ Μόλλερ, ο οποίος έχει διοριστεί ως Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΟΗΕ στη Γενεύη από το 2005.
Ο κ. Μόλλερ σημειώνει ότι ο πρώην Πρόεδρος εργάστηκε άοκνα και με μεγάλο πάθος για μια επανενωμένη και ευημερούσα Κύπρο, προσθέτοντας ότι αναμφίβολα η ακεραιότητα του χαρακτήρα του, το πάθος του για την πολιτική και η αναζήτηση του πάντοτε για βιώσιμες προσεγγίσεις θα συνεχίσουν να αποτελούν έμπνευση για τις μελλοντικές γενεές.
Αναφέρει ακόμη ότι νοιώθει τιμή που είχε την ευκαιρία να γνωρίσει τον Γλαύκο Κληρίδη, έναν βαθύτατα οξυδερκή άντρα, με βαθιά γνώση της ιστορίας της Κύπρου, σοφία και χιούμορ.Σημειώνει επίσης ότι εκτιμάται η υποστήριξή του στις καλές υπηρεσίες του ΓΓ και στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Εκτίμηση Ακινήτων : Διαφορά ανάμεσα σε Οικόπεδο και Χωράφι

Θέρμανση και οικονομία: Τι συμφέρει για ζεστό σπίτι!