Μαραθώνιος συναντήσεων υπουργού-πρυτάνεων


Συνεχείς είναι οι εξελίξεις προκειμένου να βρεθεί λύση στο θέμα των Πανεπιστημίων.

Νομοθετική ρύθμιση για να μπουν σε διαθεσιμότητα όσοι διοικητικοί υπάλληλοι τέθηκαν σε αυτοδίκαιη αργία και να επιστρέψουν στην εργασία τους ισάριθμοι συνάδελφοί τους, προωθεί ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος.

Κατά τα άλλα συνεχίζεται ο μαραθώνιος  συνεδριάσεων υπουργού  με πρυτάνεις. Σήμερα ο κ. Αρβανιτόπουλος θα συναντηθεί με τον πρύτανη του ΑΠΘ Γ. Μυλόπουλο, ενώ οι διοικητικοί υπάλληλοι συνεχίζουν σήμερα  και αύριο τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους. Σήμερα επίσης, συνεδριάζει εκ νέου η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Aθηνών.

Κανένα άλλοθι δεν υπάρχει για να μην ανοίξουν τα Πανεπιστήμια, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, καθώς ο υπουργός Κων. Αρβανιτόπουλος κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση αναδιάρθρωσης για την άμβλυνση των συνεπειών στα Πανεπιστήμια ενώ προωθείται άμεσα νομοθετική ρύθμιση, ώστε οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ που έχουν ήδη παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο και έχουν τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία, να τεθούν σε διαθεσιμότητα και ισάριθμοι συνάδελφοί τους που είναι σε διαθεσιμότητα να επιστρέψουν στην εργασία τους.
Συγκεκριμένα:  «Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων σχεδιάζει και υλοποιεί σταθερά την κυβερνητική στρατηγική επιλογή της Δημόσιας Δωρεάν Εκπαίδευσης.

Με τη διαθεσιμότητα των 1165 Διοικητικών Υπαλλήλων ολοκληρώθηκε η διαχείριση του πλεονάζοντος προσωπικού στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Παράλληλα, αρχίζει άμεσα η διαδικασία της Πανεπιστημιακής Κινητικότητας για την επανατοποθέτηση των 650 εξ αυτών.

Το Ειδικό Τριμελές Υπηρεσιακό Συμβούλιο θα εξετάσει εντός των προσεχών ημερών, όλες τις ενστάσεις που θα υποβληθούν για την αποκατάσταση τυχόν αδικιών που προέκυψαν από ανακριβείς δηλώσεις στοιχείων από απογραφόμενους υπαλλήλους, κατά τη διάρκεια της απογραφής τους. Η υποβολή των ενστάσεων πρέπει να συνοδεύεται από τις σχετικές βεβαιώσεις πιστοποίησης των αιτιάσεων από τις Διευθύνσεις Διοικητικού/ Προσωπικού του οικείου Πανεπιστημίου.

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων θα συμβάλει στις μεταρρυθμιστικές δράσεις και τη συνολική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών – όπως και των υπολοίπων ιδρυμάτων - με στόχο την κατάρτιση και έγκριση του Οργανισμού τους. Σε αυτό το πλαίσιο, η όποια υπο-στελέχωση βασικών λειτουργιών προκύψει, θα αντιμετωπιστεί με δια-ιδρυματική κινητικότητα από Διοικητικούς Υπαλλήλους των Πανεπιστημίων, οι οποίοι έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, εκπληρώνοντας σταθερά το στόχο της ενίσχυσης του Δημόσιου Πανεπιστημίου, προέβη το 2013 στην πρόσληψη 454 μελών Διδακτικού Προσωπικού Πανεπιστημίων και ΤΕΙ και θα προβεί εντός του 2014 στην πρόσληψη άλλων 400. Προσλήψεις νέων επιστημόνων, που εκκρεμούσαν την τελευταία πενταετία και οι οποίες αναβαθμίζουν το διδακτικό και ερευνητικό δυναμικό των ιδρυμάτων και θέτουν φραγμό στην «διαρροή επιστημονικού δυναμικού» στο εξωτερικό.

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ολοκληρώνει εντός του έτους την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου που αφορά στο Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό των Πανεπιστημίων. Συνεπώς, η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών και η επανατοποθέτηση του διοικητικού προσωπικού θα πραγματοποιηθεί χωρίς τις επικαλύψεις και στρεβλώσεις του παρελθόντος. Παράλληλα, θα δοθεί η δυνατότητα σε διοικητικούς υπαλλήλους των Πανεπιστημίων, που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και κατέχουν τα σχετικά προσόντα, να τοποθετηθούν σε θέσεις ΕΔΙΠ, όπως προβλέπεται από το άρθρο 79 του Ν. 4009.

Τέλος, το Υπουργείο διαπιστώνει ότι λόγω της μη απογραφής ενός σημαντικού αριθμού διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίοι εκ του νόμου τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία, ο συνολικός αριθμός των διοικητικών υπαλλήλων που αφαιρούνται από το δυναμικό του ΕΚΠΑ υπερβαίνει τους πλεονάζοντες που καταργούσε η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση της 13ης Οκτωβρίου. Γι’ αυτό προωθείται άμεσα νομοθετική ρύθμιση, ώστε οι διοικητικοί υπάλληλοι που έχουν ήδη παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό Συμβούλιο και έχουν τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία, να τεθούν σε διαθεσιμότητα και ισάριθμοι συνάδελφοί τους που είναι σε διαθεσιμότητα να επιστρέψουν στην εργασία τους.

Όλα αυτά προϋποθέτουν ανοιχτά Πανεπιστήμια», καταλήγει η ανακοίνωση του κ. Αρβανιτόπουλου.

Ο κ.  Αρβανιτόπουλος συναντήθηκε χθες  με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ενώ  είχαν  προηγηθεί μαραθώνιες διαβουλεύσεις του υπουργού Παιδείας με τους Πρυτάνεις  όλο το σαββατοκύριακο. Το Σάββατο ο κ. Αρβανιτόπουλος είχε δεχθεί στο γραφείο – και μάλιστα σε “δύο πράξεις” - τον πρύτανη Θεοδόση Πελεγρίνη από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, που στην ουσία είναι το μόνο Πανεπιστήμιο που παραμένει κλειστό για τρεις περίπου μήνες, λόγω της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων. Υπουργός και πρύτανης εξέφρασαν τη βούλησή τους για ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Ο κ. Πελεγρίνης πάντως έθεσε κάποια αιτήματα τονίζοντας :«Το πανεπιστήμιο Αθηνών διέρχεται τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του» ενώ είπε ότι θα μεταφέρει στη Σύγκλητο τα όσα συζήτησε με τον υπουργό.

Στο ενδιάμεσο των δύο συναντήσεων με τον κ. Πελεγρίνη ο υπουργός Παιδείας είχε συναντηθεί και με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τρ. Αλμπάνη. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα και ολοκληρώθηκε χωρίς να γίνουν δηλώσεις εκ μέρους του πρύτανη. Η Σύγκλητος του πανεπιστημίου Ιωαννίνων, πάντως, αποφάσισε να προχωρήσει  σήμερα σε συμβολική αναστολή του

Λίγο αργότερα την αναστολή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για τη διαθεσιμότητα ζήτησε με απόφασή της η Σύγκλητος του ΕΜΠ, μετά το πέρας της συνεδρίασής της την Κυριακή.

Στην απόφαση επισημαίνεται για ακόμη μια φορά ότι «με την εφαρμογή των πράξεων διαθεσιμότητας 399 διοικητικών υπαλλήλων του Ιδρύματος, και μάλιστα με τις αμφισβητούμενης εγκυρότητας δημοσιοποιήσεις ονομαστικών καταλόγων καταργούμενου και μοριοδοτούμενου προσωπικού, το Πολυτεχνείο αδυνατεί να λειτουργήσει» και ότι η Σύγκλητος «αδυνατεί να ανατάξει τις διοικητικές λειτουργίες του Ιδρύματος υπό αυτές τις συνθήκες».

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Εκτίμηση Ακινήτων : Διαφορά ανάμεσα σε Οικόπεδο και Χωράφι

Θέρμανση και οικονομία: Τι συμφέρει για ζεστό σπίτι!