Προτάσεις για ανακούφιση των οφειλετών ετοιμάζει η Τρόικα – Έτοιμο από την Τρόικα το επικαιροποιημένο μνημόνιο – Μελετάται από το Υπ. Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα – Καλύτερη η τωρινή αξιολόγηση από την προηγούμενη

Στο Υπουργείο Οικονομικών και την Κεντρική Τράπεζα η Τρόικα παρέδωσε χθες το πρωί το επικαιροποιημένο μνημόνιο, το οποίο εξετάζεται σε σύσκεψη τεχνοκρατών υπό τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη. Η ίδια διαδικασία γίνεται ταυτόχρονα και στην Κεντρική Τράπεζα.
Το μνημόνιο αναμένεται να εγκριθεί την Πέμπτη (αύριο) σε πολιτικό επίπεδο, ενώ η Κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν θα υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα.
Η Τρόικα παρουσιάζεται ικανοποιημένη ιδιαίτερα για την κατάσταση στον δημοσιονομικό τομέα, όπου θεωρεί τα δεδομένα καλύτερα από τα αναμενόμενα.

Διάσταση απόψεων μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας διαπιστώνεται στα θέματα της αποκρατικοποίησης κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών και στην εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου Υγείας. Οι διαφορές επικεντρώνονται κυρίως στα χρονοδιαγράμματα που θέτει η τρόικα για υλοποίησή τους.
Εισηγήσεις ετοιμάζει η Τρόικα για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.-
Όπως προέκυψε έπειτα από χθεσινή συνάντηση κλιμακίου της Τρόικας με την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, νέες εισηγήσεις αναμένεται να καταθέσει η Τρόικα για το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ενώ θεωρεί ότι το ζήτημα των επιτοκίων δεν μπορεί να ρυθμιστεί νομοθετικά.

"Η Τρόικα θεωρεί ότι έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στον δημοσιονομικό τομέα και λιγότερη στον τραπεζικό", δήλωσε ύστερα από τη συνάντηση ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, Νικόλας Παπαδόπουλος.

Είπε επίσης ότι η Τρόικα θεωρεί πως η δεύτερη αξιολόγηση είναι καλύτερη και αισθάνεται πιο αισιόδοξη ότι το 2013 θα είναι καλύτερο, όσον αφορά τα δημοσιονομικά γιατί η ύφεση είναι λιγότερη από αυτήν που προβλεπόταν αρχικά. Οι δανειστές σημειώνουν το γεγονός ότι η ανακεφαλαιοποίηση της Ελληνικής έχει γίνει από ιδιωτικά κεφάλαια και ότι αυτό αποδεικνύει ότι μερικώς έχει αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην κυπριακή αγορά.

Περισσότερη δουλειά για υλοποίηση του Μνημονίου.-
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο , η Τρόικα σημειώνει στα θετικά και τον διορισμό του εκτελεστικού διευθυντή στην Τράπεζα Κύπρου και την έγκριση της αναδιαμόρφωσης, ενώ την ίδια ώρα κατανοεί τις δύσκολες συνθήκες και την ανεργία, που έχει φτάσει σε ανησυχητικές διαστάσεις.

Οι δανειστές, όμως, θεωρούν ότι τα μέτρα αυτά ήταν απαραίτητα για αποτροπή της χρεοκοπίας και πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά για την υλοποίηση των προνοιών του μνημονίου.

Προτάσεις για ανακούφιση των οφειλετών.-
Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι τα μέλη της Επιτροπής ήγειραν ανησυχίες και ενστάσεις για μια σειρά θεμάτων, μεταξύ άλλων για τα επιτόκια, τις συνθήκες ύφεσης, τα περιοριστικά μέτρα, την ανεργία και τις ιδιωτικοποιήσεις.

Ειδικότερα για τα επιτόκια, είπε πως υπήρξε παραδοχή από την Τρόικα ότι είναι ψηλά και θεωρεί ότι δεν μπορούν να μειωθούν με νομοθετικές ρυθμίσεις γιατί το σύμπτωμα της αρρώστιας είναι η αβεβαιότητα του τραπεζικού συστήματος.

Η Τρόικα αναγνώρισε επίσης ότι υπάρχουν κενά στην ανακούφιση των οφειλετών και δεν εφαρμόζεται ο κώδικας και έχει δεσμευτεί να επανέλθει με προτάσεις για το πώς θα εφαρμοστεί ο κώδικας δεοντολογίας και το πώς θα αρθούν περιορισμοί, νομοθετικοί και φορολογικοί, για την αναδιάρθρωση των δανείων.

Για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο , η Τρόικα ενδιαφέρεται όχι μόνο για την είσπραξη των εσόδων του 1,5 δις αλλά για την γενικότερη μεταρρύθμιση του πλαισίου και του ανταγωνισμού στην ελεύθερη αγορά.

Πάμπος Παπαγεωργίου, βουλευτής ΑΚΕΛ
"Η Τρόικα προβλέπει ένα πολύ άσχημο 2014, ωστόσο δεν έχει καταθέσει επιπρόσθετες προτάσεις για το πώς αυτή η κατάσταση θα μπορούσε να βελτιωθεί", δήλωσε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Πάμπος Παπαγεωργίου.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου, η λύση με βάση την Τρόικα, είναι η αυξημένη λιτότητα, η οποία όμως φέρνει πρωτοφανή συρρίκνωση της οικονομίας. Είπε χαρακτηριστικά "η συνάντηση ήταν ευγενική, ωστόσο υπάρχουν ουσιώδεις διαφορές που μας χωρίζουν".

Για το θέμα των επιτοκίων, ο κ. Παπαγεωργίου δήλωσε ότι οι δανειστές είναι ενάντια στο να μειωθούν τα επιτόκια δια νόμου γιατί αυτό θα είχε αρνητικές συνέπειες. Ακόμη, είπε ότι η Τρόικα δεν λαμβάνει υπόψη ότι τα καταθετικά επιτόκια έχουν μειωθεί και ότι ουσιαστικά ο κόσμος είναι όμηρος και έχει υποχρέωση η Βουλή να προστατεύσει τους πολίτες.

Πρέπει, είπε, να αποφύγουμε τις ιδεοληψίες της Τρόικας γιατί στην Κύπρο δεν έχουμε ελεύθερο τραπεζικό τομέα , δεν υπάρχει ανταγωνισμός και άρα υπάρχει μια στρέβλωση στην αγορά και πρέπει να προστατευθούν οι πολίτες που λίγο πολύ ζουν σε ένα τοκογλυφικό όπως είπε, περιβάλλον.

Για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι η Τρόικα δεν συμφωνεί στην μερική μετοχοποίηση, παρά το γεγονός ότι με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται ο στόχος της εξεύρεσης του ενός δις ευρώ ως το 2016 και θέτει γενικότερο θέμα εκσυγχρονισμού, ανταγωνισμού και ανοίγματος της αγοράς.

Νίκος Νικολαϊδης, βουλευτής ΕΔΕΚ.
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης δήλωσε ότι η Βουλή ζήτησε την κατανόηση της Τρόικας για την πραγματικότητα που βιώνει ο τόπος και το γεγονός ότι υπάρχουν οι ανάγκες και οι στόχοι της πολιτείας για έξοδο από την κρίση , επανεκκίνηση της οικονομίας και προστασία της κοινωνικής συνοχής.

Είπε ότι σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να γίνουν ρυθμίσεις, που να κινούνται προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των στόχων αυτών και να ληφθεί επίσης υπόψη η λήψη μέτρων για αποκατάσταση του τραπεζικού συστήματος , άρση των περιορισμών, ενίσχυση της φερεγγυότητας και ρευστότητας, μείωση των επιτοκίων και διασφαλίσεις στην εκποίηση κατοικιών.

Ειδικότερα για τα επιτόκια , ο κ. Νικολαίδης είπε ότι η ΕΔΕΚ θεωρεί πως είναι άμεση και αδήριτη ανάγκη να υπάρξει ουσιαστική μείωση ώστε να μπορέσουν και οι δανειολήπτες να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Ανέφερε ακόμη ότι η ΕΔΕΚ αναμένει από τις τράπεζες να επανεξετάσουν άμεσα το θέμα και να λάβουν αποφάσεις και ότι στην αντίθετη περίπτωση θα πρέπει να προχωρήσει η νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος.

Γιώργος Περδίκης, βουλευτής Οικολόγων.-
Δυσαρέσκεια για την αναβολή της συζήτησης για τη μείωση των επιτοκίων, εξέφρασε ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης κάνοντας λόγο για κοροϊδία, την στιγμή μάλιστα που τα δανειστικά επιτόκια είναι στα ύψη.

Είπε ότι και η ίδια η Τρόικα αναγνωρίζει ότι η διαδικασία πάσχει και πρόσθεσε ότι πολλοί που πάνε στις τράπεζες για αναδιάρθρωση των δανείων, το αντιλαμβάνονται ως εκτελεστικό απόσπασμα, κατά την έκφρασή του.

Είπε επίσης ότι, εφόσον οι τράπεζες δεν συμμορφώνονται, πρέπει να προχωρήσει η Βουλή σε συνεργασία με την Κυβέρνηση σε μια λελογισμένη και στοχευμένη μείωση των δανειστικών επιτοκίων.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Πού είναι το "Σημείο L" στον άνδρα;

Αρχίζει σήμερα η συζήτηση επί του επικαιροποιημένου

Πρόταση διαμονής!!! Aγροτουριστικά διαμερίσματα "Ενύπνιον"